1. Home
  2. Vesti
  3. Honda: Motori s unutrašnjim sagorevanjem mogu poživeti i nakon 2040. godine
Honda: Motori s unutrašnjim sagorevanjem mogu poživeti i nakon 2040. godine
1

Honda: Motori s unutrašnjim sagorevanjem mogu poživeti i nakon 2040. godine

8.53K
1
Podelite sa prijateljima:

Honda Motor Co se ubrazno kreće ka tome da uspe da uhvati korak s globalnim rivalima u segmentu razvoja i proizvodnje električnih vozila. Ipak, izvršni direktor japanske firme, Tošihiro Mibe tvrdi da bi motori s unutrašnjim sagorevanjem mogli da opstanu u upotrebi i posle 2040. godine.

“Bavim se razvojem motora s unutrašnjim sagorevanjem godina evo već duže od trideset godina, pa sam i lično malo zastrašen. Ali, moram da izolujem lična osećanja prilikom sagledavanja šta je to najbolje za našu delatnost.”

„To uključuje, za sledeći mesec planirano uspostavljanje poslovne jedinice koja bi nadzirala razvoj Hondinih električnih vozila i baterija, a što bi moglo da vodi i ka ogromnom ulaganju u stanice za dopunu baterija, nalik onome što neguje Tesla Inc s mrežom punjača zvanom Supercharger“, rekao je Mibe u Merisvilu koji je lociran u američkoj saveznoj državi Ohajo, na događaju upriličenom u kompanijskom centru za poslovanje u Americi. „Infrastruktura za dopunu nije na nivou koji je neophodan da bi bile zadovoljene potrebe naših kupaca,” još je rekao on .

Mibe je i dodao da Honda sprovodi studije izvodljivosti od punjača i naprednih baterija do vazduhoplova i raketa, kao i niskougljeničnih sintetičkih goriva koja bi pomogla u produženju života motora s unutrašnjim sagorevanjem, barem u performantnim vozilima, velikim kamionima i avionima, najmanje za još deceniju – dve.

Međutim, Mibe je rekao i da „kako se krećemo ka ugljeničnoj neutralnosti, tako bivamo sve više fokusirani na elektrifikaciju i gorivne ćelije – koje smatramo budućnošću mobilnosti.”

Honda je bila spora u odnosu na rivale iz ostalih firmi, počev od Volkswagena AG do General Motorsa i nije poput njih uložila milijarde evra u razvoj i proizvodnju električnih vozila i baterija. Zato sada i planira da investira najmanje 40 milijardi američkih dolara do 2030. godine, s ciljem da prodaju hibrida i čisto električnih vozila izgura na nivo od 40% u odnosu na ukupnu realizaciju. Cilj je to dostići do kraja ove decenije.

Ova ulaganja bi uključila sumu od 3,5 milijardi dolara u kapital zajedničkog poduhvata za proizvodnju baterija s firmom LG Energy Solution, što bi se realizovalo u obližnjem Džefersonvilu, počev od 2025. godine. Te baterije bi se ugrađivale u Hondine proizvode koji se sklapaju u Severnoj Americi.

Honda će u 2024. godini dobiti dva nova električna krosovera, modele Honda Prologue i Acura ZDX, iz fabrike General Motorsa u Tenesiju.

Mibe je potvrdio i da Honda razvija sopstvene arhitekture za električna vozila. Prva će doći u Ameriku tokom 2026. godine, baš kao i napredne baterije sopstvene konstrukcije za neke od budućih modela.

AutoRepublika

(8533)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Pa jos ima zapreznih vozila po putu😄😄😄.