1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Klasika je u modi – kako od novog kombija dobiti klasični
Klasika je u modi – kako od novog kombija dobiti klasični

Klasika je u modi – kako od novog kombija dobiti klasični

2.28K
1
Podelite sa prijateljima:

U istoriji komercijalnih kombija, jako mali broj njih je stekao kultni status, a još su ređi oni koji se smatraju izuzetno poželjnim u današnje doba. Istoričari će se složiti da je Volkswagen Type 2 Microbus možda jedini takav, ali svoje vredne verzije imaju i Ford Transit, Ford Econoline i GMC Vandura (najviše zato što se proslavio u popularnoj televizijskoj verziji „The A Team“). S druge strane, Citroen H-Van je donekle enigma.

Opstao je u proizvodnji više od 30 godina (od 1947. do 1981. godine) i u tom periodu je privukao nešto manje od pola miliona, rekli bismo zadovoljnih kupaca. H-Van je zapravo komercijalno vozilo, razvijeno sledeći istu formulu koju su i tvroci legendarnog modela Citroen 2CV „Spaček“, pa je kombi osmišljen kao jeftino prevozno sredstvo, i to od već postojećih delova u firmi.

Ideja je bila da minivan bude toliko ispred svog vremena da zamena neće morati biti planirana barem nekoliko decenija. Mnogi vlasnici malih biznisa danas koriste H-Van za marketing, ali naravno, teško je pronaći model koji se ne proizvodi već četiri decenije i koje je i kao novi često korišćen za teške poslove, čime su šanse da je u pitnanju dobro očuvan primerak, svedene na apsolutni minimum.


Rešenje je našao čovek po imenu Frabricio Kaselani, koji je pre tri godine predstavio dizajnerski paket, s kojim moderni kombi Citroen Jumper postaje klasični H-Van.

Proces je veoma jednostavan pa bi vlasnik na školjku Jumpera samo „nalepio“ metalne delove čime bi kombi donekle izgledao kao klasični predak. Posao se očigledno isplatio pošto Kaselani sada nudi identične stilske izmene na modelima Space Tourer i Jumpy.

Oba primerka su debitovala na Salonu automobila u Modeni, održanom tokom prethodnog meseca, a nakon pozitivne reakcije publike, Kaselani je odlučio da ponovo ponudi limitirani broj primeraka izrađenih u serijskoj proizvodnji.

Generalna ideja, „ukradena“ sa Jumpera je ostala ista, pa će vlasnik ponovo morati da „zalepi“ sve metalne delove da bi dobio kopiju H-Vana. Paket je dostupan na gotovo svim verzijama, kako radničkim tako i putničkim, koji se opet dele na benzince, dizele i one na struju. Ova prerada ne igra nikakvu ulogu po pitanju mehanike i kombiji ostaju identični, onakvi kakvi su bili kada su napustili Citroenove pokretne trake.


Kaselani će da ponudi samo 70 prerađenih primeraka kombija, a cena paketa iznosi 14.800 evra. Za spomenutu sumu vlasnik kombija dobija sve delove, farbanje i profesionalnu ugradnju.

Možda nećete nikoga zavarati da posedujete odlično restauriran klasični H-Van, ali ipak dobijate klasični stil sa najmodernijom mehanikom i tehnologijom.

AutoRepublika

(2277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Strasno