1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Japanu pronađena retka Alpina B7 Turbo iz 1987. godine
U Japanu pronađena retka Alpina B7 Turbo iz 1987. godine

U Japanu pronađena retka Alpina B7 Turbo iz 1987. godine

10.59K
0
Podelite sa prijateljima:

Već više od pet decenija je prošlo otkako je nemačka firma Alpina ona kojoj se svako obraća ukoliko želi neki BMW-ov model visokih performansi, impresivnijih od onih fabričkih. Dakle, daleko od toga da kompanija iz Minhena nije u stanju da vam napravi odličan BMW u sopstvenoj režiji, ali ukoliko želite da podignete celokupni paket na još viši nivo, tu je Alpina Burkard Bovensiepen GmbH.

Možda najimpresivniji deo priče u vezi ove tjunerske kuće se odigrao tokom osamdesetih godina prošlog veka, kada je svetlost dana ugledao B7 Turbo. Njegova vrednost se danas procenjuje na preko sto hiljada američkih dolara, pa pronaći jedan takav primerak, svakako jeste impresivno postignuće. Očekivanja su da bi njihova lokacija svakako bila Nemačka, gde je ujedno većina primeraka izvorno i prodata, ali ovaj put B7 Turbo je zapravo pronađen u Japanu.


Generacija E28 Serije 5 iz BMW-a se proizvodila od 1981. do 1988. godine, a vrh ponude je predstavljao performantni sedan M5 sa 256 konjskih snaga. Cilj Alpine je bio da ponovi uspeh postignut s prethodnikom pod kodnom oznakom E12, i da napravi najbržu serijsku limuzinu na svetu.

Postupak tjuning je započeo oko modela 535i sa 3,5-litarskim motorom u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara. Dok je razvijao „samo“ 182 „grla“ kada je stizao direktno iz fabrike, tjuning kuća je dodala turbo punjač i povećala snaga na preko 300 „konja“. Ta moć se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, a prvi test na autobanu je oduševio.

Naime, B7 Turbo je bio u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo šest sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 266 km/h. Iz nekog nepoznatog razloga, E28 je bio za trideset konjskih snaga slabiji od E12, ali to očigledno nije smetalo jednom kupcu u Japanu.

A koliko ih je zapravo završilo u državi izlazećeg Sunca? Zavisno od toga kojim izvorima verujete, 236 ili 278 primeraka, i to u periodu od 1984. do 1987. godine, od čega su samo 42 jedinice, pronašle kupca tokom poslednje godine. Iz nama još manje poznatog razloga, Japanci su prefirirali automatske menjače s četiri stepena prenosa, pa je B7 s priloženih fotografija jedan od samo četiri ikada proizvedena primerka sa petostepenim manuelnim menjačem.

Ko god da je posedovao ovaj primerak Apline je očigledno bio imućna osoba, pošto je u svoje vreme koštao čak 21 miliona jena, što je bilo dvostruko više nego recimo Ferrari Testarossa. Iz tog razloga, nepoznato nam je zašto propada na parkingu, mada pneumatici pokazuju da se neko trudi da ga održi u voznom stanju.

 

S druge strane, registarske tablice nam pokazuju da je poslednji put registrovan još pre više od tri decenije i pitamo se zašto neko ko je u stanju da priušti ovako skupoceni četvorotočkaš, barem nije iznajmio garažu da ga zaštiti od vremenskih neprilika. Misterije se uvek bile najzanimljivije, a svakako se nadamo da ovaj B7 nije jedan od onih gde vlasnik tvrdi „nije na prodaju već da će ga restaurirati jednog dana“.

AutoRepublika

(10588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments