1. Home
  2. Vesti
  3. Tavarez dobio nižu platu za 2022. i upozorava da kompanija gubi status „ratnog profitera“
Tavarez dobio nižu platu za 2022. i upozorava da kompanija gubi status „ratnog profitera“
1

Tavarez dobio nižu platu za 2022. i upozorava da kompanija gubi status „ratnog profitera“

162
1
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor Stellantisa, Portugalac Karlos Tavarez je na ime zarade po osnovu rada i rezultata postignutih radom tokom 2022. godine, od kompanije dobio sumu od 14,9 miliona evra, što je za 14% manje no prošle godine. Ovu vest je s javnošću bio prinuđen da podeli sam privredni subjekt, jer je to morao da obelodani u finansijskim ili berzanskim izveštajima za prošlu godinu, što je i učinjeno juče.

Razliku u odnosu na prošlu godinu, u najvećoj meri čini to što Tavarez za 2022. nije nagrađen bonusom za to što ostaje na mestu na kom je, a po kom osnovu je u 2021. godini dobio 2 miliona evra.

Pored toga, Stellantis je u sredu objavio da je kompanija prevazišla prognoze u pogledu dobiti i da je zahvaljujući visokim cenma vozila i koristima proisteklim od spajanja dve velike grupacije u koncern koji predvodi Tavarez, ostvarila odlične efekte. Istovremeno, kompanija cinično upozorava na mogući cenovni rat usled popuštanja krize u snabdevanju sirovinama i materijalom. Praktično, kao da su krizu doživeli na isti način kao što rat doživljavaju „ratni profiteri“.

Što se tiče Tavarezovih primanja, treba reći da više od 90% isplaćenog iznosa potiče od varijabilnog dela zarade, pošto je grupacija ostvarila slobodni novčani tok od 10,8 milijardi evra prošle godine, značajno više od ciljanih 8,1 milijardu. Stellantis se pohvalio o ostvarenom sinergijom u gotovinskim tokovima koja je bila na nivou od 7,1 milijardi evra tokom analiziranog perioda, odnosno za 5 milijardi više nego što je targetirano do 2024. godine.

Kompanija je najavila da pokreće program otkupa akcija nazad u vrednosti od 1,5 milijardi evra za 2023. godinu, i navela je da će isplaćivati dividende u iznosu od 4,2 milijardi evra, po osnovu poslovnih rezultata obezbeđenih u prošloj godini. To je ekvivalent sume od 1,34 evra po akciji.

Tavarezova naknada za rad od prošle godine, koja je iznela čak 17,4 miliona evra, izazvala je bes predstavnika proletarijata koji su vršili pritisak na političare da ograniče maksimalan iznos zarade koje se isplaćuje rukovodećem kadru.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koji „mučenik“ od „trudbenika“ 😊