1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Prvi proizveden primerak modela Plymouth ‘Cuda Hemi
AR pijaca klasika: Prvi proizveden primerak modela Plymouth ‘Cuda Hemi

AR pijaca klasika: Prvi proizveden primerak modela Plymouth ‘Cuda Hemi

612
16
Podelite sa prijateljima:

Možda je popularizovao čuveni Don Džonson u seriji „Neš Bridžis“, ali je Plymouth Barracuda bio legendaran model u Sjedinjenim Američkim Državama daleko pre toga. Kroz većinski deo svoje karijere je gledao u leđa konkurenciji kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro, ali će vas sigurno iznenaditi kada vam kažemo da je Barracuda debitovala pre njih.

Razlog neuspeha je uglavnom stigao iz razloga što se Plymouth nikada nije ni potrudio da od Barracude napravi model sa sopstvenim identitetom, već je uvek bila samo „našminkani“ jeftini Valiant. Posle dugo godina sramoćenja, korporacija Chrysler je konačno odrešila kesu i investirala u novu platformu ne samo za Barracudu, već i za bratski model Dodge Challenger.

Nažalost, oba modela su se pojavila u prodaji previše kasno da bi napravila neku drastičnu razliku na tržištu, posebno zato što su u to vreme predstavljeni državni zakoni u oblasti bezbednosti i izduvnih gasova, ali iz istog razloga Barracuda i Challenger iz 1970. i 1971. godine danas vrede pravo malo blago. Za kabriolet sa motorom Hemi, kupci su znali izdvojiti i do 4,5 miliona američkih dolara…

Jedan od dragulja Chryslera u navedenom periodu je bio motor Hemi. Debitovao je još početkom pedesetih godina, ali ga najviše pamtimo po izdanju od 1966. do 1971. godine. Tada je razvijen za profesionalni auto-moto sport dok smo ga u serijskoj proizvodnji videli samo da bi se zadovoljila potreba homologacije. Hemi se uvek smatrao prevelikim i preteškim za manji model kao što je Barracuda i uglavnom smo ga videli u onim čistokrivnim „muscle cars“, kao što su Dodge Charger i Plymouth GTX.

Ali su inženjeri nekako uspeli da ga uglave i ispod haube Barracude (i Challengera) za 1970. godinu i naprave specijalno izdanje nazvano – ‘Cuda. Ovo je jedna od većih zabluda u automobilskom svetu gde javnost misli da je reč „‘Cuda“ samo skraćenica za Barracuda, ali ako je vidite na vozilu, znajte da se ispod haube krije takozvani „big block“ motor.

U ovom slučaju reč je o onom radne zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) sa reklamiranih 425 konjskih snaga i maksimalnih 664 Nm obrtnog momenta. Spomenuta brojka je zapravo lažna pošto je Plymouth namerno stavio nižu brojku da zavara osiguravajuće kompanije, a zavisno kojim izvorima verujete, ovaj četvorotočkaš može da razvija i do 550 „grla“, u izdanju direktno iz fabrike. Spomenućemo da fabrički podaci kažu da mu je potrebno 4,6 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 215 km/h.

Kao što smo spomenuli, jedan od razloga popularnosti ovog automobila u današnjim vremenima je podatak da nije bio popularan kao nov. što jeste retkost. Tokom 1970. godine Plymouth je isporučio 48.867 Barracude, od čega je samo 289 pružalo Hemi motor i četvorostepeni manuelni menjač uz još 377 jedinica sa trostepenim automatskim menjačem. Najređi od njih je kabriolet sa manuelnim menjačem za koji se opredelilo svega pet mušterija, pa nije ni čudo što danas ima milionsku vrednost.

Na aukciju nam sada stiže ‘Cuda iz 1970. godine koja je specijalna iz jednog drugog razloga. Ne, nije retki kabriolet ili neko specijalno izdanje već prva ‘Cuda s motorom Hemi ikada proizvedena. Pokazuje broj šasije 100003 i originalno nije bila namenjena za prodaju, već su mehaničari u servisima na njoj učili kako popraviti retki i trkački motor Hemi.

