1. Home
  2. Vesti
  3. Renault tek uz pomoć Kineza do automobilske baterije bez litijuma
Renault tek uz pomoć Kineza do automobilske baterije bez litijuma
7

Renault tek uz pomoć Kineza do automobilske baterije bez litijuma

2.19K
7
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je to već učinila kineska marka Sihao došao je red i na Renault da započne s proizvodnjom natrijumskih baterija, onih koje su lišene litijuma. Za te namene je francuski div upućen na saradnju s kineskim partnerima, kompanijom Farasis Energy, sve s ciljem unapređenja prvog odnosnog električnog automobila konstruisanog pod kapom grupacije kojoj pripada i Renault, novog aduta zvanog EV3.

Nakon cenovnog rata koji je pokrenula kompanija Tesla, ovo je još jedna bitka u koju će biti uvučeno više proizvođača, ona se može nazvati baterijskim konfliktom. Zaista, dok mnogi stručnjaci iskazuju ozbiljnu zabrinutost u pogledu toga što će se moguće desiti deficit litijuma na svetskom tržištu, ima više konstruktora koji užurbano rade na alternativama. Jedna od onih koje se nameću se odnosi i na natrijumske baterije, pa su one shodno tome, predmet interesovanja mnogih aktera automobilske industrije.

Kineski brend pod kontrolom grupacije JAC (Anhui Jianghuai Automobile Group Corp), nazvan Sihao, a s kojom se na tamošnjem tržištu ortači i nemački Volkswagen, najavio je dolazak nove verzije gradskog četvorotočkaša opremljenog natrijumskom baterijom. Ime mu je Flower Fairy. Glavni proboj je izvršen zahvaljujući dobavljaču zvanom Hina Battery, pa je tako ovaj konkretni model postao prvi na svetu s ovom tehnologijom, ali to verovatno neće dugo ostati tako.

Zaista, sada je red na drugu kinesku kompaniju, Jiangling Motors Electric Vehicle (JMEV), a koja objavila da je spremna da opremi jedan od svojih modela baterijom bez litijuma, objavljeno je na sajtu Yicai. Ako vam je ova marka nepoznata, to je i normalno, pristuna je jedino u Kini, a mi jesmo u više navrata donosili članke o ovom brendu. Jedan od razloga zašto je to tako, mada sigurno ne isključivi, jeste i taj što pripada grupi Renault. Jedne godine, pred kraj vladavine Karlosa Gona, JMEV je izbio u centar kontroverze jer je upravo zahvaljujući prodaji te grupacije, Renault postao najprodavaniji svetski proizvođač automobila.

Kako bilo, opet zahvaljujući ovom preduzeću iz Kine, i francuski proizvođač postaje jedan od prvih s tehnologijom natrijumske baterije. Iako ovaj tip baterije još nije ugrađen u serijski proizveden model, to neće ostati tako zadugo. Kako je i sajt Electrive pisao, dobavljač Farasis Energy je objavio da je već konvertovao određene proizvodne linije u fabrici u kineskom Ganžouu, s ciljem proizvodnje ovakvih ćelija. Shodno tome, prvi primerci će u kompaktniEV3.

Serijska proizvodnja baterija novog tipa bi trebalo da započne do kraja prvog polugođa. Već su deklarisane u katalogu proizvođača i trenutno se nude u paru s elektromotorom od 35 kW (47 konjskih snaga). Kapacitet im je na nivou od 32 kWh. Kako je prikazano na kompanijskom vebsajtu, dolazi u punoj opremi, što uključuje i sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima oko vozila i senzore za nadgledanje objekata u mrtvom uglu.

Uprava društva Farasis Energy je prošlog leta objavila da ima ambiciju da izgradi novu fabriku u gradu Ganžouu, a koja bi bila u moći da proizvede do 30 GWh baterija na godišnjem osnovu. Poređenja radi, nedavno puštena u rad evropska fabrika preduzeća CATL planira da proizvodi „svega“ 14 GWh svake godine, dok Tesla ima u planu izbacivanje do 100 GWh u berlinskim pogonima, a nakon proširenja, čak i do 250 GWh.

Kompanija do ovog trenutka još nije pružila nikakve tehničke specifikacije natrijum-jonske baterije, ali se na sajtu Automobile Propre može pročitati da poseduje kapacitet od 32 kWh. Zahvaljujući tome, 3,7 metara dugi gradski automobil će biti u stanju da s jednom dopunom krstari do 302 kilometara (verovatno po kineskom protokolu CLTC), što bi prevedeno u naš standard WLTP, bilo negde oko 256 kilometara.

Na osnovu toga što još uvek nema zvaničnih podataka, veoma je moguće zaključiti da će verovatno ove baterije i u Renaultova vozila, uključujući i Daciju Spring, kao i budući, nadamo se hit, R5.

Novi tip baterije nudi brojne prednosti u odnosu na litijumske „koleginice“. Tako se posebno ističe niža cena usled deficita litijuma čija će cena ići na gore. Shodno tome, biće moguće ponuditi veće baterije za istu cenu, dok će verzije vozila sa manjim pakovanjima i koštati osetno manje.

Iako je istina da je energetska gustina ovih baterija inferiornija nego kod jedinica litijum-gvožđe-fosfat, ova tehnologija omogućava bolje podnošenje brzih i ponovljenih dopunjavanja, što je usklađeno s razvojem mreže brzih punjača, posebno znajući da autonomija sve više gubi na značaju, dok brzina dopune dobija. Naposletku, natrijumske baterije su više otporne na stud, a što je kapitalno važna prednost kada se zna koliko je mraz od fatalnog uticaja na brzinu dopune i autonomiju koju obezbeđuju litijumske baterije.

AutoRepublika

(2192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Evropski proizvođači električnih automobila će da zaustave razvoj i proizvodnju vrlo brzo zbog toga što zavise od kineza,a amerikanci već pola godine pokušavaju da uvuku Kinu u neki sukob i da im nametnu neke sankcije kojima se EU mora pridružiti tako da bez kineza nema ni EV u EU.

BB

Ništa se ne sikiraj, sad će onu njima uvesti sankcije 😜.. Pa tek će onda propasti 😉

Zoca

Politika me ne zanima ,ali skoro cuh podatak da SAD samo 16 god.nisu ratovale za celokupno postojanje drzave.Ako je istina bas ne valja .

moron

„Shodno tome, biće moguće ponuditi veće baterije za istu cenu, dok će verzije vozila sa manjim pakovanjima i koštati osetno manje.“

Ovo se desiti neće … Šanse nema. Glad za ekstraprofitom će tu biti presudna.

„Naposletku, natrijumske baterije su više otporne na stud, a što je kapitalno važna prednost kada se zna koliko je mraz od fatalnog uticaja na brzinu dopune i autonomiju koju obezbeđuju litijumske baterije.“

Prvi put čujem za ovu retku osobinu litijumskih baterija 😊

BB

Predlažem da ponovo pročitaš zo što si citirao… Rekli su da će biti povoljniji a ne da še biti povoljan 😜. Dići će cijene litijskih modela pa će ovi ispasti jeftiniji😉

Lala

Znaci nista bez kineza. Jos evrupa da resi pitanje struje i punjenja za svoje bogatase. A sirotinja biciklove pa polako. 2sata do posla2 nazad ustanjes sat ranije plus 9 na poslu… a ono 3 osmice? To ce biti za par vekova kad se desi tranzicija iz robovlasnickog drustva u komunizam, a dotle biciklovi za ocuvanje planete za nase bogatase. Sad bi poljubio onu alfu 33 sto trulila brze od stojadina a kostala 14 hiljada maraka, a do juce sam pricao da vece djubre nisam vozio. Odakle meni 40 hiljada eura za el auto?

Dragan

Tu su subvencije umesto komunizma. 😊