1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. BMW neće spas tražiti u retro stilu
BMW neće spas tražiti u retro stilu
3

BMW neće spas tražiti u retro stilu

500
3
Podelite sa prijateljima:

Ako ste se nadali da će Bavarci u nekom trenutku popustiti i iskoristiti stil nekadašnjih modela koji su obeležili automobilsku industriju, to se neće desiti. Barem ne u dogledno vreme, ako pitate Adrijana van Hojdonka koji je nadležan da odlučuje o navedenoj temi.

Konkurs elegancije koji se održava u Italiji pod imenom Concorso d’Eleganza Villa d’Este je idealno mesto da se natenane osmotre klasični i starinski automobili. BMW je izgradio tradiciju da baš na toj manifesticiji predstavi neke svoje konceptne automobile osmišljene u čast legendi. Retki su oni kojima se ti prototip primerci nisu dopali i mnogi su zasigurno poželeli da ih vide i u prodajnim salonima nakon prikaza.

Šef dizajna BMW grupe, Adrijan van Hojdonk se nedavno raspričao s novinarima Top Geara, uostalom kao i Domagoj Dukec (o čemu možete da čitate ovde), pa je tom prilikom rekao i da se BMW neće baviti preradama klasičnih modela i njihovom komercijalizacijom.

BMW svakako, s vremena na vreme, analizira prošlost i rezultate koje su postigli njihovi serijski automobili u, recimo zadnjih desetak godina. To se čini s namerom da se iz analize prošlosti eventualno rode neke nove ideje koje bi bile primenjene na savremenim serijskim vozilima. Čak ni vozila iz konceptualne ideje Hommage nisu čiste prerade originala, već više ponovne interpretacije klasika, što se može zaključiti i iz pogleda na fotografiju prototipa nastalog u čast koncepta M1, a isto tako i ovog s naslovne slike 3.0 CSL Hommage, pa i 2002 Hommage.

Sve ovo ne znači da kompanija nije bila u iskušenju da poklekne pred očekivanjima javnosti i ponudi nešto novo i retro. Razvojni tim se nikada nije opredelio da krene tim putem, rekao je van Hojdonk.

Što se tiče uvođenja retro dizajna u aktuelnu generaciju masovno proizvedenih automobila, van Hojdonk je odlučno suprotstavljen toj ideji. On smatra da za retro dizajnom posežu marke koje su se negde „uz put izgubile“, pa pokušavaju da se oslone na zdrave temelje koje pronalaze, u nekada veoma uspešnim kreacijama na četiri točka. Ne treba biti previše mudar pa povezati da se ova priča, servirana baš u ovom trenutku, odnosi na najavljeni povratak Renaulta 5 i 4.

„Verujemo da je jedino dobra ideja da održavamo vatru živom, umesto da probamo da raspalimo neki oganj iz pepela, ako sam dovoljno jasno rekao,,“ poentirao je van Hojdonk.

AutoRepublika

(500)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Znaci Porsche ne samo sto je „uz put uzgubljen“ vec izgleda da nikada nije ni pronasao put … 😉

J4ZZ3R

Mislim da su neke stvari toliko velike i značajne da bas nikada ne treba da postanu proslost. E sad pitanje je da li je konstantna evolucija resenje ili je stalna promena bolja?
Sto se mene tice, i mog ugla gledanja, BMWu bi bilo pametnije da npr posle e39 nije nista radio ili da se sad vrati bas nazad u tu tačku