U oglasu se kaže da je automobil bio rastavljen i sastavljen dosta puta, ali i da dalje poseduje sve originalne delove sa izuzetkom potrošnih materijala. ‘Cuda je pronašla prvog privatnog kupca tek početkom osamdesetih godina, a od tada je vožen tek 28.570 kilometara. Spomenućemo da je ovo primerak sa manuelnim menjačem.


A cena? Ona iznosi 2,2 miliona dolara i ne sumnjamo da će se pojaviti prava armija kolekcionara koji će biti voljni izdvojiti toliko novca… Pa i više, ako treba.

Zoran Tomasović

(612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Vec sam bio otegao istorijsku pricu pa nisam hteo jos vise da pisem, ali zapravo 1970. godina nije bila prva za Plymouth ‘Cudu sa Hemi motorom – samo prva kada je pusten u slobodnu prodaju.

Tokom 1968. godine Plymouth je kontaktirao legendarni Hurst Performance i od njega zatrazio da uglavi Hemi u Barracudu (tada ‘Cuda jos uvek nije postojala, svi modeli su bili Barracuda). Hurst je to uradio i napravljeno je 50 primeraka, ali nisu bili legalni za ulicu vec samo za staze.

comment image

Yankee

Zapravo, dobar deo filma Highwaymen iz 2004. godine se fokusira bas na tome – gde anti-heroj vozi ’68 Plymouth Barracudu Hemi i pandur ga dugo vremena trazi bez uspeha, sve dok mu jedan mehanicar nije rekao „covece to je 1 od 50“.

comment image

Renault Terminator

Eto,da nije Holivuda kako bi ja sad znao za ovaj Plymouth,nikako🤣.

Yankee

Kako ja znam da Renault postoji, a nema ga u Hollywoodu? 😉 Valjda nije Hollywood jedini da naucis o auto industriji?

Renault Terminator

Pa znaš rođeni zato što je nekada davno Renault obitovao u USA…a i nisi bio baš toliki balavac kada si iz Beograda otišao u USA da se ne sjećaš Renault vozila sa ulica Beograda,Srbije i Krajine…A đe ja da vidim ovaj Plymouth u Beogradu ili u Austriji,ravno 7-ci na lotou.I da ga vidim ne bi znao šta je,koji je auto u pitanju.

Yankee

Eh sad, ako pratis auto industriju onda poznajes modele bez obzira da li ih vidis na ulici ili filmovima. Nisam ni ja nikada video Renault 5 Turbo ili Peugeot 205 GTi uzivo pa znam sta su.

Renault Terminator

E jbg sad,nemoj zahebavat😂..205 je 205 kao i 5-ca.Ako si video običnog a jesi bar hiljadu puta minimum…veoma lako ćeš prepoznat i tog nabildovanog.

Yankee

Prepoznacu ga zato sto poznajem njegovu istoriju. A njegovu istoriju poznajem zato sto sam je proucavao, nisam cekao da ga vidim da ulici – jer da sam cekai i dan danas ne bi znao sta je 205 GTi.

Renault Terminator

Eee znaš šta…nemoj mi se praviti da si glupi Amerikanac kada nisi ni glup a nisi ni Amerikanac.Ti moraš proučavati 205..a do tada si vidio hiljadu puta 205 GTI,nemoj bre da me nerviraš🤦‍♂️😀

Yankee

Gde sam mogao da ga vidim? Na ulicama Bg-a?

Renault Terminator

Naravano.Bilo ih je 90-ih u gradu.Ja znam llika koji je imao 205 1.6 GTi,jedan je imao 205 1.3 XS..vozilo se to kod nas.

Yankee

Vidjao sam obican 205, ali GTi nikada uzivo.

Renault Terminator

Nemoguće…ma video si ga 100%…nisi obraćao pažnju.

Bungi

7000 kubika je previše, taman i da ide na vodu česmovaču.Popi „Boga oca“.

moron

😀😀😀

moron

Mnogo dobro štivo. I glavni junak priče.