1. Home
  2. Vesti
  3. „Another One Bites the Dust“ – Jeep Cherokee je mrtav posle 49 godina
„Another One Bites the Dust“ – Jeep Cherokee je mrtav posle 49 godina
8

„Another One Bites the Dust“ – Jeep Cherokee je mrtav posle 49 godina

300
8
Podelite sa prijateljima:

Da li postoji poznatiji Jeep od modela Cherokee? Možda onaj napravljen od strane Willysa za vojne potrebe tokom Drugog svetskog rata, ali model brenda sa najdužom istorijom je svakako Cherokee. Proizvodio se od 1974. godine kroz pet generacija i tokom svoje istorije je video Jeep kako prolazi kroz čak šest promena vlasničke strukture.

Zapravo sve do ne baš tako davno, Cherokee je bio najprodavaniji model brenda, a 2018. godine je isporučeno rekordnih 239.427 jedinica u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali od tada je usledeo postepeni pad i prošla godina je bila jedna od najlošijih u istoriji, pa je Cherokee pronašao tek 40.322 vlasnika.

Fabrika u gradu Belvidir u američkoj saveznoj državi Ilinois je mirovala tokom poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do detaljnih pregovara između čelnika sindikata i Stellantisa. Sindikat je zapravo krivio firmu da vrši kanibalizaciju, to jest da Cherokee gubi svoje tradicionalne kupce zato što drugi Jeepov model Compass krade dosta kandidata za kupovinu. Cherokee i Compass su sličnih dimenzija, pa čak i pružaju identičnu mehaniku, ali je ovaj drugi pristupačniji pošto se proizvodi u Meksiku, gde je radna snaga značajno niži trošak.

Američki proizvođač vozila je po prvi put koristio ime Cherokee još 1974. godine na konfiguraciji sa dvoje vrata modela Wagoneer. Najviše ga ipak pamtimo po čuvenom kockastom terencu, s veoma dugačkom karijerom i više od tri miliona proizvedenih primeraka. Američka proizvodnja je okončana 2001. godine dok se proizvodio u Kini dodatnih trinaest godina.

Na domaćem tržištu ga je nasledio model Liberty, ali je Jeep nastavio da koristi ime Cherokee u Evropi. Novi i ujedno poslednji model je debitovao 2014. godine i iako je u početku imao dosta uspeha, tokom poslednjih nekoliko godina je usledio postepeni pad iz već opisanih razloga.

Iako je Stellantis potvrdio da je stigao kraj za Cherokee kakvog poznajemo i volimo, mediji napominju da će firma možda iskoristiti takvo ime na nekom od naslednika. Nije tajna da Jeep trenutno radi na celoj paleti električnih krosovera i terenaca i možda će Cherokee biti jedan od njih.

Takođe postoje priče da je firma odlučila da penzioniše ime nakon mnogobrojnih kritika da je previše uvredljivo prema američkim starosedeocima ili kako ih naš narod naziva, prema „Indijanci“. Međutim, ona je malo verovatna pošto je Jeep nedavno debitovao s novom generacijom modela Grand Cherokee i verovatno ćemo ga još dugo viđati u proizvodnji.

Nažalost, svet je siromašniji za još jedan legendarni model, ali sudeći po prodajim brojkama koje je beležio, teško da će to neko i primetiti.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tužna vest

Matija

„Nažalost, svet je siromašniji za još jedan legendarni model“ a niko od menadzera nije se potrudio da analizira sta je uzrok rapidnog opadanja interesovanja publike za ovaj model??? Sto god nas Yankee liferuje vise informacija o americkoj auto industriji sve vise sam ubedjen u amaterizam njihovih menadzera! Secam se Cerokija iz 90-tih godina – bio je to pravi terenski auto: coskast, na velikim tockovima, grubijan u izgledu a opet civilizovan za grad i ulicu. Ovaj ovde njegov potomak je pravi mekusac, nista nije ostalo od terenskog karaktera, utopio se u ogromnu masu prosecnih SUV vozila. Mali Avendzer ima mnogo vise… Pročitaj više »

Yankee

Sve je to lepo, ali vozila se prave da se prodaju, a ne da ih neko gleda sa distance, divi im se i onda kupi nesto drugo. Originalni Cherokee je bio dosta hvaljen, ali se uopste nije prodavao u velikim brojevima. Prodaja mu se obicno kretala tu oko 110-120.000 godisnje. I to se prodavao u vreme kada konkurenciju gotovo da nije imao. Ovaj novi Cherokee je imao godisnju prodaju od 170-240.000 i to u vreme kada bas svako ima kompaktni krosover. Tek zadnjih par godina mu je prodaja opala. Bice on opet u proizvodnji, ne sumnjam u to, previse je… Pročitaj više »

Matija

Obim prodaje od 110-120 hiljada vozila u vreme kada pojam SUV jos nije ni postojao je vec nesto! U to vreme je publika, ukljucujuci i mene, Ceroki smatrala terenskim automobilom, po mojoj definiciji to je bio prvi stepen prelaza sa terenskog (Wrangler) na putno vozilo. To je bio razlog za relativno malu ali ne losu(!) prodaju, sto se vidi po vrlo dugom periodu njegove proizvodnje: od 1984 do 2001 godine, celih 16 godina! Zatim su dosli modeli KJ, 2001-2008 godina, i KK, 2008-2012 godina. Oba ova modela koketirali su sa dizajnom Wranglera, sto je za publiku bilo previse „terenski“ pa… Pročitaj više »

Yankee

Istina je da je Cherokee nastao u vreme kada SUV segment jos uvek nije bio popularan, ali isto tako u svoje vreme prakticno i nije imao konkurenciju. Na prste jedne ruke mozes da nabrojis vozila u toj klasi pocetkom 1980-ih godina, tako da svako ko je zeleo kompaktni terenac/SUV je kupovao Cherokee. Dalje, to sto je ime opstalo toliko dugo ne govori mnogo jer sve sta su svih 5 generacija imali zajednicko je ime Cherokee. Cak i onaj kockasti Cherokee iz 1980-ih i 1990-ih u nijednoj meri nije bio povezan sa originalnim Cherokee iz 1970-ih godina osim sto se eto… Pročitaj više »

Matija

Ne vredi, govoris kao americki menadzer! Premazan si svim mastima samo ne kreativnoscu. Jos ni jednom nisam cuo od tebe misljenje sta bi to trebalo promeniti da bi se neki model bolje prodavao. „Eksperiment“ koji traje 49 godina zasluzuje veliku paznju!

Yankee

Rekao sam gore sta treba uraditi sa modelom koji se vise ne prodaje u zadovoljavajucim brojevima i proslo ga je vreme – „take it behind the barn and shoot it“. 😉
Za auto kompanije je najgore kada ih vozi neko sa kreativnoscu i/ili neki „petrolhead“. Takve firme najbrze bankrotiraju. Nazalost, moj voljeni Ford danas placa peh sto ga vodi petrolhead Jim Farley, a mnogo je bolje poslovao kada ga je vodio dosadni Alan Mulally…

Zoca

Kad su ukapirali da je Fiat…🤣