1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Italija: Radnici Fiata i Ferrarija uživaju u dvogodišnjem rastu zarade od 11%
Italija: Radnici Fiata i Ferrarija uživaju u dvogodišnjem rastu zarade od 11%

Italija: Radnici Fiata i Ferrarija uživaju u dvogodišnjem rastu zarade od 11%

972
10
Podelite sa prijateljima:

Najveća italijanska grupacija angažovana u automobilskoj industriji, Stellantis koji kontroliše i marku Fiat, poptisala je ugovor u sredu sa predstavnicima radničkog sindikata. Sporazumom je određen rast zarade zaposlenih od 6,5% počev od ovog meseca. Dogovor važi za osoblje zaposleno u Italiji i trebalo bi da nadomesti probleme izazvane rastućom inflacijom.

Zarade će dodatno narasti za 4,5% počev od sledećeg januara. Radnici mogu da računaju i na jednokratnu isplatu od 600 evra, u šta su uključene i pogodnosti, a biće isplaćena u tri rate, izjavili su u pisanoj izjavi predstavnici sindikalnih organizacija nazvanih UILM i FIM-CISL. Postignuti sporazum se tiče sudbine oko 70 hiljada radnika koji rade u Stellantisu, Ferrariju, Ivecu i firmi CNH Industrial. Sve njih povezuje nekadašnja pripadnost grupi Fiat. Razgovori koji su doveli do rasta zarada su otvoreni krajem oktobra.

Dogovoreno povećanje plata radnika, koje ima za cilj da pomogne samo ljudima s radnim mestom u Italiji, pogođenim naglim rastom inflacije širom Evrope, predstavljaju srž šireg dogovora o obnavljanju četvorogodišnjih ugovora koji su istekli krajem 2022. za većinu italijanskih proletera koji zarađuju radom kod četiri proizvođača.

Predstavnici radne snage su izjavili da postignut dogovor „štiti kupovnu moć stanovništva“.

Direktor italijanskog dela odeljenja kadrova u Stellantisu, Đuzepe Manca, je izjavio da su #obe strane radile zajedno kako bi se iznašla rešenja za adekvatnu zaštitu interesa radnika i kompanije u smislu obezbeđenja konkurentnosti na tržištu“.

Stellantis, koji upravlja poslovanjem i Peugeota i Citroena, je ponudio radnicima u Francuskoj uvećanje plata u iznosu od 5,3% u decembru, iako su predstavnici sindikata insistirali na osetnijem povećanju. Razgovori će biti ponovo otvoreni na ovu temu u toj državi u junu. Dalje, japanska Toyota Motor Corp se suočava od prošlog meseca sa zahtevima proletarijata za najvećim rastom zarada u poslednjih dvadesetak godina, ali konkretne cifre nisu bile predmet objave.

Inače, u Italijij je inflacija bila na nivou od 8,7% tokom 2022. godine, s tim da je premašila 10% u drugom polugođu. Početkom ove godine je tempo rasta cena usporen, ali je ostao blizak granici od 10%, zaključuje se na temelju preliminarnih februarskih podataka.

AutoRepublika

(972)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li su i radnici Zastave ukljuceni u povisicu? Naravno, nisu! Jos jedan pokazatelj kolonijalnog odnosa FIATa prema Zastavi!

MIG 29

Nije kriv Fiat, nego Vlada Srbije. Druga stvar: dali Srbija ima dovoljno kvalifikovanog kadra sposobnog da sam razvije automobil na bazi Yuga, Stojadina…? Auto koji bi bio prihvatljiv cenom i imao svoje tržiste u mnogim zemljama. Dakle, automobil made in Serbia, srpska pamet. Ja sam uveren da imamo stručnjake.

Milan Grozdanović

Sta ce nam automobil na bazi yuga ili stojadina? Upravo ta politika je i unistila zastavu. Zasto nije ukinut 101 kad je uvedena Florida, nego je par godina pre dodat i fiat 128 . Besmisleno forsiranje starih modela je losa politika.
Ti strucnjaci su vec otisli iz zemlje ili su u penziji, Srbija nije iskolovala nove generacije strucnjaka. Slicna stvar se desila i sa strucnjacima za nuklearnu fiziku.

MIG 29

Nisi me razumeo. Poenta je u tome da je IMT decenijama proizvodio traktore po licenci Fergusona. IMT nije iskoristio šansu da smisli svoj traktor.U Kragujevcu decinijama po licenci Fiata. Mogao se smisliti domaći auto. Vidiš kako su Kinezi to lepo uradili: privukli sve te strance, snimili im njiohove proizvode, kopirali puno toga i sada imaju svoja vozila. Sada će hiljadu njih da pljuje po Fiatu, a ja razmisljam drugačije: u se i u svoje kjuse, a ne da radiš za nekoga ili po licenci.

