1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nikada veći motor s nikad manje snage (drugi deo)
AR pijaca klasika: Nikada veći motor s nikad manje snage (drugi deo)

AR pijaca klasika: Nikada veći motor s nikad manje snage (drugi deo)

6.26K
10
Podelite sa prijateljima:

Ne baš davno smo pisali o temi koja uvek privuče dosta pažnje, a to je kako su Amerikanci bili sposobni da iz glomaznih motora izvuku tako malo „konja“. Primer tadašnje priče je bio model Cadillac Eldorado iz kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, koji je razvijao svega 190 konjskih snaga iz radne zapremine 500 kubnih inča (8,2 litre).

To nam daje brojku od neverovatnih 23 „grla“ po litru zapremine, a tu priču možete da pročitate ovde.


Danas smo izabrali jedan drugi model koji možda nije bio katastrofalan kao spomenuti Cadillac, ali nije ni mnogo nedostajalo da bude baš tako. Reč je o Lincolnu Marku V iz 1978. godine, a važio je za jedan od najpopularnijih luksuznih četvorotočkaša „preko bare“ u svoje vreme.

Slično kao i spomenuti Eldorado, i Lincolnova takozvana serija Mark je nastala u vremena kada su debitovali novi zakoni u vezi izduvnih gasova, a bilo je potrebno smanjiti kompresiju motora. Motori koji su nekada razvijali po 400 i više konjskih snaga su pali na nivo današnjih turbobenzinaca s tri cilindra.

Mark V se proizvodio od 1977. do 1979. godine i zapravo je nastao u vreme kada su proizvođači polako smanjivali dimenzije, ali je Lincoln primetio da kupce još uvek oduševljavaju veliki gabariti. Ova generacija će se pokazati najpopularnijom u istoriji serije Mark sa 228.262 isporučena primerka.

Takođe je bio dugačak 5,9 metara uz masu od 2,3 tone, a jedino ga je nadmašivalo limuzinsko izdanje. Dizajnerska škola Lincolna sa „kockom i maskom hladnjaka sa Rolls-Roycea“ se nije promenila ni sa ovom generacijom i javnost će morati da sačeka tek sredinu osamdesetih godina pre nego što brend pređe na aerodinamični stil.

I koliko je onda Mark V bio loš na polju efikasnosti? Pa njegov bazni model je bio onaj radne zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara) i dolazio je sa svega 179 konjskih snaga. Ako bi se kupac odlučio za nešto veći benzinac od 460 kubnih inča (7,5 litara), snaga je skakala na 208 „grla“, uz i dalje relativno visokih 485 Nm obrtnog momenta.

Nije baš „crno“ kao kod Cadillaca i njegovih 23 „konja“ po litri, ali nije ni mnogo daleko od njega. U oba slučaja snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Lincoln će takođe da predstavi specijalna izdanja u saradnji sa modernim kućama kao što su Bill Blass, Cartier, Givenchy i Pucci.

Primerak iz današnje priče je iz 1978. godine i trenutno se nalazi u gradu Longmont unutar američke savezne države Kolorado. Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Summit Lincoln-Mercury iz susednog grada Bolder i pripada specijalnom izdanju Emilion Pucco.

Ovaj paket je uglavnom dodao opremu u enterijeru, a Mark V je imao sve što se može poželjeti. Pričamo o kožnim sedištima, servo volanu, automatskom klima uređaju, prozorima sa staklima pokretanim pritiskom na dugme, tempomatu i još mnogo toga. Automobil je do sada priča prešao 64 hiljade kilometara i originalno je pripadao majci osobe koja ga sada prodaje. Ovakvo zadovoljstvo je u svoje vreme koštalo 16.326 američkih dolara ili 74.911 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.


Veliki broj proizvedenih primeraka označava da Mark V nije preterano skup danas kao klasik, a predstavlja odličan kolekcionarski primerak za sve one na budžetu. Ovaj put prodavac je dobio 21 ponudu od čega je najviša iznosila svega dvanaest hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(6262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znaju li se „deklaracije“ ( ubrzanja i Vmax ) za onog sa 23 ks po litri zapremine?
I „deklaracija“ potrošnje 😊
Ovaj iz sadašnjeg teksta je sigurno energetski efikasniji 😊

Yankee

Za Eldorado, 0-100 km/h 12,2 sekunde, max brzina 186 km/h. Reklamirana potrosnja 8,7 mpg ili 27 litara na 100 km.

moron

Znači, tristać je ipak imao nešto bolje deklaracije potrošnje 😀😀

BB

A Minika više snage po litri… 😳

moron

😊😊

Matija

Ovo je pravi americki automobil! Impozantne dimenzije, niska silueta koja daje neverovatne proporcije, kupe u kome ima toliko mesta kao u nekoj limuzini, luksuz u opremi i dizajnu enterijera. To su razlozi zasto se ovaj auto tako dobro prodavao! Amerikanci nikada nisu smeli da napuste svoj originalni stil, svaka njihova marka trebalo bi da ima na vrhu piramide ovakav model. Aerodinamika? Sa nekoliko trikova i ovakva karoserija moze da se ucini aerodinamicnom. Motori koji mnogo trose? Sa prelaskom sa karburatora na elektronsko ubrizgavanje ni to vise nije bio problem. Strategija razvoja: zadrzati svoj dizajnerski stil a tehnickim sredstvima uciniti ga… Pročitaj više »

Bungi

Vjerujem da nema tog el. ubrizgavanja koje će značajno smanjiti potrošnju na ogromnom motoru od 7500 kubika.Velika kubikaža guta ogromne količine bilo kog goriva:benzin, dizel, LPG, CNG, biogas, hidrogen,… Zakoni termodinamike su jasni.Dok je u Evropi prihvatljiva potrošnja od 7 litara na 100 km u americi nije problem ni 19 litara.? To su jednostavno dva različita pogleda na svijet.

'79 DeVille

Iz prve ruke, 79 DeVille, 425 cid, v8, 4 barrel carburetor, motor u perfektnom Stanju, autoput oko 13l/100 km. Po gradu oko 17. Ništa posebno obzirom da suprugin 2018 x5 35i troši oko 13 po gradu.

Yankee

Tradicionalni kupci Lincolna i Cadillaca su odavno umrli, a njihova deca i unucad nisu zainteresovani. Oba brenda su proizvodili svoje tradicionalne aute sve do ne bas tako davno – Cadillac je imao DeVille do 2005. godine, a Lincoln je imao Town Car do 2011. godine. Ovakva vrsta auta je bila popularna medju ljudima koji su odrasli posle 2. svetskog rata, svaka naredna generacija je zainteresovana za neke druge stvari…

BB

A kolika hauba… Pa duža hauba nego Golf…