1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ekologija dominira: Festival tjuniranih Volkswagena u Vorterziju otkazan
Ekologija dominira: Festival tjuniranih Volkswagena u Vorterziju otkazan

Ekologija dominira: Festival tjuniranih Volkswagena u Vorterziju otkazan

113
1
Podelite sa prijateljima:

Lokalne vlasti u čijoj nadležnosti se nalazi regija u okolini jezera Vorterzi (Wörther See), a gde se od 1982. godine tradicionalno održava godišnji skup vlasnika modifikovanih vozila marke Volkswagen, otkazale su za ovu godinu planiranu manifestaciju. Nekonzistentnost poruke koja se generiše na ovom skupu s ekološkim načelima današnjice, glavni je razlog za takav potez vlastodržaca u Austriji.

Predmetni skup je smatran jednim od najvećih događaja ovog tipa u svetu. Kada je došlo do pauziranja u održavanju manifestacije, uslovljeno širenjem infekcije korona virusom, retko ko je mislio da će tako brzo nakon toga doći do istog epiloga, ali iz pobuda sasvim drugačijeg profila.

„Ogroman rast broja izlagača i gostiju koji je registrovan tokom prethodnih godina, postavio je granice za rast i održivost naše zajednice i čitavog regiona Vorterzi. Posledice klimatskih promena, odgovornost donosilaca političkih odluka za očuvanje ekosistema i potreba za koordinacijom delovanja na svim nivoima vlasti u skladu sa principima održivosti, primoravaju nas da tražimo nove solucije za održavanje festivala“, rekli su organizatori nesuđenog događaja.

Gradonačelnica Maria Peraher je naglasila da bi Volkswagenov festival mogao biti oživljen ako bi se postigao kompromis u smislu harmonizacije poslatih poruka sa istog sa idejom društvene svesti i ekološke podobnosti, kako bi se podržali visoki standardi održivog razvoja regiona.

Inače, kada je manifestacija pokrenuta, samo stotinak učesnika se odazvalo pozivu, ali u najboljim godinama je učešća uzelo i do 200 hiljada individua. Uprkos tome što je događaj bio zvanično otkazan i 2022. godine, moglo se videti oko pet hiljada vozila koja su izložena na neformalan način, odnosno u okviru neoficijelnog skupa. Tu vest je svojevremeno preneo Spiegel, koji je tom prilikom i izvestio da je austrijska policija sačinila 3,7 hiljada prekršajnih naloga i oduzela više od 500 registarskih tablica.

Na kraju da se nadovežemo na ovu priču. Ma koliko voleli automobile, a obožavamo ih, verujte ako ni zbog čega drugog a ono zato što godinama unazad ulažemo silno vreme pišući o njima, a dodatno i novac, potpuno bez ekonomskog smisla, ne možemo a da se ne složimo s generalnom idejom o otkazivanju ovakvog skupa.

Samo što smo stigli autoputem iz Aleksinca do Beograda puni smo utisaka o tome koliko je vazduh prljav. Sistem filtracije vazduha u kabini nije uspevao da ga pročisti a duge i česte deonice smo vozili kroz takav smog da je ličilo na gustu maglu. Dok u Evropi zabranjuju čak i skupove prekomerno snažnih automobila, naša vlast (zapravo jedan jedini čovek) dovlači, ne izložbene eksponate, već cele fabrike s tehnologijama koje nisu dostojne savremenog čoveka, i koje su drugde zabranjene. Sve to pod plaštom teze da se „on u to ne razume“… Inače, on je poznat kao neko sve zna, čak i žene porađa kada ima vremena i kad nije pod pretnjom atentata, daleko bilo!

AutoRepublika

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Prvi akušer Srbije“ koji se pominje u tekstu je „on“?

😀😀😀