1. Home
  2. Vesti
  3. BMW menja nomenklaturu i najavljuje novih 48 imena
BMW menja nomenklaturu i najavljuje novih 48 imena
3

BMW menja nomenklaturu i najavljuje novih 48 imena

2.20K
3
Podelite sa prijateljima:

Nova politika označavanja dolazećih elektromobila, hibrida, kao i onih konvencionalnih modela BMW-a ulazi u primenu, pri čemu imamo najavu rezervacije indeksa M350, a koji će poneti nov model iz odeljenja M.

U poslednje vreme se u BMW-u radu punom parom. U Zavodu za zaštitu intelektualne svojine Nemačke je zaštićeno 48 novih naziva, što je učinjeno kako bi se i u tom smislu održao korak s proizvodnim planovima bavarskog giganta, a koji podrazumevaju veliki broj noviteta u narednih pet godina. Te prijave otkrivaju da Bavarci nameravaju da izvrše promenu načina na koji se dodeljuju nazivi pojedinim modelima.

Nema tog koji do sada već nije navikao na BMW-ovsko imenovanje vozila, gde tri cifre indikuju kom segmentu pripada konkretno vozilo, koji motor koristi, pa čak i koji je paket opreme u pitanju. Performantne verzije u nazivu imaju i slovo M, dok oznake d, i ili e, naglašavaju o kom tipu pogonskog sklopa se radi. Tako na primer Serija 3 s najslabijim benzincem nosi indeks 318i, ali u paleti se nalazi i potentni M340i.

Novi naziv zadržavaju imena, tačnije prefikse i, X i iX za vozila tipa: i120, iX130 i X750. Primenjujući još uvek aktuelnu logiku imenovanja bavarskih modela, pomislili bismo da je i120 i iX130 neko vozilo iz Serije 1, dok bi X750 bilo nešto iz Serije 7. Naziv koji uključuje slovo X obično donosi krosover, kao na primer X7 ili X5, dok oznaka i otkriva električno vozilo.

Pošto će BMW nastaviti da nudi tradicionalne motore s unutrašnjim sagorevanjem i u budućnosti, ali pored hibridnih i električnih vozila, dobro je kladiti se da će pravila o imenovanju nastaviti da odražavaju trenutne oznake modela. U slučaju Serije 5 recimo, verzija s konvencionalnim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva bi imala oznaku kao 530i, ili 530d za dizel. Hibridna verzija bi se zvala 530e, dok bi samo električna verzija bila i530.

Među zaštitnim znakovima za M350 bio je samo jedan model s indeksom M. Najverovatnije je čuvan, zaštićen za vozilo koje bi bilo nabrijanija verzija Serije 3, ona koja će po svemu sudeći nadmašiti ili zameniti M340i. Međutim, nema naznaka da li bi ovo bilo vozilo pogonjeno motorom koji troši benzin, struju ili pak nosi hibridni pogonski sklop.

Dodatne oznake imaju smisla, posebno imajući u vidu da BMW očekuje da elektromobili budu prodavaniji od onih s motorom SUS i oznakama Bavaraca, što bi trebalo da se ostvari do 2028. godine. U međuvremenu će BMW nastaviti da osvežava ponudu.

AutoRepublika

(2199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

BMW – Be My Woman

Renault Terminator

Da,od modela G30,kada je u pitanju Seria 5,530i ne pokreće šestak kao na ranijim modelima,već 2.0 motor sa četri cilindra.520i i 530i pokreću isti motori,sa različitim rasponom snage.Prvi ima 184ks a ovaj drugi 252ks.Naravno riječ je o benzincima.
Jedan interesantan duel karavana i čardaka iz iste kuće🙂.
https://youtu.be/r5ctjUwH1e8

Balkanboj

Da ukinu M označavanje dizela i na pravom su putu.

Da nikad ne stave fejk auspuhe.

I da sklone ono go.no od digitalne table ispred vozača. Baš je loša grafika i dizajn.