1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz izložio i EQE s povišenim odstojanjem od tla
Mercedes-Benz izložio i EQE s povišenim odstojanjem od tla
3

Mercedes-Benz izložio i EQE s povišenim odstojanjem od tla

306
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon toliko uspeha u kategoriji konvencionalnih krosovera, nije bilo ni za očekivati da će uprava Mercedesa dići ruke od klase baterijskih SUV-ova tek tako. Tome u prilog ide i činjenica da je jedan od prvih „celovečernjih“, „dugometražnih“ modela koji energent za pogon čuvaju u baterijskoj ćeliji, bio krosover EQC, utemeljen na klasičnom GLC-u. 

Sada je pred nama, kao što se i iz samog imena noviteta može zaključiti, krosoverizovana verzija limuzine EQE, odnosno SUV EQE. Utemeljen je na istoj arhitekturi EVA2, onoj koja je osnova i za sedan na temelju kog je nastao, kao i za veći duet limuzina/SUV, onaj s oznakama EQS.

Novajlija će biti dostupan u istim varijacijama kao i donorska limuzina, što će reći: EQE 350+, 350 4Matic i 500, kao i Mercedes-AMG EQE SUV, a i sklapaće se u istoj fabrici, to jest u američkoj Alabami, gde se montira i veći SUV EQS. Amerikanci će mu se prvi radovati kada bude lansiran s prvim mesecima 2023. godine. Rivali će mu biti Teslin Model Y, BMW iX, kao i Audijev E-Tron koji će uskoro biti predmet osavremenjavanja.

Arhitektura EVA2, uostalokm kao i sve one nastale u današnjoj eri, omogućavaju ogroman stepen fleksibilnosti, usled modularne strukture. Tako, krosover EQE nudi relativno skroman međosovinski razmak od 3,03 metara, uz ukupnu dužinu od 4,86 metara. To će reći da je začudo, limuzina s ovim oznakama duža, ali naravno, ne može ni prići visini krosovera (1,69 metara).

Stilska osobenost krosovera u odnosu na sedan se ogleda u crnom panelu na mestu rešetke hladnjaka i zadnjim svetlima koja deluju konvencionalnije. Linija haube je mnogo više položena u odnosu na onu kod limuzina iz ove i iz klase iznad. Stranice su elegantne sa suptilnim naborom sa zadnje strane, umesto naglašenog ramenog pojasa sedana. Sveukupno, nekom će se ovaj SUV dopasti, nama baš i neće…

U podu je smeštena baterija kapaciteta 90,6 kWh, dakle ista kao u sedanu EQE. Mercedes navodi autonomiju od 550 kilometara u verziji krosovera koja je najbolja po tom pitanju. Testni protokol je bio WLTP. Realističniji američki standard EPA će doneti dužinu autonomije od najviše 480 kilometara, onda kada ovaj SUV bude podvrgnut ovom tipu provere.

Novi krosover će se moći dopunjavati strujom na brzim punjačima snage 170 kilovata, kao i ostali izdanci stabla EQ, što znači da će dopuna na ovoj vrsti „pojila“ od 10 do 80% kapaciteta trajati 32 minuta, dok na kućnom priključku taj postupak traje devet i po sati, pod imaginarnom pretpostavkom o stabilnom naponu u mreži od 240 volti.

EQE 350+ će ponuditi samo jedan, nazad smešten elektromotor s 288 konjskih snaga, dok će onaj s integralnim pogonom i oznakom EQE 350 4Matic dodati i napred jedan agregat, uz istu snagu ali i značajno veći obrtni moment od 765 njutn metara. Verzija EQE 500 takođe dolazi s pogonom na sve točkove, ali i više snage (536 ks/860 Nm).

Naravno, za one koji tragaju za najviše snage, tu je takmac iz odeljenja AMG. Oslanja se na jedinstvene elektromotore i posebne invertere. Raspolaže sa 617 konjskih snaga i 950 njutn metara, a u posebnom paketu AMG Performance cifre rastu na 677 ks/ 1.000 Nm. Ubrzanje do „stotke“ u najsnažnijoj varijanti traje samo 3,4 sekunde, uz najvišu brzinu kretanja od 240 kilometara na čas.

Najviše sportski SUV EQE serijski dolazi sa unapređenim sistemom vazdušnog vešanja Airmatic i kao takav je prvo električno vozilo trokrake zvezde. Napred je montiran šestoklipni kočni mehanizam, dok je nazad jednoklipni. U osnovnoj verziji stiže s čeličnim kočnicama, dok se može doplatiti i za rotore od kompozitnog materijala. Ne znamo kome bi to trebalo, s obzirom da električna vozila usporavaju od trenutka sklanjanja noge s papučice gasa.

Standardne felne mere 21 inč u prečniku, dok se za broj veće doplaćuje. Pneumatici su posebno konstruisani za ovo (i druga električna) vozilo i nose naziv Michelin Pilot Sport EV. Efikasnije su u energetskom smislu. Dodatno, verzija AMG donosi i mogućnost upravljanja putem zakretanja točkova (do ugla devet stepeni).

Generalno, kabina krosovera je veoma slična onoj kod sedana. U unutrašnjosti, SUV EQE donosi bolja prednja sedišta i jedinstvene finiše, uz izbor različitih presvlaka od kože do alkantare. Obruč upravljača nosi indeks AMG, uz taster za izbor režima vožnje montiran u blizini. Insturmentacioni klaster, kao i onaj centralni u standardnom izdanju nude po 12,8 inča dijagonale, dok se uz doplatu dobija jedinica od 17,7 inča, uz ekran osetljiv na dodir za saputnika od 12,3 inča.

Shodno očekivanju, krosover EQE je drastično komforniji od sedana, delom zahvaljujući uspravnijoj poziciji sedenja, dok je posebno više mesta nazad. Kabina je i prozračnija zbog većih staklenih površina u zadnjem delu vozila, opet, u poređenju sa sedanom. Zapremina prtljažnika, iako bolja nego kod sedana, i dalje je inferiorna u odnosu na konkurenciju, pa tako od ovog krosovera više nude Teslin Model Y, BMW iX kao i Audi E-Tron.

Mercedes još uvek nije izašao u javnost s cenama, ali u ovoj kategoriji, to je svakako veoma rastegljiv pojam. Verujemo da će biti teško kupiti pristojnu verziju za manju sumu od stotinak hiljada evra, dok će biti laganezi potrošiti i više od 120 hiljada, za one koji ne znaju šta bi pametnije s tim novcem.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kupujem…
Čim napravim vlastitu hidrocentralu…

Ali baznjaka 😜

Matija

Vetrenjacu!

Matija

Elektricni Mercedesi polako gube identitet – zbog aerodinamike sve vise zu zaobljeni i glatki! Tako se dobija univerzalna forma „sapuna“: veliki sapun, mali sapun, deblji sapun, tanji sapun, itd. 🙂 Interesantno je kako ostalim proizvodjacima uspeva da naprave SUV sa veoma karakteristicnim dizajnom?!