1. Home
  2. Zelene strane
  3. Stellantis: „Male baterije uz manju autonomiju su ključ za jeftina EV“
Stellantis: „Male baterije uz manju autonomiju su ključ za jeftina EV“
24

Stellantis: „Male baterije uz manju autonomiju su ključ za jeftina EV“

284
24
Podelite sa prijateljima:

Prvi „Forum o slobodi mobilnosti“ ostavio je brojne naslove. U svom prvom izdanju, ovaj događaj, koji je inicirao Stellantis i posredovao Wavestone, sproveo je opsežnu analizu i debatu o pitanjima koja su relevantna kao što je proces prelaska na „održivu“ mobilnost u koji je Evropska Unija krenula i o tome kako sačuvati slobodu mobilnosti za sve u novoj eri koja se već nazire.

Karlos Tavareš, izvršni direktor Stellantisa, bio je jedan od učesnika. „Supreme leader“ četvrtog po veličini proizvođača vozila na svetu ostavio je nekoliko naslova o tome kako se odvija pomenuti proces elektrifikacije evropske automobilske industrije i izazovima koji predstoje da spreči građane da izgube slobodu kretanja koju trenutno nudi termički automobil.

U jednoj od svojih mnogobrojnih intervencija tokom debate, kao i u sledećoj rundi pitanja i odgovora, Tavareš je dao neke zanimljive komentare o sintetičkim gorivima. Moramo zapamtiti da je Nemačka dozvolila Evropi da izuzeće potpune zabrane benzinskih i dizel automobila od 2035. godine. A to izuzeće je nije ništa drugo do davanje zelenog svetla takozvanim „e-gorivima“.

Omogućavanje prodaje novih automobila dizajniranih da rade isključivo na sintetička goriva na kraju znači opstanak motora sa unutrašnjim sagorevanjem nakon sudbonosnog datuma koji je poslednjih meseci dospeo na stotine naslova. Međutim, i po rečima Tavareša, industrija mora prvo da pokaže da su sintetička goriva ugljenično neutralna.

„Mislim da će e-goriva biti još jedan tehnološki pravac koji će se odigrati. Industrija će morati da dokaže da su ugljenično neutralni, od hvatanja ugljenika s jedne strane i emisija ugljenika iz motora s druge strane“, rekao je Tavareš.

Vođa Stellantisa analizirao je još jedno jednako odlučujuće pitanje. A to je potreba da se naprave lakši električni automobili. Nešto što će se, prema Tavarešu, desiti ako zakonodavci podrže infrastrukturu za punjenje i, paralelno, promeni se hemijski sastav baterija. Ovo otvara vrata manjim i lakšim baterijama, a samim tim i smanjenju troškova.

Pitanje pristupačnosti vezano je i za cenu sirovina, upozoravao je Tavareš u više navrata. Takođe je istakao da je vrlo moguće da će se hemija i materijali potrebni za pravljenje baterija za električne automobile u budućnosti značajno promeniti.

„Jedan od najvažnijih načina da se „čista“ mobilnost učini pristupačnom jeste da električni automobili budu lakši, što znači pronalaženje boljeg hemijskog sastava baterija, korišćenje alternativnih materijala i javnu infrastrukturu koja podržava manji domet.

Ako je autonomija manja, težina je manja, ako je težina manja, cena je manja. Na kraju dana, električna vozila će biti pristupačnija ako je infrastruktura dovoljno gusta da obezbedi bezbrižnost u smislu oslobađanja od anksioznosti zbog dometa“, izjavio je izvršni direktor Stellantisa.

AutoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako pokušava ubedi da su uz gušću infrastrukturu za punjenje dovoljne i manje baterije, zašto vec sada na SUS vozilima koja proizvodi grupacija kojom rukovodi ne smanji rezervoare na 10-15 litara zapremine i kaže svojim SUS kupcima da im je to dovoljno za slobodu i da to može da im „obezbedi bezbrižnost u smislu oslobađanja od anksioznosti zbog dometa“?

Dragan

A šta su proizvođači radili u poslednjih desetak godina nego smanjivali zapremine rezervoara. Neki su bili široke ruke, pa su rezervoar povećanog kapaciteta nudili opcionalno. 😊

moron

Istina je to što kažeš.

Balkanboj

Već su krenuli sa time. Ženin Megane 1.3tce ima 46 litara rezervoar za benzin i u najboljem slučaju može preći 650km regionalnog puta. Ako se ko zajebe i krene autoputem taj domet pada na 500km. Moram samo da proverim koliki je rezervoar za e-tech modele.
S druge strane sam zahvalan Čkodi i grupaciji što su dali 50 litara nafte mom traktoriću te imam 800 do 1000 km dometa. Njemu je koliko vidim svejedno ragionalni ili autoput.

Dragan

Koja je to škoda? Poslednja Octavia ima 45 litara.

