1. Home
  2. Vesti
  3. Dis želi da VW promeni ime, ali ima moćne protivnike ideje
Dis želi da VW promeni ime, ali ima moćne protivnike ideje
1

Dis želi da VW promeni ime, ali ima moćne protivnike ideje

264
1
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor grupacije Volkswagen, Herbert Dis se trudi da na agendu sastanaka upravnog odbora donose temu koja se tiče razmatranja jasnijeg razgraničenja imidža poslovne grupacije i matičnog brenda. Radnički sindikati se protive toj ideji, a isto se može reći i za premijera savezne nemačke države Donje Saksonije kao akcionara čuvenog koncerna, Stefana Vejla.

Vejl je u nedavnom razgovoru s novinarima lista Handelsblatt govorio na tu temu i tom prilikom se čulo da će „Volkswagen ostati Volkswagen“. Njegove reči imaju dodatnu težinu jer je čovek istovremeno i član nadzornog odbora Volksagena, pa kada on kaže da kompanija neće menjati ime, onda to ima i dodatnu težinu.

Priče na ovu temu je pokrenuo, kako rekosmo, Herbert Dis, koji je čak i oformio ekipu profesionalaca čiji bi zadatak bio u pronalaženju alternativnog naziva kompanije, onog koji bi u početku služio samo kao primer. O ovome je prvi izveštavao Manager Magazin, pišući da je tema pokrenuta i da je implementacija iste veoma neizvesna.

Moguće preimenovanje koncerna iz Volfzburga je tema koja se tokom poslednjih godina pokreće „svako malo“. Razlog za tako nešto se krije u činjenici da poslovna grupacija i sama marka, zapravo iako matična marka, samo jedna u nizu na koje konglomerat polaže pravo.

Pride, Volkswagen Passenger Cars, kao proizvođač čuvenih Golfa i Passata, predstavlja najveći velikoserijski brend istoimene grupacije. Zato su ostala zavisna društva, ona koja kontrolišu brendove: Audi, Seat, Škoda, Porsche ili Tratonove marke (Scania, MAN), sklonjene u pozadinu interesovanja i uopšte zapažanja javnog mnenja, barem u vezi korporativnih tema.

Shodno tome, stavovi koje iznosi Dis imaju smisla, pa se trenutno nalaze u fazi razmatranja rukovodećih struktura kompanije iz Volfzburga. Jedan od problema skopčan s ovom temom je i taj što, saglasno Zakonu o privrednim društvima koji važi u Nemačkoj, brend i grupacija nisu razdvojeni u tom smislu. Izvršni odbor konglomerata je u prošlom periodu uvek odbacivao planove i ideje koji bi podrazumevali jasnije razgraničenje, izražavajući bojazan da bi to moglo dovesti do viših pratećih troškova.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mislim da je Dis u pravu kada predlaze promenu imena korporacije. Prvi razlog je da ime „folksvagen“ zvuci suvise nemacki a Nemci nisu omiljena nacija u svetu. To bi im takodje pomoglo da se bar malo udalje od imidza opterecenog dizel-gejtom! Drugi razlog je sto u okviru VW korporacije postoji marka VW, cije ime predstavlja tradiciju ali ni malo slavnu – jer potice od Hitlera! Ukratko, trebalo bi jasno razdvojiti korporaciju od marke. Receno u tekstu. Treci razlog su brojne marke u okviru korporacije: Audi, Skoda, SEAT, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Porsche. Ni jedna od ovih maki nema nikakve veze sa… Pročitaj više »