1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2017
  4. I BMW izrazio svoj stav o elektrifikaciji
I BMW izrazio svoj stav o elektrifikaciji
0

I BMW izrazio svoj stav o elektrifikaciji

285
0
Podelite sa prijateljima:

Direktor prodaje BMW-a, Jan Robertson, takođe je dao svoje mišljenje u vezi sa elektrifikacijom, uz kolege iz Ferrarija i Lamborghinija.

Nakon četiri godine od predstavljanja modela BMW i3 kao i BMW i8, u neposrednom okruženju mesta gde se intervju odigrao bilo je izloženo ukupno tri BMW elektrifikovana automobila.

„Četiri godine od predstavljanja BMW-a i3, našeg prvog elektropokretanog modela, ukupno smo kreirali devet potpuno električnih automobila do sada, uz godišnju proizvodnju ovakvih vozila od 100.000 komada, što je ekvivalentna brojka trogodišnjem proizvodnom ciklusu iz neposredne prošlosti. Pored potpuno elektrifikovanih modela, radimo i na celoj skali plug-in hibrida, od kojih je svakako najzvučniji model, upravo predstavljeni BMW X7. Sve ovo, jasno sugeriše da je prisutan jedan dugoročni trend elektrifikacije game. Međutim, ona se neće odigrati preko noći. Ovaj trend bi se pre mogao nazvati dugoročnom težnjom“,  iznosi svoje stavove direktor prodaje kompanije BMW.

Profiti koje kompanija BMW ostvaruje na tržištu, su među vodećim u celoj branši. Retko koji proizvođač može da se pohvali profitnom stopom od 8-10% godišnje, pa se logično, nameće i pitanje održivosti ovakvog nivoa profitabilnosti, imajući u vidu trendove elektrifikacije, gde su marže znatno niže, i gde na visinu ostvarenog profita značajno utiču i državne subvencije.

Odgovor iz kompanije BMW, na ove izazove, se ogleda u prilagođavanju proizvodno prodajnog miksa, sa naglaskom ponude na skupljim, luksuznijim i većim modelima čime će biti moguće održati profitne stope ovako visokom. Takođe, kao novi i značajan izazov se definiše nivo neophodnih investicionih ulaganja u sam proizvodni proces elektrifikovanih automobila, koji ima svoje osobenosti, odnosno razlike u poređenju sa procesom stvaranja konvencionalnih automobila.

Prema Robertsonovim rečima, kompanija BMW planira da primeni fleksibilniji pristup, uz sopstveni razvoj ove tehnologije i proizvodnju elektromotora u sopstvenoj režiji. Na ovom putu, biće korišćena maksimalna sinergija i sve komplementarne tačke, u osnovi, različitih proizvodnih procesa.

Što se tiče sudbine dizel agregata, kako generalno, tako i u samoj BMW korporaciji, direktor prodaje naglašava da su današnji dizel agregati značajno čistiji od onih iz prethodnih generacija, i dalje veoma praktični i prikladni za vozila viših kategorija, posebno SUV vozila, i da kao takva imaju svoju perspektivu i u daljoj budućnosti. Ovu prognozu potvđuje, i dalje veoma jaka tražnja, posebno u Evropi, kao i delu Azije.

Na insistiranje novinara Bloomberga da se izjasni o časnoj poziciji koju je BMW kompanija održala, tokom mnogobrojnih istraga u vezi sa emisijom štetnih gasova, Robertson je džentlmenski i mangupski odgovorio:

„Da, različiti smo i jedinstveni. Ne ulazimo u to šta i kako drugi rade, trudićemo se da očuvamo naš transparentan pristup i posebnost na ovom kompetitivnom tržištu.“

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments