1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ko je mogao da pretpostavi da automobili na pedale vrede ovoliko?
Ko je mogao da pretpostavi da automobili na pedale vrede ovoliko?

Ko je mogao da pretpostavi da automobili na pedale vrede ovoliko?

306
1
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedno veliko nadmetanje, organizovano od strane čuvene aukcijske kuće RM Sotheby. Iako nisu oboreni rekordi kao nekada, što možemo da zahvalimo epidemiji virusa korone, mnogi fantastični klasici su pronašli nove vlasnike, koji će sa prinovama sigurno biti prezadovoljni. Ove godine je pažnja usmerena i na modele automobila pokretanih preko pedala, one pod nazivom „Pedal Power“, a njih 53 je prodato za preko 150.000 američkih dolara.

Chrysler Airflow (1953.)

To možda nije preterano velika cifra, ali je potrebno spomenuti da je ipak reč o jeftinim igračkama koje su se prodavale tek za nekoliko dolara u prodavnicama. Međutim, kako su ih deca koristila i pri tom slabo čuvala, većina je odavno završila u smeću, pa pronaći redak primerak i onda ga restaurirati sigurno nije lagan i jeftin posao.

Austin J40 (1955.)

Napad je predvodio Austin J40 iz 1955. godine, koji je pronašao kupca za čak 9.900 američkih dolara. Reč je o izuzetno eskluzivnom modelu na pedale, a pružao je i otvaranje prostora gde je smeštena „mehanika“, kao i mali alkumulator koji je energijom napajao sijalice za osvetlenje farova.

Većina sličnih modela na pedale nisu bili jednake sreće pa bi školjka bila bez ikakve elektronike. Zanimljiv je i podatak da je on zapravo proizveden od recikliranog metala sa pravog Austina J40, a pošto se fabrika nalazila u Velsu, jako mali broj primeraka je završio „preko bare“.

Lincoln Zephyr (1941.)

Veliku popularnost je imao i Lincoln Zephyr iz 1941. godine, za koga je novi vlasnik platio 8.700 američkih dolara. RH Sotheby kaže da je primio čak 65 ponuda pre nego što je izabran kupac. Novi vlasnik je izdvojio i 2.880 zelenih novčanica za policijski Jeep iz 1958. godine, a potrebno je spomenuti da je jedan od retkih primeraka u originalnom stanju.

Spomenućemo da je kroz ponudu auckijske kuće prošao i Dodge Fire Chief iz 1935. godine (4.440 dolara); kao što su prodati i  Royal Deluxe iz 1954. (4.080 USD); Buick iz 1941. (6.000 dolara); Scout Master proizveden 1929. godine (5.520 zelembaća); Jet Hawk iz 1957. (4.800 dolara); Chrysler Airflow iz 1935. (6.600 zelenih banknota).

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dakle, svašta na ovome ludome svetu ima … 🙂