MIG 29

Ti si upućen, ja manje. Kada sam rekao „na bazi“ Juga ili Stojadina, mislio sam ne konkretno na ta 2 modela nego na sledeće: Srbija ima tradiciju proizvodnje automobila, Mongolija je nema, mislim da se ni recimo u Bugarskoj nikada nije sklapao Moskvič ili Vartburg ili bilo koji drugi auto. Shodno tome, Srbija ima veće sanse da razvije svoj auto nego neka zemlja bez automobilske tradicije. Spomenuo sam IMT, a evo da spomenem i Tomu Vinkovica, Bjelovar, proizvodili traktore sa 18, 21 i 30 ks, koliko je meni poznato to je njihov motor, njihov traktor, ne licenca , mada ne… Pročitaj više »

Matija

Kriv je FIAT jer je proizvodnja njegova. Da li Srbija ima dovoljno kvalifikovanog kadra da konstruise auto? Zavisi od toga sta podrazumevas pod pojmom „kvalifikacija“. Ako je to diploma, onda imamo dovoljno inzinjera. Medjutim, za konstruisanje vozila je potrebno veliko iskustvo, proces je neverovatno komplikovan! Potrebni su menadzeri i vodje projekta koji taj proces dobro poznaju, potrebni su inzinjeri koji su vec prosli kroz taj proces. Jednom davno konstruisao sam vozilo koje je bilo vrlo uspesno – A075 od koga je nastala Tara. To mi je uspelo samo zahvaljujuci primeni jednostavne, autobuske, tehnologije! IMR je pokusao sa presovanom karoserijom i… Pročitaj više »

MIG 29

Pa bilo bi interesantno da vidimo šta piše u ugovoru koji je Vlada Srbije potpisala sa Fiatom pod tačkom „plate radnicima“. Kako ih je to ugovorom zaštitila. Meni je drago da mogu da dobijem odgovor od tebe i od Grozdanovica koji ste upućeni u stanje oko inzenjera. Ja nisam upucen, pa mogu samo da teoretišem tipa „šta bi bilo kad bi bilo“ i da postavljam pitanja nekome ko zna da mi odgovori. Jer toliko se toga proizvodilo na prostoru Srbije, pa ima mnogo pitanja: čiji su se dizel motori ugradjivali i kombajne Zmaj Zemun, IMT-ovi pod licencom ? Fap-ovi motori… Pročitaj više »

Matija

Radnici Zastave uopste nisu zasticeni protiv FIATa – sklapaju onaj miniven 500L koji se slabo prodaje, kada ima posla placeni su, kada nema nisu! Tako nesto u EU ne postoji. Cela proizvodnja vozila i motora na teritoriji Srbije, isto tako u Sloveniji kod TAMa i IMVa, bazirala se na licencama koje su 60-tih godina bile savremene a zatim sve starije i starije, tako da je ta vozila i motore bilo nemoguce prodavati u Evropi, vec samo u Africi, Turskoj i slicnim zemljama. Na osnovu nekih ogranicenih kooperacija – mi njima neki sitnis a oni nama motore – ponekada smo uvozili… Pročitaj više »

MIG 29

Hvala na iscrpnom komentaru i informacijama. Da sam ja Predsednik Srbije, ja bih kopirao japansku i švajcarsku strategiju: japanci su pre mnogo decenij seli za sto, rekli: „Mi smo ostrvo, nemamo resursa, moramo da ih uvezemo ako hoćemo da nešto proizvedemo. Ali kada već nešto proivodimo, to mora biti najkvalitetnije na svetu. Mi moramo najpre da iškolujemo mnogo mašinskih i elektro-inženjera“. Tako su uradili i postali ekonomsko čudo. Švajcarci su takodje seli za sto: „Mi ako hoćemo da nešto proizvodimo i prodajemo svetu, onda imamo šansi jedino ako proizvodimo visoko-kvalitetne prpoivode. Jer ne možemo proizvoditi jeftinije od na pr. Francuske… Pročitaj više »

Matija

Dobar si! Ako se budes kandidovao, glasacu za tebe! 🙂 Salu na stranu, sad sam se setio jos jedne katastrofalne greske naseg socijalistickog sistema! Nas kompletan zivot bio je zastupljen u skupstini putem predstavnika raznih delatnosti organizovanih u tzv. „veca“. Sve delatnosti su imale svoje zastupnike samo privreda nije?! Privrednici su decenijama trazili da se u skupstini konstituise vece proizvodjaca – ali politicki vrh nije reagovao! Razlozi su bili vrlo niske prirode. Privreda je u svakoj zemlji najjaca sila koja defakto ima najjaci uticaj na organizaciju drzave. Sve to je sasvim logicno jer privreda donosi najveci prihod drzavi, o njenom… Pročitaj više »