1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia razglolitila EV9 do kraja
Kia razglolitila EV9 do kraja
8

Kia razglolitila EV9 do kraja

1.48K
8
Podelite sa prijateljima:

Pre oko dve nedelje smo videli serijsku verziju elektromobila po imenu Kia EV9. Tada spoznazsmo izgled spoljašnosti i unutrašnjosti vozila, dok je sada proizvođač iz Azije obelodanio i tehničke pojedinosti, posebno imajući u vidu da će ova „devetka“ imati svoj prvi javni prikaz na Salonu automobila u Seulu, a uskoro kreće i da se kotrlja s proizvodnih traka.

U pitanju je najveći model na električnoj modularnoj platformi grupacije Hyundai Motor, onoj koja se zove E-GMP. Krosover je dug 5.010 milimetara, širok je 1.980 mm, visok: 1.755 mm. Mereno ovim parametrima, model EV9 je uporediv s benzinskim rođakom po imenu Kia Telluride ili dizel bratom nazvanom Mohave.

U isto vreme, međuosovinski razmak elektormobila je osetno jači: 3.100 mm naspram 2.900 i 2.895 milimetara, redom. Sistem oslanjanja se bazira na konvencionalnim oprugama.

Da čovek ne poveruje, ali ova Kijina „kocka“, model EV9 poseduje dobru aerodinamiku. Skoro potpuno glatko podvozje, kontrolisana zakrilca u prednjem odbojniku koja se otvaraju samo kada je to nužno, kao i posebne felne prečnika od 19 do 21 inča, značajno su doprineli tome da koeficijent otpora vazduha bude samo Cd 0,28. Neka od tržišta će dobiti i prava na implementirane kamere umesto bočnih retrovizora.

Paralelno s bazičnom verzijom možemo očekivati i varijantu Kia EV9 GT-Line. Na slikama je ona reprezentovana plavim automobilom. Poseduje agresivno stilizovane branike i više masivne krovne površine i nosače, zahvaljujući čemu je za 25 milimetara viši. Pride, tu su i dodatne ćelije rasvete ugrađene u prednji deo vozila.

Samo uz EV9 opremljen ovim paketom /+(GT-Line) će se dobijati i autopilot trećeg nivoa, komercijalnog indeksa HDP (Highway Driving Pilot), a koji omogućava vožnju bez da nužde da se dlanovi vozača drže na obruču upravljača. Sistem poseduje 15 senzora, uključujući i dva lidara napred, ali je fino podešavanje istog ostalo još da se zaokruži. Međutim, sve verzije pružaju uobičajeni prilagodljivi tempomat.

Kia EV9 poseduje tri reda za sedenje, dok je platforma za električna vozila koja podrazumeva ugradnju istih ispod kabinskog poda, omogućila razne nove mogućnosti transformacije. Na primer, jedna od tri dopuštene solucije za zasebne fotelje u drugom redu sedišta podrazumeva da se ona mogu postaviti tako da putnici gledaju jedni druge, nalik poziciji sedenja u železničkom vagonu (u kupeu). Slične postavke nisu retke ni u kombi vozilima, pa i u minibusevima.

Ako je nekom baš tako podesno ili potrebno za lakši ulazak ili izlazak iz vozila, mogu se zakrenuti i pod potpuno pravim uglom (od 90 stepeni), tako da gledaju ka vratima. Pogledajte sliku ispod.

Najluksuznija sedišta u drugom redu su lišena ove mogućnosti, ali ona poseduju delimični električni pogon, grejanje i ventilaciju. Baziča verzija podrazumeva zadnju, u stvari središnju klupu s tri mesta za smeštaj. U svakom slučaju, nasloni drugog i trećeg reda sedišta, kada su spuštena, mogu oformiti ravnu površinu. Držači za čaše, uostalom kao i konektori za USB, razasuti su posvuda po enterijeru. Top verzija pruža čak deset vazdušnih jastuka.

Pred vozačem se nalazi panel s jedinstvenim ekranom koji u stvari integriše dva monitora. Svaki od njih poseduje dijagonalu od 12,3 inča. Multimedijalni sistem pruža funkciju osvežavanja programa bez upotrebe kablova, dakle bežično. Mogu biti dodati i nove aplikacije i opcije, što se da učiniti uz pomoć softvera zvanog Kia Connect Store. To se čini nakon kupovine vozila.

Vozaču su na upotrebu dati analogni tasteri kako bi kontrolisali uređaj za klimatizaciju, ali je zato par dugmića za multimedijalni sistem utemeljen na prekidačima osetljivim na dodir.

Interesantno, kontrolni panel za grejana i hlađena sedišta (kao i dogrevani obruč upravljača) jeste smešten na vratima. Sve češći je slučaj u celoj industriji, pa tako i kod ove Kije, da se ručica menjača prezentuje u vidu polugice na stubu upravljača, ali ne kao punokrvna polugica s desne strane, već nešto niže.

