1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Proveo šesnaest godina pod vodom, a prodat za 8.500 dolara
AR pijaca klasika: Proveo šesnaest godina pod vodom, a prodat za 8.500 dolara

AR pijaca klasika: Proveo šesnaest godina pod vodom, a prodat za 8.500 dolara

25.63K
5
Podelite sa prijateljima:

 

Prva generacija modela NSX, koji se prodavao pod značkama Honde i Acure, je definitivno donela jedan od kultnih automobila ikada proizvedenih. Mogli smo da ga kupimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1990. do 2005. godine, i u tom periodu je isporučeno 18.685 vozila. Najviše su ga kupovali Amerikanci (8.997) ispred Azijata (7.420) i Evropljana (1.559).

Ruku na srce, moramo odmah reći da NSX nikada nije imao preozbiljne performanse, barem za standarde superautomobila, ali ono što ga je proslavilo jeste svakako „fleksibilnost“.

Za razliku od rivala, ovaj automobil je bio dovoljno lagan za korišćenje kao Honda Civic, a pri tom se pokazao veoma pouzdanim. Nije bila retkost da vidimo NSX sa nekoliko stotina hiljada kilometara na satu, što je u većini slučajeva nemoguća misija sa Ferrarijem ili Lamborghinijem.

Danas je moguće kupiti ovaj automobil za ne baš mnogo novca, posebno ako ga uporedimo sa nekim drugim egzoticima, a za pijacu smo izabrali verovatno najjeftiniji primerk NSX-a u Sjedinjenim Američkim Državma.

Promenio je vlasnika za sumu od samo 8.500 američkih dolara i nije nam teško da vidimo zašto je tako, kada pogledamo priložene fotografije. Naime, iako na satu stoji brojka od svega 32 hiljade milja (51.200 km), automobil je zapravo proveo čak šesnaest godina pod vodom pre nego što je slučajno pronađen.


Fotografije su se originalno pojavile na društvenoj mreži Facebook i tamo se navodi da je automobil ukraden krajem 2003. godine i tada mu se izgubio trag. Pretpostavićemo da je osiguravajuća kompanija isplatila vlasniku određenu sumu novca, što znači da je vlasnistvo nad ovim NSX-om pripalo baš osiguravajućoj kompaniji, ukoliko vozilo bude pronađeno.

To se desilo tek 2019. godine i to sasvim slučajno u gradu Linvud unutar američke savezne države Severne Karoline. Dok su policijske snage tražile telo nestale osobe u reci Jedkin, tamo su na iznenađenje pronašli ovaj japanski superautomobil.

Kontaktirana je lokalna firma da izvadi olupinu, a kada je to urađeno i osiguravajućoj kući javljena vest, dobili su odgovor da više ne žele NSX. To znači da je njegov legalni vlasnik postala firma koja ga je izvadila iz vode i stavili su Acuru u oglas, a javio se čovek po imenu Džej iz firme Helix Auto Works i kupio za spomenutih 8.500 „zelembaća“.

Na pitanje zašto je to uradio, jer teško da će moći iskoristiti nešto od olupine, Džej kaže da je tokom godina njegova firma restaurirala i modifikovala mnogo primeraka NSX-a i da vidi ovaj projekat kao sledeći izazov. Još uvek nije doneo odluku u kom pravcu će njegov tim da krene, a iako javnost najviše voli da vidi ono originalno fabričko stanje, Džejov specijalitet su modifikacije radi vožnje na stazi.

Nije još uvek siguran šta će sve morati da radi, najviše iz razloga što još uvek nije video uživo vozilo koje je kupio već samo na fotografijama. Za kraj intervjua takođe kaže da bi voleo dobiti podršku Acure sa delovima pošto će se restauracija ovakvog projekta verovatno naći na naslovnim stranicama svih automobilskih medija.

Viđali smo i gore modele koji su zaživeli nakon restauracije, doduše uglavnom onih starijih po šest ili sedam decenija, pa nas neće iznenaditi ako jednog dana otvorimo automobilski magazin i pronađemo priču o Džeju i njegovom kompletno „novom“ modelu NSX.

Zoran Tomasović

(25633)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lep klasik.
Ali mi ne ide u glavu sta od njega moze da se iskoristi kao osnova. Pod vodom tako dugo. Limovi…materijali…

Goran

Kupio je publicitet svojoj firmi i pričom o reastauraciji obišao planetu!
Za svega 8.500 dolara
Pametno…

Bole

Pod vodom nema hrdjanja jer nema kiseonika. Dakle, samo je bitno da nakon vadjenja ne stoji dugo u takvom stanju vec da se sto prije rastavi i svi dijelovi temeljno ociste. Tako se moze mnogo toga metalnog spasiti. Ostaje sve gumeno i enterijer.

Stefan

Kako bre nema rdjanja pod vodom ? Bi li ti u školi ? Uzmi ekser stavi ga u teglu sa vodom i zatvori. Pa malo posmatraj.

Project D

Taj auto je od aluminijuma 😁