1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Pionior japanskih sportskih automobila
AR pijaca klasika: Pionior japanskih sportskih automobila

AR pijaca klasika: Pionior japanskih sportskih automobila

393
2
Podelite sa prijateljima:

Možda će vas iznenaditi kada vam kažemo da je zaboravljeni brend Datsun zapravio bio prvi u Japanu koji je želeo da napravi automobil kao proizvod koji je nešto više od osnovnog prevoznog sredstva. Sagledajmo samo situaciju krajem pedesetih godina i videćemo da je većina modela iz države izlazećeg Sunca bila mala, dosadna i bez mnogo stila.

I zapravo ih nije bilo mnogo na ulicama, pošto su uglavnom dominirali stranci, ali će japanska vlada vremenom da predstavi nova pravila koja će uglavnom proterati firme iz Detroita.

U takvim uslovima se rodila ideja i za one modele sa mladalačkim i sportskim duhom, a Datsun je iskoristio priliku da postane pionir 1959. godine, onda kada je predstavio model Sports ili kako se zvao Fairlady kod kuće. Proizvodiće se kroz dve generacije do 1970. godine, pre nego što model 240Z preuzme ulogu sportskog Datsuna.

Za našu priču je najbitnija ona druga generacija i mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1963. godine, pa do samog gašenja modela. Ovaj četvorotočkaš je konkurisao uglavnom evropskim rivalima sa značkom MG-a, Triumpha i Alfe Romeo, a posebno je bio popularan na američkom tržištu. I to ne toliko u serijskoj proizvodnji, koliko u trkačkim stazama u šampionatu SCCA (Sports Car Club of America) gde je njegova masa od svega 950 kilograma dolazila do izražaja. Slavio je na mnogo trka, a ostaće upamćeno da je čuveni holivudski glumac i amaterski trkač Pol Njuman započeo karijeru baš u ovom Datsunu.

Najpoželjnija konfiguracija u ponudi je bila ona sa oznakom SRL311. Ona je nagoveštavala da se ispod haube krije 2,0-litarski atmosferski benzinac 150 konjskih snaga, dok je menjač bio petostepeni manuelni. Nažalost, primerak iz naše priče ne pripada toj verziji, već je za petnaest „grla“ slabiji, ali na kraju dana čak i 67,5 „konja“ po litri radne zapremine je impresivno za jedan „atmosferac“ iz šezdesetih godina.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 8,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 187 km/h. Takvo zadovoljstvo nije bilo preterano skupo, pošto je Sports koštao tek 3.100 dolara ili 26.650 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 1968. godine i trenutno se nalazi u gradu San Dijego unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je 144 hiljade kilometara i prošao je kroz detaljan proces resutaracije tokom 2010. godine. Tada je popravljena limarija i ofarban je u originalnu boju, zatim je motor osvežen, a ugrađen je i novi enterijer.

Onaj koji je objavio oglas napominje da je ovaj Sports imao i bogatu trkačku istoriju koju je gradio širom osunčane Kalifornije, i to uglavnom u nižerazrednim amaterskim takmičenjima.


Tokom desetodnevne aukcije prodavac je dobio 38 ponuda od čega je najviša iznosila 29.751 dolar.

Zoran Tomasović

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neverovatne performanse za ono vreme.

Matija

Prava engleska klasika! Jedino je zadnji deo, ovako glat odsecen, izvan tog stila. Nedostaje mu drvo na instrumenttabli pa bi onda bio pravi engleski klasicar! Snaga od 150 KS iz 2 litra zapremine je vrhunska za ono vreme i za civilne automobile. Nasuprot tome, maksimalna brzina od samo 187 km/h sa toliko snage i sa tako malim i laganim autom nije zadovoljavajuca.

Podseca na MG B ali nije njegova kopija jer je MG dosao 3 godine kasnije, 1962.