1. Home
  2. Vesti
  3. Abarth i problem sa reklamom u Ujedinjenom Kraljevstvu
Abarth i problem sa reklamom u Ujedinjenom Kraljevstvu
2

Abarth i problem sa reklamom u Ujedinjenom Kraljevstvu

349
2
Podelite sa prijateljima:

Svi brendovi su u obavezi da na reklamne spotove za nove automobile uvrste „sitna slova“ u kojima se navodi da su „u kadrovima učestvovali stručnjaci“ i, po potrebi, „u zatvorenom prostoru“, dodajući poslednji slogan koji upozorava na „opasnost da se reprodukuje ista vožnja u realnim uslovima i da treba poštovati ograničenja brzine“.

Kontrola vizuelnog oglašavanja postala je opsesija britanskih građana, koji mogu anonimno da prijave sve što smatraju neprikladnim. To se dogodilo Toyoti sa Hiluxom pre nekoliko meseci, kada je japanski brend bio primoran da povuče sve reklame za pikap zbog napada na životnu sredinu i prirodu.

Sada je protagonista novog spora Abarth 500e, novitet marke sa znakom škorpiona koja je već ušla u električne vode. 500e je upleten u novu situaciju sa kontrolnim telom za oglašavanje u Velikoj Britaniji.

Problem je počeo 25. avgusta kada je objavljen trejler za novi film Toma Kruza, koji prikazuje Fiatov model u poteri velikom brzinom i prolazi kroz crveno svetlo, pored izvođenja drugih opasnih manevara sa tekstom na ekranu „Misija postaje električna“. Novi Abarth 500e stupa na scenu kasnije, ali je bilo dovoljno da građanin shvati da reklama predstavlja netolerantne vozačke veštine u stvarnom životu i da podstiče na neodgovornu ili nelegalnu vožnju.

Brend branio time da se u prvim scenama pojavio automobil baziran na originalnom Fiatu 500 iz 1957. godine, napravljen fiktivno i koji nije prikazivao Abarth 500e, koji je vožen u narednim scenama pod normalnim uslovima, kao i muzika sa same filmske projekcije već je navela da se pomisli na svet fantazije. Problem jeste konfuzija podnosioca žalbe, jer su za njega to ista vozila.

Kontrolno telo UK je zatvorilo slučaj, smatrajući da Abarth nije prekršio nijedan reklamni propis, ali je upozorilo sve proizvođače da ni u jednom trenutku ne pokazuju brzinu, detalj koji svako može da oponaša i koji bi onda predstavljao kršenje obe reklamne klauzule u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Licno smatram svaku reklamu koja se zasniva na moralno i zakonski neregularnim akcijama provokativnom i neprikladnom za javnost! Publika je u pravu.

Bole

Sto implicira da sve reklame treba zabraniti sem mozda onu za Cipiripi