1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lincoln Zephyr sa dve maske hladnjaka stiže na aukciju
AR pijaca klasika: Lincoln Zephyr sa dve maske hladnjaka stiže na aukciju

AR pijaca klasika: Lincoln Zephyr sa dve maske hladnjaka stiže na aukciju

193
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju veoma visoko mišljenje o modelu Lincoln Zephyr. Proizvodio se od 1936. do 1942. godine i bio je jedan od najznačajnijih američkih četvorotočkaša napravljenih pre Drugog svetskog rata. U vremenima kada je većina novih automobila bila izuzetno kockastog stila, Zephyr je pružao aerodinamične linije i pokazao da je takav stil budućnost.

Njegov otac je bio Edsel Ford, jedini sin mnogo poznatijeg oca Henrija, kojeg su uvek više interesovali stil i snaga umesto jeftinog prevoznog sredstva, kao što je bio slučaj sa starijim Henrijem.

Zephyr je na kraju pružao fantastičan stil i 4,4-litarski benzinac sa dvanaest cilindara po veoma pristupačnoj ceni od 1.275 američkih dolara (današnjih 24.898 „zelembaća“). Prodavao se izuzetno dobro i na taj način omogućio opstanak Lincolna u vreme kada je većina rivala propala nakon dugo godina Velike depresije.

Mnogi tjuneri su koristili Zephyr kao bazu za detaljne modifikacije i da dan taj način stekne ime za sebe, a jedan od njih je primerak iz 1937. godine sa dve maske hladnjaka. Nasuprot verovanju, ovaj detalj nije dodat radi dizajnerske prirode već iz jednog drugog razloga koji je dugo godina bio mana ovog automobila.

Naime, 4,4-litarski V12 je bio zasnovan na Fordovom „Flatheadu“ sa osam cilindara i od prvog dana je imao problema sa pregrevanjem. Protok vazuha nije bio baš najbolji, pa je inženjer Vilard Morison iz američke savezne države Ilinois pomislio da bi solucija mogla biti dodavanje još jedne maske hladnjaka.

Njegova logika je zapravo dala rezultate, a Morison je tvrdio da dve maske hladnjaka takođe pripomažu aerodinamičnosti i preglednosti i da pritom čine Zephyr privlačnijim i agresivnijim. Zephyr zapravo nije bio jedini automobil koji je modifikovao u tom stilu, pošto je isto uradio i na Fordu i Packardu, ali su dva Lincolna privukla najviše pažnje javnosti.


Morison je zadržao automobil sve do ranih pedesetih godina prošlog veka i s njim prešao oko 30 hiljada kilometara. Do tada Zephyr više nije bio u voznom stanju pošto ga je nekadašnji vlasnik parkirao i ostavio na livadi da trune, ali je novi kupac postao čuveni kolekcionar Liroj Hartang i zadržao ga tokom narednih šest decenija.

Nikada ga nije popravio već ga je čuvao u hangaru baš onakvog kakvog ga je kupio pre 60 godina. Njegova porodica je prodala Lincoln preko aukcije 2011. godine za sumu od 11.213 dolara (današnjih 14.997 „zelembaća“), a novi vlasnik je postao Met Klingler.

I ovaj nije želeo restauraciju već je samo popravio mehaniku i ugradio nove pneumatike. Vozio ga je manje od 500 kilometara pre nego što ga je prodao kolekcionaru Marku Smitu. Ovaj je nedavno preminuo i njegova familija sada prodaje sve njegove četvorotočkaše.

Iako u oglasu piše da je Zephyr iz 1936. godine, broj šasije H24803 nam govori da je zapravo godinu dana mlađi.

Aukcija će se održati početkom sledećeg meseca, a eksperti smatraju da bi cena mogla da bude između 30 i 50 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Uh, nadam se da dizajneri BMWa nisu videli ovu izvedbu, moglo bi im pasti na pamet da je implementiraju. U novom BMW stilu ….