1. Home
  2. Vesti
  3. Teslina fabrika u Nemačkoj i zvanično počela sa radom
Teslina fabrika u Nemačkoj i zvanično počela sa radom
6

Teslina fabrika u Nemačkoj i zvanično počela sa radom

330
6
Podelite sa prijateljima:

Američka marka isporučila je prve primerke Modela Y stvorene na evropskom tlu. 

Vrlo bitan trenutak za Teslu u njegovoj globalnoj ofanzivi jeste početak proizvodnje u Nemačkoj, u fabrici pokraj Berlina. Ovaj pogon trebalo bi da namiri sve potrebe evropskih potrošača za Teslinim automobilima.

U utorak, 22. marta, dostavljeno je prvih 30 jedinica Modela Y koji su montirani u nemačkoj fabrici. U pitanju su Performance verzije, koje kako sam naziv kaže nude odlične performanse. Takav električni SUV u stanju je da obavi sprint do „stotke“ za svega 3,7 s. Prvi primerci Modela Y stvoreni u pogonu u blizini nemačke prestonice doći će do novih vlasnika u Evropi do kraja tekućeg meseca.

Ovo je prva Teslina proizvodna lokacija na Starom kontinentu, i predviđeno je da se ovde isprva montiraju Model Y i Model 3, koji trenutno nose prodaju američke marke na svojim plećima. Kapacitet fabrike je preko pola miliona vozila na godišnjem nivou, a osim automobila, Tesla će ovde proizvoditi i baterije – ukupno 50 gWh na godišnjem planu.

Trenutno, u fabrici u Nemačkoj zaposleno je oko 3.000 radnika. Tamošnji mediji veruju da će Tesla ove godine iz te fabrike izvesti oko 300.000 četvorotočkaša, a da će sledeće godine biti postignut maksimalni kapacitet.

AutoRepublika 

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nek im je sa srećom početak rada.

Nadam se da će Germanski pristup radu doneti nadogradnju kvaliteta, i pouzdanost. Prate ih mnoge sramne teme.

Iznogud Časni

Nadam se da će je uskoro zatvoriti.

Iznogud Časni

Vidis kako drugi gase fabrike u Evropi, dočim jedna kija tu otvara. Na pitanje zašto izmještanju fabrike u kinu, madjarsku, Meksiko, Srbiju i druge vukojebine, kažu preskupa proizvodnja u Njemačkoj.
Kako za sve ostale je najednom preskupa a za teslu nije? Zašto on nije napravio fabriku u gore pomenutim zemljama, neg bas u Njemačku dje ko biva najskuplja radna snaga (ocito nisu bili u Švicarskoj i sl.) , u zaštićenoj zoni? Neko tu laze a znamo i ko.
I kome ovi misle da uvale pola milje dilda godišnje?

BB

I još se švaba preziva Tesla…

Iznogud Časni

Koji svaba sad?

Iznogud Časni

Najnepouzdanija električna marka je Tesla s bar jednim kvarom prijavljenim na 39% automobila u prve četiri godine vlasništva. 🙂