Za presvlačenje i dekoraciju površina u putničkoj kabini baterijskog krosovera je, između ostalog, upotrebljen i recikliran i drugi podoban materijal.

Krosover iz Azije je ponuđen u tri modifikacije. Bazična Kia EV9 RWD Standard nudi zadnji pogon s jednim električnim motorom od 218 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta, a tu je i trakciona baterija kapaciteta 76,1 kWh. Procenjeno trajanje sprinta do “stotke” iznosi 8,2 sekunde. Verzija RWD Long Range pruža bateriju kapaciteta 99,8 kWh, a tu imamo u najizdašniju autonomiju u porodici ovog modela. Govorimo o cifri od 541 kilometra na temelju pravila iz ciklusa WLTP (ali imajte na umu da nismo obavešteni o dometu ostalih alternativa ove „devetke“)

Dodatno, da bi ovako nešto bilo postignuto, kod konkretne modifikacije je snižena snaga električnog agregata na 204 „grla“ (dok je obrtni moment ostao nepromenjen – 350 Nm). Pogoršano je vreme trajanja ubraznja iz mesta do 100 km/h na 9,4 sekundi.

U vrhu ponude usamljen ostaje model Kia EV9 AWD. Jasno, dva su motora na struju instalirana pa imamo integralni pogon i moć pogonskog sklopa od ukupnih 385 konjskih snaga i 600 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući tome, do 100 km/h se doleti za svega šest sekundi.

Takav električni automobil može ponuditi vlasniku, ako ovaj reši da doplati, režim „napucane snage“ (Boost), kada obrtni moment nakratko izdivlja do 700 Nm, usled čega se do “stotke” stiže za samo 5,3 sekunde. Verzija s pogonom na sva četiri kraja karoserije poseduje bateriju kapaciteta 99,8 kWh.

Modularna platforma E-GMP pruža električni sistem koji radi na naponu od 800 volti i mogućnost dopune (DC) na punjačima snage do 350 kW. Kada je na jednom takvom, EV9 dobije dovoljno električnog soka za 239 kilometara vožnje u samo petnaestak minuta. Ovaj krosover može biti upotrebljen i kao punjač baterija drugog elektromobila, a može izvoziti i struju u domaćinstvo, ali ne u isto vreme za potrošače koji crpu više od 3,7 kW.

Kia EV9 će biti sklapana u Južnoj Koreji, dok će lokalni distributeri otvoriti knjige porudžbina u drugom tromesečju, uz početak prodaje u drugom polugodištu. Kako bilo, konstruktor očekuje da glavno tržište bude severnoameričko, a cenovnu politiku tek bi trebalo da čujemo. Šuška se da će u Americi, EV9 kretati s cenom od kote oličene u cifri od 56 hiljada dolara.

AutoRepublika

(1482)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Džaba mu Cw od 0,28 u svetlu čeone površine ( širok je 1.980 mm, a visok 1.755 mm ili +25 mm ona posebna vezija ).
Plus, ne kažu koja je masa ovog čuda dugog 5.010 milimetara i to sa baterijom od 99,8 kWh.
Ovo je ekološko vozilo koliko sam i ja „Sveti Petar“ …

Matija

I ako sve „kocke“ neizbezno lice jedna na drugu, dizajn ovog modela izdvaja se iz nepregledne mase SUV modela na trzistu! Kompletan koncept dizajna je nov a lista novih stilskih detalja je dugacka! Siguran sam da ce ovaj auto brzo osvojiti publiku!

s mile

Kada pogledam gotovo sve modele VWa, sa gotovo istim farovima, svi ev, su sa onim kapljičastim farom, čak je i novi smart 3, sa veoma sličnim farovima,

nekako mi je sva ta sličnost postala „gadna“, zar toliko nemaju snage da budu drugačiji, da ima razlike između golfa, pasata, itd.

Kia i Hyu su fantastični što se mene tiče.

Bravo za dizajn, hrabrost, drugačiji su. A zapravo su Odlični

Bungi

Nisam oduševljen bumerang zadnjim svjetlima a kad se ona razvijaju u tri pravca, tek mi se onda diže kosa na glavi.Kad odlučiš u kojem pravcu želiš nešto da razvijaš, vozi, ne skreći nikud.

BB

Ovo je električni auto, kad ga gledaš – naelektrišeš se… Zato ti se digla kosa na glavi 🤣😂🤣

Bungi

Ma jok!Zadnja svjetla u tri dimenzije:X,Y,Z.???Nigdje blage veze.

Matija

U pravu si! I meni smeta ono horizontalno parce na zadnjim svetlima, cist visak! Vertikala prati konturu karoserije, sto ima tehnickog i estetskog smisla, ali i ona je mogla da bude jednostavnija, sa manje crnih povrsina.

igi

Meni se sviđa dizajn, bilo bi lepo da krenu da ga spuštaju i u ostale klase. Npr. neki novi Rio u ovakom izdanju bi mogao na crtu Pežou 208.