1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mazda poslovala s gubitkom, ali vidi se svetlo na kraju tunela
Mazda poslovala s gubitkom, ali vidi se svetlo na kraju tunela

Mazda poslovala s gubitkom, ali vidi se svetlo na kraju tunela

248
2
Podelite sa prijateljima:

Mazda je upravo objavila rezultate poslovanja u prvom kvartalu poslovne godine. Možda vam ovo sredinom avgusta zazvuči kao drastično izneveren mitski koncept o marljivosti Japanaca, ali polako „s to zaključivanje“, što bi rekao još jedan lik iz legende, Milan Gutović Lane u ulozi Srećka Šojića. Naime, poslovna (fiskalna) godina u Japanu traje do zaključno s poslednjim danom marta (a ne decembra, kao u ostalom „normalnom“ svetu), pa se tako i njihov prvi kvartal završava tri meseca kasnije. Kako bilo, Mazdino poslovanje je obeležio gubitak, ali su zato prognoze svetlije za ostatak godine.

Mazda, za razliko od ostalih japanskih proizvođača koji su se bolje snašli u kriznoj situaciji, propatila je u prvom tromesečju poslovne godine, i to ne malo. Mukama su doprinele proizvodne poteškoće i problemi u nabavci sirovina, elektronskih komponenti i poluprovodnika, ali i obustava proizvodnje u Šangaju, a na šta je proizvođač bio primoran nakon eksplozije u širenju prenosa novog korona virusa. Taj prekid je bio aktuelan u aprilu i maju, i uslovio je veoma loše cifre u bilansima tamošnje ispostave Mazde.

Kako bilo, Mazda je uspela da u intervalu od 1. aprila do 30. juna isporuči samo 233 hiljade vozila, na koji način je ostvaren pad prodaje od ogromnih 34%! U Evropi su rezultati bili još grđi, pa je prodaja pala za 45%, na svega 30 hiljada vozila, a ni u Americi se ovi Japanci nisu proslavili. Tamo je ostvareno usahnuće obima prodaje za 42% uz 79 hiljada isporuka. Na matičnom tržištu je minus blaži (10%), pa je u Japanu ka kupcima otišlo 25 hiljada Mazdi. Najveće tržište na svetu, i za ovu marku najvažnije u Aziji, je bilo i najtragičnije za Mazdu, s obzirom da je tamo uspeh prodajnog osoblja, bukvalno prepolovljen pa se obim isporuka zaustavio na samo 24 hiljade vozila.

Navikli smo da proizvođači objavljuju da su ostvarili skromnija postignuća u naturalnim pokazateljima, ali uz rast finansijskih parametara, ali ovde to nije slučaj, pa je prihod Mazde bio na nivou od 4,4 milijarde američkih dolara, uz poslovni gubitak od 141,3 miliona dolara. Neto rezultat je bio na nivou od 108,6 miliona evra, naravno u minusu. Čas pominjemo američke dolara – čas evre, ali zabune ne bi trebalo biti jer su kursevi razmene ove dve valute skoro u potpunosti jujednačeni. Primetićete da je iskazani gubitak srazmerno mali spram obima prometa, ali za to su zaslužni upravo izmenjeni kursevi razmene najvažnijih valuta za Mazdin biznis (jen, dolar i evro).

Svetlija perspektiva

Ali, izgledi o tome kako bi mogli da izgledaju poslovni rezultati Japanaca su svakako vedriji, poput i naše vremenske prognoze za predstojeće dane. Mazda se stoga nada da će tokom celokupne finansijske godine prodati 1,3 miliona vozila, što bi predstavljalo povećanje od 8%. Brend se nada da će se proizvodnja vratiti u normalu u trećem tromesečju dvanaestomesečnog perioda koji se završava 31. marta 2023. godine. Rukovodstvo Mazde računa na povećanje prihoda od 22% na nivou cele godine.

Nadanja se temelje na prepunim knjigama porudžbina, a velike nade se polažu u komercijalni uspeh nedavno lansiranog SUV-a po imenu CX-60. Njega bismo trebali da vidimo na većini evropskih tržišta koliko već u mesecu koji dolazi. Već je poručen od strane 11,6 hiljada kupaca u Evropi, i njih 6,4 hiljade u Japanu.

Kao i sve ostale prognoze, i ovu pozitivnu projekciju bi trebalo tumačiti uz obaveznu dozu skepticizma, pošto je tržište nestabilno iz razloga pobrojanih u uvodu. Ipak, bolje i tako nego da su i predviđanja zloslutna.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pogledah sada na „autoscout24“ i baš ima dosta u ponudi ovih novih mazdi CX-60

'79 DeVille

Da li je izlaz iz tunela ili voz dolazi u susret…