1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Oživljen Citroen DS na renderu još pre par godina
Oživljen Citroen DS na renderu još pre par godina
6

Oživljen Citroen DS na renderu još pre par godina

7.70K
6
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da smo mi u redakciji ljubitelji klasičnih Citroena, pogotovo onih koji su imali legendarno hidrauličko vešanje. Pre par dana smo naišli na zanimljiv konceptualni dizajn oživljavanja Citroena DS, poznatog i kao „ajkula“, „boginja“ i „žaba“.

Žan-Luj Bui, francuski dizajner sa preko 25 godina iskustva u dizajnu i inženjeringu automobila, radeći u Etud-integralu, pariškoj kompaniji posvećenoj proizvodnji funkcionalnih prototipova, dizajnirao je konceptni automobil DS Revival da oda počast tom mitskom automobilu, savremenoj interpretaciji legendarnog Citroena DS iz 1955. godine.

Ovaj konceptni automobil je takođe zasnovan na drugim legendarnim modelima kao što su Citroen SM i Citroen CX i predstavljen je 2015. na šezdesetu godišnjicu predstavljanja „ajkule“.

Nažalost, nismo pronašli dodatne informacije, osim ovog videa na platformi YouTube. Ali, dodaćemo komentare našeg dragog čitaoca Matije:

„Objašnjenje zašto je kod ovog dizajna „nos“ podignut – radi se o savremenim propisima o bezbednosti pešaka. Cilj je da u slučaju kolizije pešak bude gurnut ispred vozila a ne da padne na haubu. Ovakva kinematika tela pešaka izaziva rotaciju gornjeg dela njegovog tela što povećava relativnu brzinu njegove glave u odnosu na vozilo i dovodi do udarca glave o haubu ili prednje staklo. Iz tog razloga konstruktori se trude da naprave „mekanu“ haubu koja moze da apsorbuje veći deo energije udarca glave ali to nije moguće po celoj površini haube jer se ispod površine nalaze vrlo tvrda mesta – gornje pričvrsćenje opruge/amortizera.“

AutoRepublika

(7698)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Od prvog momenta kada sam Citroen ID-DS video na beogradskim ulicama fasciniran sam njegovom formom! Izgledao je sasvim drugacije od svih ostalih automobila i to je ostao do danas! Jedan poznati dizajner je rekao: „DS je dizajniran izvan svih pravila dizajna!“ To je vazilo nekada, dizajn modernih automobila se polako priblizava ovom Citroenovom remekdelu. Kada sam dosao do prvih tehnickih informacija o arhitekturi i konstrukciji ovog cudesnog automobila shvatio sam da je dizajner dosledno postovao pravilo „form follows function“ ali na jedan sasvim novi nacin, oslobodjen svih mogucih klisea! Citroen DS je jedan od retkih automobila koji je izlozen u… Pročitaj više »

BB

Nek Citroen napravi ovakvu limuzinu pa nek onda tvrde „kako limuzine izumiru“… Naravno da izumiru kada nema ni funkciju a ni formu, ali ovo je nešto drugo – što šefovi nisu sposobni spoznati…

Neko

Kako izgleda to sto ste Vi projektovali ili dizajnirali?

Matija

Dizajnom se bavim privatno ili u projektima pomazem dizajnerima da pronadju resenje koje je tehnicki i funkcionalno upotrebljivo. U prvoj polovini 80-tih bio sam vodja projekta „A075“ u Ikarusu. Ovo vozilo sam kompletno konstruisao, od prve linije do prototipa. To je jedna od retkih prilika kada sam radio i dizajn. Celo vozilo je bilo vrlo jednostavno, licilo je na kutiju za cipele. 🙂 Radi prepoznavanja: moj auto je bio preteca „Tare“ u izvodjenju IMRa.

comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Jos jedan auto gde sam ucestvovao u kreiranju dizajna, zajedno sa Dejanom Hristovim, dizajnerom:

https://www.behance.net/gallery/129629307/Microlino-off-road-modification

BB

Ja mislim da odgovara i na ovaj model 😉
https://www.youtube.com/watch?v=LQPuu9L1f54