1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Hot heč na japanski način
AR pijaca klasika: Hot heč na japanski način

AR pijaca klasika: Hot heč na japanski način

1.28K
15
Podelite sa prijateljima:

Kada vidimo u kakvom ugledu uživa model Honda Civic Type R ovih dana, teško je zamisliti da je ovaj automobil nekada zamišljen kao jeftino i jednostavno prevozno sredstvo. Ruku na srce, većina konfiguracija Civica je i danas takva, ali ono što pokušavamo da kažemo jeste to da tokom prve dve generacije nije postojala verzija namenjena visoko zahtevnim vozačima u smislu performansi.

To se promenilo tek debijem treće generacije što se zbilo 1983. godine. Tada je u ponudu uvršten i fantastični 1,5-litarski benzinac sa 118 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 196 km/h, što je u svoje vreme bilo u samom rangu sa evropskim rivalima.

Jedna od retkih mana, ako je tako možemo nazvati, je ležala u podatku da se takav motor nudio samo u Evropi i Japanu, dok u Sjedinjenim Američkim Državama nije mogao da zadovolji zakone na temu izduvnih gasova. Sve što su Jenkiji dobili je izdanje Si, sa takođe zadovoljavajućih 90 „grla“ i takav „zaostatak“ je postojao i u narednoj generaciji (1988. do 1991. godine).

Evropa i Japan su dobili novi 1,6-litarski benzinac sa 150 konjskih snaga, a Amerikance je „snašao“ model koji možete da vidite na priloženim fotografijama. Ponovo se zvao Si i pružio je motor iste zapremine, ali sa samo 108 „grla“.

Daleko od toga da se neko mogao požaliti pošto je takva cifra bila veća nego što su recimo Ford Mustang ili Chevrolet Camaro nudili u baznom izdanju, ali je uvek ostao žal što nije imao mehaniku sa Starog kontinenta. Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, Si je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,2 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 207 km/h.

Takvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i koštalo je 12.410 dolara (28.400 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), što je ulazilo u teritoriju Mustanga i Camara sa V8 motorima, ali u vreme naftnih kriza, Si je imao solidnu popularnost. Kasnije je stekao kultni status među mlađarijom pošto se dobijalo relativno puno snage u laganom pakovanju, a kada se pri tom doda i Hondina proverena pouzdanost, uspeh je bio garantovan.

Međutim, baš zbog toga što ih je mlađarija masovno kupovala kao polovnjake sada ih danas nema mnogo na ulicama. Primerak sa priloženih fotografija je iz 1990. godine i do sada je prešao više od 360 hiljada kilometara. To se zaista ne može primetiti na osnovu limarije koja ne pokazuje koroziju, a pomoglo je što se nalazi u suvoj klimi američke savezne države Kalifornije.

Automobil je uglavnom u originalnom stanju, što je još jedna retkost pošto su kupci često voleli da modifikuju Si, i to posebno nakon što je serijal filmova „Fast & Furious“ postao popularan.


Posle desetodnevne aukcije i devetnaest ponuda, najviša je iznosila devet hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(1282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobro se sjećam ove makine.Nizak i brz, pravi sportaš. Opel Kadet D i VW Golf 2 su imali dosta dobre motore a Honda Sivik vjerovatno i duplo bolje.Kad hondin motor pregazi 200 000 km, kažu“tek se razradio“. Ekstra kvalitetnu mahaniku pratio je tanak lim i ne baš neka antikorozivna zaštita.Nakon 7 godine korištenja, tragovi rđe postaju prilično vidljivi.To naravno ne važi za suvu klimu Kalifornije, tako da je 9000 zelembaća za ovaj primjerak bez korozije, skoro džaba.Da još toliko platiš za brod i dovoz do kuće, nije skupo.Onda oldtajmer tablice, tehnički jednom godišnje i Bog te veselio.

Zsphere

Sjecam se kraj 90-ih i početak 2000-ih bilo je mnogo onih malih kupea na bazi civica kojima je omladina jurcala ulicama Banja Luke. Tim kupeima je nadimak bio čini mi se mrtvacki sanduk. 🤣
Tada sam vozio kadet d 1.3 a ove hondice su djelovale kao nlo po performansama

J4ZZ3R

Jedna od najlepsih generacija Civica. Kako je bio nizak prednji kraj i kako je celi automobil delovao drugacije u to vreme. Koliko svetla, stakla, prozracnosti u odnosu na danasnje tenkove koje vozimo… i svi pricaju o ekologiji, a vozila nikad teza i buhtlastija.

moron

Pamtim ga iz vremena kada se pojavio. On i tadašnji CRX su kd mene zaista izazivali veoma lepe emocije. Tada. Ali, i danas.

Matija

Takodje! Rado ga se secam!

Matija

Lep auto! On i CRX su bili svet za sebe! Steta sto je porastao!

Matija

Ovo je moj ljubimac – Honda CRX druga generacija, 1987 – 1991, 1,6 litara, 180 KS, tezina 1,0 tona. Veoma brz i stabilan auto, mala raketa na tockovima!

comment image

Matija

Greska! 150 KS!

Yankee

148 ks u Evropi, 160 ks u Japanu koliko se secam iz jedne davno napisane price.

Milan Grozdanović

160 u evropi

Yankee

In September 1989, Honda added the 1.6-litre 16-valve DOHC VTEC 4-cylinder B16A engine to the lineup outside of North America. The VTEC (variable valve timing and lift electronic control) engine provided increased power at high RPMs while still allowing low fuel consumption and better idling at low RPMs. The B16A produced 150 PS (110 kW; 148 hp) in the European 1.6i-VT model (where the engine bore the designation B16A1) and 160 PS (118 kW; 158 hp) in the JDM SiR model.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Matija

Ovde sve pise: https://de.wikipedia.org/wiki/Honda_CRX
Druga generacija, 1987 – 1991 godina, 1,6 lit., 80 do 110 kW, tj. 108 do 150 KS.

Matija

Hvala ti! Veoma dobro izgleda! Cena od 8500 evra je previsoka. Da li je u Srbiji dozvoljen tjuning? Siroke gume bi mu lepo stajale. 🙂

Laki

Super je ovo vozilo.