1. Home
  2. Vesti
  3. Broj za godinu prodatih SUV vozila u Nemačkoj prvi put premašio „milionče“
Broj za godinu prodatih SUV vozila u Nemačkoj prvi put premašio „milionče“
0

Broj za godinu prodatih SUV vozila u Nemačkoj prvi put premašio „milionče“

404
0
Podelite sa prijateljima:

Vozila iz segmenata krosovera i terenaca sada čine skoro jednu trećinu novoregistrovanih automobila u Nemačkoj. Njihovo brojno stanje u celokupnoj floti putničkih automobila germanske države, koji su kupljeni u istoj godini, prevazišlo je cifru od milion primeraka, u nekom ranijem trenutku 2019.

Eksplozija tražnje za SUV modelima, ali i terencima, nastavlja se na nemačkom tržištu. Ipak, ovo je prvi put u istoriji da se dogodi da ovoliko veliki broj vozila s povišenom pozicijom sedenja bude prodato u jednoj godini.

Prema statističkim podacima objavljenim od strane Saveznog tela za pitanja transporta (KBA) u Flensburgu, koji se tiču prvih jedanaest meseci ove godine, brojka novoregistrovanih SUV vozila je dostigla cifru od 1,03 miliona. Cifra ne govori dovoljno sama po sebi, ali kada se naglasi da je to za 18% više prodatih krosovera spram lanjskog perioda, onda se stiče bolja slika.

Udeo vozila s povišenom pozicijom sedenja u nemačkoj floti automobila je za mrvicu ispod 31%, a klase terenaca i SUV modela su dva najbrže rastuća segmenta, prema evidenciji koju KBA deli s javnim mnenjem.

Ubrzani tempo realizacije SUV modela će se nastaviti i narednih nekoliko godina, predviđa ekspert za pitanja iz automobilske industrije Ferdinand Dudenhofer. „Prevrat ovog trenda ne deluje realnim, pokazuju i podaci sa drugih tržišta.“

Dudenhofer definiše pojam „SUV“ na malo drugačiji način nego KBA. Za njega je ta odrednica nešto šira odnosno sveobuhvatnija i uključuje još neke tipove vozila i varijante (pretpostavljamo da se radi o Cross Country ili All Terrain verzijama), pa su stoga brojke koje on prezentuje javnosti za oko 5% više od onih s kojim barata zvanični organ iz Flensburga. Trendovi su svejedno isti.

„Ukoliko bi SUV segment nastavio da raste tempom kojim je to činio prethodne decenije, više od 50% novih vozila bilo bi iz tog segmenta do 2025. godine,“ predviđa Dudenhofer.

On čak smatra da će polovično učešće SUV modela u ukupnoj floti automobila nastupiti bez obzira na tempo rasta tražnje za krosoverima, samo što bi se u tom slučaju tas na vagi između automobilskih segmenata uravnotežio nešto kasnije, negde oko 2030. godine.

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments