1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen u Evropi odustaje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ne i u ostatku sveta
Volkswagen u Evropi odustaje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ne i u ostatku sveta
0

Volkswagen u Evropi odustaje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ne i u ostatku sveta

520
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka već je rešila da će sredinom naredne decenije na Starom kontinentu napustiti “zastarelu” tehnologiju termičkih agregata.

Već neko vreme je sasvim jasno da će nemački proizvođač automobila napraviti otklon od tradicionalnih SUS pogonskih jedinica. Najavio je to svojevremeno još tadašnji direktor za strategiju Martin Jost kada je rekao da će Volkswagen predstaviti poslednju porodicu motora sa unutrašnjim sagorevanjem sredinom tekuće dekade.

Aktuelni izvršni direktor Volkswagena, Ralf Brandšteter, potvrdio je nedavno da će taj brend poslednji SUS automobil sa VW značkom u Evropi prodati 2035. godine, i da će nakon toga nuditi samo električna vozila. No, to je slučaj sa Starim kontinentom gde se infrastruktura za EV modele rapidno razvija, ali šta je sa ostatkom sveta?

“U drugim regionima moraćemo da zauzmemo drugačiji pristup. Ima mnogo okolnosti koje utiču na elektrifikaciju, od reljefa koji je važan za razvoj infrastrukture pa do prihoda stanovništva”, rekao je prvi čovek Volkswagena.

Tako će nemačka kompanija u ostatku sveta primeniti drugačiju strategiju. Cilj je svakako isti – minimalizovati emisiju ugljen-dioksida. Volkswagen će u Brazilu i drugim južnoameričkim zemljama ponuditi motore koji konzumiraju etanol i biogoriva, za koja smatraju da su bitan korak ka daljem umanjivanju emisije štetnih gasova.

“Brazil ima idealne uslove za upotrebu biogoriva, i već imamo razvojni centar u toj državi koji radi na tome”, ističe Ralf Brandšteter. On je dodao i da Volkswagen ima ozbiljno iskustvo sa etanolom u Brazilu, gde su još 2003. godine predstavili motor koji može da upotrebljava i ovaj alkohol i benzin.

Brazil je druga zemlja na svetu po proizvodnji etanola (iza SAD), a ovom gorivu okrenuli su se u automobilskoj industriji nakon velike naftne krize 1973. godine.

Kada će Volkswagen postati EV brend na globalnom nivou i da li će do toga uopšte doći? “Cilj je da postanemo potpuno CO2 neutralni”, rekao je šef nemačke marke. On ističe i da je plan da se i u drugim regionima sem Evrope insistira na elektrifikaciji.

“Ali oni još definitivno nisu potpuno zreli za električnu mobilnost, stoga moramo pronaći kompromisna rešenja”, zaključio je prvi čovek Volkswagena.

AutoRepublika

(520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments