1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-AMG GLC prezentovan u dve verzije
Mercedes-AMG GLC prezentovan u dve verzije
2

Mercedes-AMG GLC prezentovan u dve verzije

337
2
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija krosovera po imenu Mercedes GLC, odjednom poseduje dve verzije s oznakama AMG. Jasno, jedna modifikacija je snažnija, ali u tehnološko-mehaničkom smislu, obe varijante skoro u potpunosti kopiraju ono što su donele vrele alternative C Klase. Podsetićemo, ljuta C Klasa je debitovala 2022. godine. To praktično znači da u tek lansiranim krosoverima nećemo moći da vidimo motore tipa V6, a tek ne V8.

Naprotiv, nabrijane novajlije pokreću dvolitarski četvorocilindraši uz izrazitu podršku elektromotora.

Uvodni krosover po imenu Mercedes-AMG GLC 43, a koji na vidimo na fotografijama i koji je u plavoj boji, u mehaničkom smislu predstavlja potpunu repliku modela AMG C 43. Pod haubom je montiran agregat kodne oznake M139l, i u njemu funkcioniše samo turbo punjač koji je potpomognut električnim motorom i električnom mrežom koja radi na naponu od 48 volti.

Električni motor se može zavrteti do 175 hiljada obrtaja u minuti i stupa na scenu „od odmah“. Njegovim radom upravlja elektronika, tako što ubrzava točak kompresora čak i pre nego što izduvni gasovi uspeju da stignu do turbine. Pride, tu je i sistem blagog hibrida koji dodaje 13 „konjića“.

Kod „četrdeset-trojke“ motor proizvodi 421 konjsku snagu i 500 Nm najvišeg obrtnog momenta. Menjačka kutija je devetostepena i nosi oznaku AMG Speedshift MCT 9G. Po prirodi je to planetarni automatik s vlažnom spojnicom umesto konvertora obrtnog momenta. Tu je i sistem prenosa snage na sva četiri točka uz centralni diferencijal koji distribuira potisak u predodređenoj srazmeri 31:69 (naravno, u korist točkova na zadnjoj osovini).

Tako posložen krosover je u stanju da doleti do “stotke” za samo 4,8 sekundi, dok je maksimalna brzina kretanja ograničena na oko 250 km/h.

Top verzija Mercedes-AMG GLC 63 SE Performance (sivi četvorotočkaš s fotografija) poseduje identičnu hibridnu postavku pogonskog sklopa kao što je ima i model C 63 SE Performance. Dvolitarski turbobobenzinski četvorocilindraš je isti kao iz prethodno opisane varijante (M139l), ali se u igru uključuje i sistem koji radi na naponu od 400 volti. Snaga je uvećana na 476 „grla“ i na 545 Nm, na koji način ovde imamo posla sa najsnažnijim serijskim turbobenzinskim četvorocilindrašem. Ali, to nije sve, kako rekosmo, instalirana je i moćna električna komponenta.

Električni 400-voltni modul je montiran na zadnju osovinu i uključuje električni motor koji razvija 204 konjske snage i 320 Nm, dvostepenu transmisiju (pri čemu se druga brzina uključuje kada kretanje premaši kotu od 140 km/h) a tu je i unakrsni diferencijal s elektronski kontrolisanim zaključavanjem.

Dodaton, ugrađen je i mehanički tip prenosa snage na sva četiri kraja karoserije. Nosi komercijalni naziv 4Matic + i dolazi sa spojnicom za prednju osovinu. Kada je u hibridnom režimu, kardan prenosi snagu motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva na zadnju osovinu, ali se može koristiti i tokom vožnje u čisto električnom režimu. Ako zadnji točkovi proklizaju, elektronika može preusmeriti obrtni moment sa prednje na zadnju osovinu, oslanjajući se na klasičnu prenosnu kutiju i središnju spojnicu.

Hibridni pogonski sklop odbacuje 680 konsjkih snaga i 865 Nm obrtnog momenta, onda kada daje sve od sebe. Razvojni tim ipak neskromno navodi da je najviši obrtni moment na nivou od čak 1.020 Nm, pri čemu oni uzimaju u obzir prenosne odnose dvostepenog električnog motora.

U svakom slučaju, te karakteristike su dostupne jedino kada je baterija puna, a ona je smeštena iznad zadnje osovine. Dolazi s kapacitetom od 6,1 kWh, a kao takva bi mogla biti raspoloživa za samo 12 kilometara bešumne autonomije. U najboljem slučaju, GLC 63 S može doleteti do “stotke” za samo 3,5 sekundi, uz „top spid“ od 275 km/h.

Oba AMG-ova krosovera poseduju adaptivno oslanjanje s oprugama, ali i različitom postavkom. Tu je i potpuno kontrolisana šasija, dok je “šezdeset-trojka” nameravana da bude isporučivana s aktivnim stabilizatorima koje pokreće električni sistem na 48 volti.

Kočni sistem se takođe razlikuje. Na prednjim točkovima su montirani četvoroklipni mehanizmi kod modifikacije GLC 43, ali su isti šestoklipni na hibridu GLC 63 S. Nazad su u oba slučaja pričvršćene jednoklipne kočne čeljusti.

Gledano frontalno, obe verzije s nalepnicama na kojima piše AMG su skoro potpuno identične. Obe promovišu prepoznatljivu masku hladnjaka s uspravnim letvicama i velikim usisnicima vazduha. Ali, na zadnjici su veoma uočljive osobenosti.

Tako hibridna „šezdeset-trica“ pruža trapezoidne završetke sistema za odvod izduvnih gasova (umesto ovalnih kakvi su kod slabije verzije), a i difuzor u zadnjem odbojniku je veći kod potentnijeg Mercedesa. Tu je i dvodelni spoljer. Povrh svega pobrojanog, razlikuju se felne kao i ramovi oko vrata.

Najviše nabildovan Mercedes GLC će krenuti u prodajna postignuća krajem godine. Prema onome što se da zaključiti na temelju preliminarnih informacija, alternativa GLC 43 će koštati najmanje 70 hiljada evra, dok će se brojati preko 100 hiljada, kada se budu odvajali evri za najsnažniji hibrid iz palete GLC-a.

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Dolazi s kapacitetom od 6,1 kWh, a kao takva bi mogla biti raspoloživa za samo 12 kilometara bešumne autonomije.“

Koliko to čudo onda u EV režimu troši struje na 100 km ?

garbage

Vjerojatno se samo mali dio baterije koristi kako bi uvijek ostala rezerva snage i kako bi baterija dulje trajala. Drugi razlog male baterije pretpostavljam jest kako automobil ne bio bio još teži jer se tada gubi smisao AMG-a.