1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Cena nove baterije koja nudi hiljadu kilometara dometa je pravo iznenađenje
Cena nove baterije koja nudi hiljadu kilometara dometa je pravo iznenađenje

Cena nove baterije koja nudi hiljadu kilometara dometa je pravo iznenađenje

16.77K
13
Podelite sa prijateljima:

Mladi kineski brend Nio je odlučan da bude lider u nastupajućoj eri električnih automobila. Za kratko vreme proširio je i/ili obnovio ponudu proizvoda novim i veoma zanimljivim potpuno električnim modelima. Na kraju turbulentne 2021. godine, novi Nio ET5 je debitovao i obećao domet koji prelazi 1.000 kilometara.

Električni automobili sa dometom od 1.000 kilometara su stvarnost zahvaljujući novoj bateriji od 150 kWh, koja „pogoni“ gore pomenuti model ET5. Međutim, i kao što se moglo očekivati, ova komponenta, „srce“ svakog električnog automobila, nije jeftina. Ali niko nije očekivao da će imati tako neverovatnu cenu.

Nio dovršava detalje za početak prodaje električnih vozila sa ovom novom baterijom. Međutim, u prvoj fazi, biće dostupan samo pod zakup. Nešto logično ako uzmemo u obzir procenjenu prodajnu cenu koju ima. Kasnije će biti dostupan za kupovinu.

Kin Lihong, predsednik i suosnivač kompanije Nio, potvrdio je da nova baterija od 150 kWh košta isto kao Nio ET5 sa baterijom od 75 kWh, čija je početna cena oko 45.000 evra. Novi ET5 sa baterijom od 100 kWh dostupan je od oko 53.000 evra.

Iako tačna cifra nije data, pred sobom imamo bateriju koja će koštati oko 50.000 evra. I naravno, govorimo samo o ceni baterije, a ne o vozilu u celini. S obzirom na prognozu da će novi ET5 sa više od 1.000 km autonomije imati previsoku prodajnu cenu, brend je odlučio da ga isprva ponudi, kako smo istakli, u formatu zakupa, koji Nio naziva BaaS (Battery-as-a-Service).

Prve isporuke novog ET5 sa baterijom od 150 kWh održaće se u prvoj polovini ove godine. Ova nova polučvrsta baterija ima gustinu energije od 360 Wh po kg. Pogonski sistem kod ET5 se sastoji od dva motora, po jedan po osovini. Ukupna snaga dostiže 360 kW (490 KS) i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

AutoRepublika

(16766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Snovi o cvrstoj bateriji ostace jos dugo samo snovi! Videcemo.

Fala Qrcu

P …dim!
Nije li onaj finac za Teslinu odbio da plati 20k? 45, 50, 55 keka…ko će to kupit? Ko će kupiti kao polovno? Ma joj, koja je ovo prevara. Btw, od 2035 kad ne bude, navodno, susa, zar oni misle da će ova baterijska tehnologija imati neki dugi vijek trajanja? Pa već sada nema dovoljno materijala a gdje da bude kasnije?! Jedino, ako gospoda koja nam ubacuje ovu tehnologiju, nema nešto treće u rukavu, jer bi vojna tehnika i nauka to morala imati, ona je uvijek ispred civilne nauke. Čekamo 2035

BB

Ako bude realizovana ta vojna nauka onda neće biti te 2035. godine ali ni civila 😜

Zoca

Forsira se najam i ona njihova brza zamena za 5 min..Ako se ne varam ,to je bila Teslina ideja jos odavno..ta brza izmena….baterija..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
Slobodan

Elektrifikacija, udar na budžet kupaca. Jos jedan promasaj a na stetu vlasnika vozila. Ko ce da kupi posle polovan elektricni auto, kada su baterije toliko skupe. Ko ce da placa zamenu istih, nakon 130000 km, kada su vec istrosene. Bolja je opcija benzinac, koji je u startu jeftiniji, a razlika zbog potrosnje se potire. Izracunajte sami. Obican sus motor skoro 15000 jeftiniji u startu. Pogledajte test emisije SAT gde su testirani EQS i S Klasa ( Dizel ) S klasa je potrosila 12000 din na gorivo,. EQS 8000 din za struju. Jer ako hocete brzo punjenje, onda to i kosta… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Slobodan
s mile

Većini vozača, a definitivno svim gradskim vozačima, autonomija od npr 400km je puna kapa. Dovoljna je i većini onih koji idu van grada.

Važna je brzina punjenja, i dostupnost brzih punjača.

Ako neko u 90% puni kod svoje kuće, onih 10% poprilično skupih punjenja na brzim punjačima, neće biti velik udarac na cenu prevoza.

Takođe, raduje me da postoji tehnologija koja nudi 1000km autonomije, kupovaće je oni koji mogu. A zadesetak godina će cena spasti, na pristupačniji nivo.

moron

Kupuješ nov automobil sa SUS motorm koji ima i tu opciju ( npr. BMW ili mečku ) i kažeš da umesto standardnog rezervoara ( od npr. 45 litara ) hoćeš veći ( od npr. 60 litara ) i to doplatiš nešto simbolično ( da lupim, 200 evra ) i tako si povećao autonomoju vozila za npr. 40%. Za 200 evra.

A kod EV-a takvo povećenje autonomije košta kao dva zdrava bubrega …

s mile

slažem se

ali svestan si da svi tvoji članovi porodice imaju mobilni telefon, sa neograničenim minutima razgovora.

a reci mi kada si ti prvi put kupio mobtel, koliko je koštao, koliko minuta si imao i za koje pare, SMS bio skup, a tek minuti.

slažeš li se…

igi

Bogati su uvek plaćali progres, tako će i ovog puta.

Matija

Ono sto samo bogati mogu da plate nije progres!

BB

Ali iz našeg džepa 😜

Milos

Koncept Maglev je napravljen još krajem 60 tih godina 20 tog veka. Lavitacija vozila koje pokrece magnetno polje je rešenej svih problema. Jedini problem je što nema kvarova, potrebe za rezervnim delovima itd.

Nikola

Tehnologija ide napred. Ovo sto ovi sad izbacuju za nas obicne smrtnike je ispitivano najmanje pre pet i vise godina, a mozda i vise.
Tako da je sve usavrseno .
I benzinski i dizel i elektro motori, samo treba sacekati da to izadje u slobodnu prodaju, koja naravno u pocetku ce biti sa paprenim cenama.
Nemojte da mislite da napredak ide samo u smeriu elektricnih vozila. Normalno da usavrsavanje ide paralelno i u dizel i u benzinske motore.
Samo je sad dosao trenutak, da se ljudima oduzme sto vise novca u ,,nesto novo,, 😁
Sipaj gotivo i uzivaj i zivi..