1. Home
  2. Vesti
  3. Američka poštanska služba kupuje 9.250 primeraka električnog Forda Transita
Američka poštanska služba kupuje 9.250 primeraka električnog Forda Transita
0

Američka poštanska služba kupuje 9.250 primeraka električnog Forda Transita

203
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od većih skandala povodom američke automobilske industrije se odigrao pre nekoliko godina kada je zvanična poštanka služba (USPS – United States Postal Service) proglasila pobednika u izboru za sledeće vozilo za dostavu pošte.

Pošto je ugovor bio težak čak šest milijardi dolara, javilo se dosta kandidata, a posle višegodišnje potrage je pobedila firma Oshkosh iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Viskonsin. Taj kandidat je dobio ugovor kojim je omogućeno da isporuči 165 hiljada vozila do kraja decenije.

Na prvi pogled je sve izgledalo čisto dok se „poraženi u finalu“, to jest firma Workhorse nije požalila. Oni su optužili USPS da preferira Oshkosh samo zato što uveliko proizvodi vojnu opremu, ali tu nije bio kraj. Naime, Oshkosh je priznao da trenutno nije u mogućnosti da proizvede vozilo, pa su poreznici morali da plate još novca da bi pobednik opremio fabriku novim mašinama.

A onda je stigao najveći šok u celoj priči – vozilo će pokretati benzinski motor. To možda i ne bi bio problem u današnja vremena, ali od njega se očekuje da razvozi poštu tokom narednih dvadeset ili trideset godina i definitivno će jednog dana delovati zastarelo.


USPS se našao na udaru, pa tvrdi da je pronašao zadovoljavajuće rešenje. Naime, Oshkosh će i dalje zadržati svoju porudžbinu, ali će biti kupljen i određeni broj električnih kombija za one veće dostave. I oni su sada ispred nas, pošto je posao dobio Ford, i do kraja godine će USPS-u isporučiti 9.250 jedinica svog električnog kombija e-Transit.

Nismo baš sigurni zašto vide ovakvu odluku kao „rešenje“ koje će navodno zadovoljiti obe strane pošto ono znači da će poreznike koštati još više novca, ali odluka je konačna. Vest je takođe pomalo čudna pošto USPS ne kupuje samo električne kombije, već i one sa benzinom kao pogonskim gorivom. To je model Ram ProMaster koji u Evropi poznajemo pod imenom Fiat Ducato, pa nam nije jasno zašto su dve firme dobile ugovore iako je svaka od njih mogla da ga iskoristi. Ram će isporučiti 9.250 jedinica ProMastera, isto kao i Forda e-Transita, a ovakvo zadovoljstvo će koštati USPS oko osamnaest milijardi dolara.


Spomenuti model Oshkosha bi trebao da uđe u serijsku proizvodnju tek 2026. godine. A razlog kašnjenja? Pa jedan od njih je onaj koji smo već spomenuli, a to je da Oshkosh trenutno ne poseduje fabriku za njihovu proizvodnju i moraće proći nekoliko godina pre nego što bude kompletirana. Do tada postoje neke priče da bi oko 10% vozila ipak moglo da bude na struju, ali to ćemo saznati tek u budućnosti.

Do tada nismo baš sigurni koliko će e-Transit biti koristan pošto ima autonomiju od svega 200 kilometara, a samo je pitanje dana kada će razvoziti poštu Jenkijima.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments