1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lancia Delta S4
AR pijaca klasika: Lancia Delta S4

AR pijaca klasika: Lancia Delta S4

249
2
Podelite sa prijateljima:

Lancia drži rekord za titule svetskog šampiona u reliju sa 11 „lovorovih venaca“ (uključujući ICM iz 1972. koji je prethodio WRC-u) stečenih zahvaljujući Fulviji HF, Stratosu HF, Rallyju 037, Delti HF i Delti Integrale. Jedini automobil u ovoj liniji koji brendu nije doneo svetsku titulu, Delta S4, ipak je najspektakularniji.

Lancia je osvojila WRC 1983. sa Rallyjem 037. Ali 1984. i 1985. godine, italijanski model je nadmašio Audi Quattro, zatim Peugeot 205 Turbo 16 sa pogonom na sve točkove. Apeninski proizvođač se stoga obavezao da odgovori i sa kompaktnim automobilom sa pogonom na sva četiri točka. Odlučio je da bude član asortimana Delte , barem po izgledu.

S4 je usvojio šasiju izvedenu iz 037 (monokok centralna sa cevastim ležištima), karoseriju sa dvoja vrata napravljenu od ugljeničnih vlakana i kevlara i, poput 037, motor postavljen pozadi centralno. Njegov 1,8-litarski četvorocilindrični motor je bio predviđen da ima dvostruki kompresor kombinujući kompresor i turbopunjač. Ova „skalamerija“ oslobađala je 500 konjskih snaga koji se raspoređuju na sva četiri točka trkačkog automobila.

Pošto je ova druga ušla u grupu B, propisi su zahtevali proizvodnju 200 primeraka odobrenih za javne puteve. Tako je rođena Delta S4 „Stradale” čija je snaga smanjena na 250 KS.

Što se tiče sporta, Lancia Delta S4 nije bila loša pošto je 1986. osvojila evropsko i italijansko prvenstvo u reliju. Osvojio je nekoliko takmičenja na svetskom prvenstvu i završio ispred Quattra, ali nije mogao da spreči dominaciju 205 T16. Te godine FIA je zaustavila Grupu B, jednako brutalnu kao i nesreće koje su motivisale ovu odluku. Zbog toga je karijera S4 prekinuta i na trkama i na putu. Samo je proizvedeno oko 70 „putničkih“ primeraka prema Girardu & Co, koji jedan od njih nudi na prodaju u izuzetnom stanju.

Delta S4 koji se trenutno prodaje nosi broj šasije 033 i izašla je iz fabrike krajem 1986. godine u crvenoj boji Rosso Amaranto koju i danas nosi. Na spisku vlasnika nalaze se šefovi trkačkih timova, bivši vozači i kolekcionari. Tokom 2000-ih, automobil je poveren braći Baldi, bivšim reli mehaničarima u Lanciji i Abarthu, za potpunu restauraciju praćenu poboljšanjem njegovih performansi.

Motor je tako usvojio „Potenziato“ konfiguraciju koja nudi više od 300 KS. Nedavno su izvršili remont vozila čiji kilometraža sada pokazuje 23.650 km. S4 se nalazi u Oksfordu, Engleska. Uz njega su priloženi originalni alati i dokumenti, kao i sertifikat Lancia Classiche o autentičnosti. Njegova cena nije objavljena; moglo bi da bude oko milion evra.

Lancia je mogla da učini Deltu još ekstremnijom od S4. Grupa S je trebalo da nasledi Grupu B 1987. godine i omogući još napredniju performantnu trku zahtevajući da se proizvede samo deset „civilnih“ primeraka za homologaciju. Torinska firma je stoga razvila prototip ECV, izveden iz S4 i opremljen dodatnim turbo motorom koji nudi snagu od 600 KS.

Uprkos otkazivanju svoje obaveze u pogledu takmičenja, Lancia je nastavila razvoj ECV-a 1988. da bi osmislila ECV2, kompaktniji kupe sa poboljšanim aerodinamičkim performansama, u čisto eksperimentalne svrhe.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lancia koja je ruzna kao stari Audi Quattro! Ona Holcingerova replika je mnogo lepsa!

comment image

Bungi

Jedno je benzin, drugo elektroni, ružni protiv lijepog, orginal protiv kopije.