1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover sklapan u Maroku 2025. godine nasleđuje Fiat Tipo, 500X i Opel Crossland
Krosover sklapan u Maroku 2025. godine nasleđuje Fiat Tipo, 500X i Opel Crossland
2

Krosover sklapan u Maroku 2025. godine nasleđuje Fiat Tipo, 500X i Opel Crossland

5.21K
2
Podelite sa prijateljima:

Popularni Fiat Tipo koji je lansiran 2015. godine, biće predmet zamene u 2025. U skladu s aktuelnim dešavanjima, naslediće ga SUV, a ova „nova Multipla“ će biti sklapana u Maroku, saznaju francuski mediji. Rođak buduće generacije modela Citroën C3 Aircross i naslednik Opela Crosslanda, planiran je za 2024. i biće ponuđen s električnim i konvencionalnim pogonom.

Životni ciklus komercijalnog automobila obično iznosi nekih sedam godina, ali aktuelni Fiat Tipo, uostalom kao i ostatak game italijanske marke, ima produženi upotrebni vek. Pred Fiatom je posebno delikatan zadatak obnove palete, naročito nakon spajanja grupacija FCA i PSA u mega koncern Stellantis, jer je ovaj brend smešten na poziciju ulaznice u svet celog sažvežđa velike grupe.

Pomenuti kompakt je imao i ima veoma povoljnu cenu od početka ponude. Ideja uprave Fiata je da se nastavi s proizvodnjom Tipa u Turskoj (kompanija Fiat Tofaš) sve do 2025. Grad u kome se kompakt sklapa jeste Bursa.

Fiat je trentuno angažovan u razvoju SUV-a u C segmentu, a koji će biti približno 4,40 metar dug i koji nosi kodno ime UV5. Biće u moći da primi do pet puntika dok je razmatrana pa napuštena ideja izrade varijante sa sedam mesta za sedenje. Novitet je neko nazvao „novom Mulitplom“, i biće zasnovna na modularnoj platformi namenjenoj za vozila s početka ponude Stellantisa, odnosno one s najnižom cenom.

Kako rekosmo, novi SUV će biti mehanički blizanac sledećih Citroëna C3 i C3 Aircrossa, ali isto tako će biti i zamena za Opel Crossland, koji će promeniti ime i biti jedini predstavnik tranzicije brenda ka programu „pametnih automobila“. Pored toga što će Fiatov krosover zameniti Tipo i Crossland, predmet zamene će biti i model 500X. Torinska firma namerava da proširi ponudu modela s povišenom pozicijom sedenja što će učiniti lansiranjem električnog modela 600, koji je anticipiran kao uvećan model 500 koji je i odignut dodatno od tla.

Novi UV5 bi takođe mogao biti i verovatno i hoće biti nuđen kao električni i termički model, baš kao i mikrohibrid. Biće korišćene različite evolucije benzinskog trocilindarskog motora s oznakom 1.2 PureTech, zavisno već od tržišta. Očekuje se da bude veći od termičke Škode Karoq i električnog Elroqa.

Kako rekosmo, fabrika u Turskoj ostaje bez modela Tipo, a pre toga je ostala i bez modela Doblo čije je sklapanje preneto u španski Vigo. Međutim, ni Turci neće ostati kratkih rukava jer će naslediti program proizvodnje srednjih kombija iz programa K0 (Fiat Scudo, Peugeot Expert, Citroën Jumpy i ostali) i to verovatno u restilizovanim modifikacijama. Takozvana “New Multipla” će biti montirana u Melfiju, u Italiji, gde se trenutno proizvodi 500X.

Pogoni u ovom gradu su transformisani da bi se tu mogao proizvoditi program ekološki podobnih SUV-ova, sledećeh brendova: DS, Lancia i Opel. Fiat planira da u Evropi postane čisto električna marka do 2027. godine. Prema izvorima francuskih medija, grad u kom će se novi SUV sklapati jeste Kenitra, gde se već izrađuju i Peugeot 208 i Citroën Ami, kao Opel Rocks-e (oba električni kvadricikli). Njima će se krajem ove godine priključiti i Fiat Topolino3.

Inače, Stellantis je krajem prošle godine najavio investiciju od oko 300 miliona evra, i to baš u marokansku fabriku kako bi joj se udvostručili proizvodni kapaciteti koji će doseći 400 hiljada primeraka godišnje do 2030. godine, uz još dodatnih 50 hiljada kvadricikala. Oko 40% od ovih vozila ponuđenih u Africi i na Bliskom istoku, od strane Stellantisa, biće utemeljeni na arhitekturi „pametnih vozila“ prema planovima velike grupacije. Lansiranje novog SUV-a je viđeno za oktobar 2025. godine.

AutoRepublika

(5207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

500X je do sada u tehničkom smislu bio blizanac sa Renegade-om i oba rodom iz Italije.
Crosland je bio PSA čedo.
A Tipo žabarsko dete turskog državljanstva.
A sada će kao nekada dobra stara Dacia Lodgy … Iz Maroka 😊

BB

Ne zna se ko pije ali zna se ko plaća 🤣