1. Home
  2. Vesti
  3. Ubeđivali nas da niko neće kupovati Genesis, kad ono…
Ubeđivali nas da niko neće kupovati Genesis, kad ono…
19

Ubeđivali nas da niko neće kupovati Genesis, kad ono…

8.23K
19
Podelite sa prijateljima:

Većina priča na račun premijum brenda Genesisa obavezno sadrži one komentare tipa, „ma ko će kupovati to korejsko smeće za istu sumu novca kao što koštaju Mercedes ili BMW“. Daleko od toga da je Genesis zaista „prepakovani Hyundai“ i njegov potencijalni budući uspeh se često poredio sa vremenima kada je Toyota predstavila Lexus, ali kompanija je malo po malo pravila grupu vernih kupaca.

Najviše ih je bilo, prema očekivanju, u Južnoj Koreji, ali i Amerikanci nisu izostali. Jenkiji generalno ne gledaju toliko na značku na vozilu, koliko im je bitno da dobiju mnogo vrednosti za šaku dolara.


Jedan od popularnijih modela Genesisa je GV70. Na američkom trištu se nudi sa parom turbobenzinaca radne zapremine 2,5 i 3,5 litara, od čega ovaj drugi razvija 375 konjskih snaga, dok može biti pazaren i u električnom izdanju. U ostatku sveta se dodatno može poručiti sa 2,2-litarskim turbodizelom. Korejski proizvođač vozila vidi Mercedes GLC i BMX X3 kao direktnu konkurenciju, a GV70 je značajno pristupačniji sa cenom od „svega“ 45 hiljada dolara.

Barem je tako na papiru, ali ako je verovati pisanju kolega sa sajta CNBC, kupci su spremni da potroše daleko veće sume da kupe krosover iz Koreje. Naime, GV70 se trenutno prodaje za čak 28% preko fabrički preporučene cene MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price). Ona u Americi služi kao početak „cenkanja“ sa izložbeno-prodajnim salonima, pa tako oni modeli za kojima je potražnja velika se prodaje preko MSRP-a, a u protivnom je moguće dobiti model i sa „popustima“. U prevodu na neki jednostavniji jezik, ako bismo sudili za koliko novca preko MSRP-a kupci Genesisa plaćaju, mogli bismo zaključiti da je za njim tražnja značajna.

Isti izvor napominje da je 31% svih novih četvorotočkaša prodatih „preko bare“ proteklog meseca otišlo s cenom koja je prevazišla preporučenu (MSRP). GV70 je pratio Jeep Wrangler, a sledeli su Mercedes GLB, Porsche Taycan, Jeep Wrangler Unlimited (četvoro vrata), Cadillac CT4-V, Genesis GV80, Porsche Macan, Cadillac CT5 i Lexus RX350h (Goran Jurković da odahne, ipak je jedan Lexusov hibrid na listi).

Dok je na listi i dalje dosta vozila koja treba preplatiti, ona je zapravo mnogo manja, kraća u odnosu na ono kakva je bila tokom januara, kada se praktično 48% novih vozila prodavalo po ceni koja je nadmašivala preporučenu od strane proizvođača.

I šta velite – da li je Genesis novi Lexus ili samo „prepakovani Hyundai“?

AutoRepublika

(8234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kad amerikanci kupuju Genesis umjesto Mercedes-a, BMW-a, Audi – a onda je svima jasno da je u pitanju novi Lexus.Oni gledaju pragmatično na proizvod:cijena, kvalitet, garantni rok,troškovi održavanja,… značka napred nije najbitnija kao u Evropi.Proći će vremena dok ovaj super-korejac-južnjak postigne neki značajniji rezultat na starom kontinentu(kontinentu penzionera) ali će taj dan svakako doći.Hyundai-u je trebalo debele tri decenije da postigne značajniji rezultat kod nas, tvrdoglavih evropljana.

Matija

Genesis je tek na pocetku karijere i drago mi je da im ide tako dobro! Americki kupac je ocigledno hladnokrvniji kada kupuje auto i razumno odmerava odnos cene i onoga sto dobija. Ako kvalitet vozila bude na visini cene, Genesis ce imati bericetnu buducnost! Evropski kupci veruju u svoje tradicionalne firme a specijalno Nemci imaju dva „jaka“ kriterijuma pri kupovini automobila: prvo, oni su nacionalisti i drugo, kupuju po sistemu „copy-paste“ tj. ako je komsija kupio Mercedes onda cu i ja!.

moron

Pa i sve nemačke firme u Srbiji su veliki nacionalnosti kada ovde u Srbiji kupuju vozni park.

Matija

Ovu tvoju recenicu nisam razumeo.

Grozdan the Great

nemacke firme koje investiraju ovde za svoj vozni park kupuju nemacka vozila

moron

Hvala što si me dopunio u misli.

Matija

Naravno! Sta drugo ocekujete od Nemaca?! 🙂 Iza ovoga ne stoji samo nacionalizam vec i racunice: mnoge nemacke firme vec decenijama kupuju, napr. kod Mercedesa, svoje poslovne automobile. Sve ide na lizing, 2 do 4 godine. Auto se zatim vraca Mercedesu a uzima se novi. Mercedes veoma dobro zaradjuje na polovnim vozilima iz takve trgovine a stalni kupac dobija veliki rabat! Cist racun – duga ljubav! Jos jedna informacija: 60-70% putnickih automobila u Nemackoj su sluzbena vozila.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
'79 DeVille

Ja ne razumem dobro evropski ‘lease’ model. Sa severno američkog stanovišta, vlasnik svakog novog vozila je diler koji svoju robu nabavlja od veletrgovca i onda je plasira u maloprodaju. Kola vraćena po isteku roka se ne vraćaju proizvođaču nego dileru i kao takva se nude u prodaji kao polovna vozila.
Voleo bih da malo bolje razumem taj mehanizam u evropskom izdanju.

moron

1. U Evropi kupac (ako želi da kola pribavi putem finan. lizinga) najpre izabere željeno vozilo, 2. od dilera uzme predračun za vozilo (na svoje ime), 3. sa predračunom ode u jednu ili više firmi za finansijski lizing i kaže im za koji deo te cene želi da ga oni finansiraju ( 20, 30, 50, do verovatno najviše 75% cene, dok bi (ako udju u posao) ostatak cene on njima platio odmah, kao tzv. „učešće“ ), i kaže im i na koliko godina želi ugovor o lizingu ( 2,3 … 7 ) 4. one mu daju svoju ponudu (neko će… Pročitaj više »

Matija

Sve je u redu, i ovde sve funkcionise preko trgovaca. Medjutim Mercedes ima i svoju prodaju.

moron

Cena mi deluje zaista OK, enterijer mi je (blago rečeno) jeziv, a prodaja vozila u USA iznad MSRP je veoma uobičajena stvar ( bar smo o tome ovde veliki broj tekstova pročitali sa takvom vešću i zaključkom ).

Goran

Vidite, za nekoga su automobili prevozno sredstvo. Kupis za sto manje para i teras. A sto vise dobijes za to manje para to je plus. Bmw i Mercedes od osnivanja su na vrhu. Niko ih nije skinuo, niti su prodati. Pogledajte sta je Stelantis. Koliko brenova legendarnih se udruzilo da bi bilo na vrhu? A Toyota Bmw i Mercedes drze titulu od osnivanja. I sve su jaci i jaci. Njihove kupce, pogotovo ove iz visoke klase ne brine neki Korejac. Nisu evropljani tvrdoglavi nego pametni. Bolje kupiti svoje 10 puta kvalitetnije mego nesto dumnjivog porekla. Ja sa radio instalaciju za… Pročitaj više »

Yankee

To sta bi bogatas kupio zavisi od lokacije. Primera radi, prosecan gradjanin Texasa bi pre potrosio $110.000 za Ford F-450 nego za S-Class, 7-Series i A8. Isto tako postoji mnogo gradjana u Aziji koji bi radije vozili G80 nego nemacke premijum aute. Inace, sta je to sumnjivo u poreklu Genesisa? I jos nesto – Toyota, BMW i Mercedes uopste nisu bili u vrhu od osnivanja. Toyota je dosla u vrh dobrih 60+ godina nakon osnivanja. BMW-a su sacuvale nacisticke veze tokom 1960-ih godina kada je bio na ivici gasenja. A Mercedes je preziveo 1990-te godine samo zahvaljujuci Chryslerovim parama jer… Pročitaj više »

BB

A i bogataša je sve više Kineza… 😜

Zoca

Slazem se ..F 450 je robustan,izdrzljiv kakav treba Amerikancu..Bmw-ove veze sa nacizmom-neku emisiju sam davno gledao gde grupa Izraelaca iz protesta razlupa novu 7-icu..Mercedes se(i dalje) izvlacio posle braka sa Krajslerom sa Renoom..Teslom ..itd.itd..zavrsice kao vlasnistvo nekog Kineza dobrim delom i politikom EU ..

Matija

O kvalitetu Kie i Hjundaija ne vredi pricati jer si ti radio instalaciju? Tako to zvuci. 🙂

Ranko

Hyundai je prvak u reliju, prvak u DTM-u, Top Gear-ov auto godine i treći proizvodjač automobila na svetu, dok njemu još traje garancija Evropljani se raspadnu. Toliko o kvalitetu, to može da laprda ispred prodavnice sa likovima kojima je Passat vrh automobilizma

Yankee

Zar nije Toyota osvojila duplu titulu u WRC prosle godine?

mkm

Moskvich na steroidima