Balkanboj

Evo sad ne znam ni ja. Nova Octavia je u pitanju i uputstvo za upotrebu kaže kako rezervoar za gorivo može biti 45 i 50 litara zavisno od modela dok 4×4 verzija ima 55 litara goriva.
Ostaje mi da ga popodne natankam full pa da vidim šta kaže. Veoma je moguće i da je tih 45 litara a da je moj subjektivni osećaj bolji jer nisam skoro imao automobil koji tako malo troši.

Balkanboj

Upravo napunio do vrha. 19 litara i preko pola sam imao pre toga. Izgleda da jeste 45 litara zapremine.
Jbg, moram sada da planiram putovanja malo drugačije. Da u rutu ubacim i benzinske stanice usput na max 500km kako ne bih vozio na rezervi.

Kako je dobro bilo sa BMW-om i njegovih 70 litara dizela. Preko 1.000km dometa. Doduše, nije ni ovih 800 loše.

Dragan

‘beš domet. Moglo da se švercuje. 🙂

BB

Zavisi gdje sipaš… Na nekim pumpama sigurno može stati i 52 litra 😂🤣😂

Balkanboj

Može sigurno.
Mislim da su mi jednom u Mazdu 323 sipali 55 litara a nije ni lampica od rezerve bila upaljena.

Fala Qrcu

Slažem se, i u mene redovito tako staje van svake logike sve ida uzimam da sam napunio i onaj prostor koji inače ostaje prazan, a nisam jer punim dok pištolj sam ne izbaci a nikad dok dizel ne dodje do vrha čepa, i opet vazda stane pun qrac više od maksimalno deklariranih 42 ili 45 l (nabijen i preko 50).

Fala Qrcu

Ne zaboravi da bi bilo dobro spomenuti da manji rezervoar nudi manje zagađenja! Hehe. Paz vako: išao ja danas da vidim neke polovnjake al ne zbog njih neg porad toga da vidim (koje li ironije) koliko će mi dat za kladu. Tamo u salonu Tesla model x za 146k eura, mali sjede i odmah da drka po ekranima, meni se gadilo i uc. Ima lik i Maserati ja i ev6 …i on vozi nekog dildu. Rekoh, posto plaćaš kWh? Kaže 41 cent. Rekoh kolika je baterija u ev6? Veli 77 nečega. Dildo se nikad ne puni do 100 nit prazni… Pročitaj više »

moron

Eto ti ga vraže … Opet si postao negativan … Dok si privremeno bio „slep“, barem nisi širio te zle misli i bio kočnica civilizacijskom iskoraku u budućnost 😊
Ali, neka, nek’ si samo zdrav !

Bungi

Ključ za jeftinija EV vozila su nove baterija od materijala koji nije skupi i rijetki litijum.Recimo , široko dostupni Karbon(Ugljenik) u dvodimenzionalnoj formi-Grafen.

BB

Hečbek C segmenta na struju MG4 se najavljuje u bih po cijeni 48500 KM (nešto manje od 25000 €) sa dometom do 350 km, uporedite to sa e2008 ili eC4, e Mokka, ili ne daj Bože sa ID3 sa njihovim cijenama i dometom, pa da vidite u kom smjeru je krenula auto industija…

Zoca

Pa Nemacka ne odlucuje nego Amerika..S obzirom da bi Kinezi uradili u auto-industriji sto i sa mobilnim telefonima(sto bi izazvalo ludilo kod suparnika -Amera,ja mislim da su oni omogucili dalji zivot SUS motora..Kakva Nemacka…Pa ona sama sebi ne zeli dobro..Koliko je rudnika uglja otvoreno kad im je uskracen Ruski gas?

Matija

Kaze Tavares: „Jedan od najvažnijih načina da se „čista“ mobilnost učini pristupačnom jeste da električni automobili budu lakši….“ ovde sam ga prekinuo jer mnogo fantazira i dodajem svoje misljenje: „…manji, sa manjom baterijom za dnevne obaveze u krugu od maksimalno 150 km, vise nam ne treba!“ Sve je tako jednostavno ali zasto ne ide u razvoj i proizvodnju?

Zoca

Mozda on misli :A i mozda B segment na struju,vece klase sa termalnim masinama..

Matija

Mozda! Zestoko se bunio protiv EURO 7.

BB

To je i moje pitanje… A koliko to dometa imaju njegova sadašnja vozila? Manje od 300 km, pa oni su već u toj kategoriji manjeg dometa, ali cijena nije manja … I šta ćemo sad?

Matija

Sta cemo sad – kupujemo kod Kineza! 🙂

BB

E danas sam sjedio u kinezu… MG ZS Ne sviđa mi se usko sjedište (jaki bočni oslonci), ali instrument tabla, volan, osjećaj enterijera uživo, rekao bi čovjek – premium… Iza toga sjednem u Suzuki Vitaru – kao da sam u traktor ušao 🤣😂🤣

moron

Pogledaj recenziju Juraja Šebalja

Fala Qrcu

Moj francusko , i oni sa malim qrcem misle da mogu jebat.