1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Električna verzija Porschea Boxstera je već na putu
Električna verzija Porschea Boxstera je već na putu
1

Električna verzija Porschea Boxstera je već na putu

115
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche 718 nove generacije biće električni, a prototip Boxstera sa „nultom“ emisijom je fotografisan i snimljen na putu usred testne sesije. Slike delimično otkrivaju estetsku evoluciju nemačkog roadstera. Njegovo lansiranje trebalo bi da se dogodi 2025. godine.

U martu 2022, šef Porschea Oliver Blume je najavio: „Do sredine decenije, želimo da ponudimo naše sportske automobile 718 sa motorom u sredini isključivo kao potpuno električne verzije“. Ova izjava je usledila nakon predstavljanja koncepta Mission R i prethodila je verziji prototipa 718 Cayman GT4 ePerformance. Proizvođač je nedavno napravio sledeći korak započevši razvojno testiranje na otvorenom putu. Električni Boxster nove generacije snimljen je na ulici.

Krećući se bez zvuka, kabriolet sa „nultom“ emisijom ukrašen je lažnim izduvnim otvorom koji ima nameru da prevari najmanje obaveštene posmatrače. Automobil je verovatno zasnovan na modularnoj platformi PPE ekskluzivno dizajniranoj za električna vozila, koju će uskoro predstaviti Audi Q6 e-tron i druga generacija Porschea Macan.

Njegovi dizajneri su za njega zvanično najavili napon baterije od 800 V. Međutim, Mission R je iskoristio prednost od 900 V radi vremena punjenja. Stanica za punjenje na koju je priključen fotografisani prototip pokazala je prosečnu snagu punjenja od 180 kW pri nivou punjenja od 53 procenata.

Prekomerna težina zbog baterije mogla bi navesti Porsche da značajno revidira snagu budućeg osnovnog modela 718. Stotinu konjskih snaga moglo bi se dodati na trenutnih 300 kod ulaznih modela Boxstera i Caymana. Neke verzije bi mogle biti opremljene po prvi put sa pogonom na sve točkove, prolazeći kroz konfiguraciju sa dva motora kao na Mission R.

Boxster na slici ostaje dvosed i veran platnenom krovu. Njegove proporcije ostaju kompaktne. Dizajn automobila je suptilno ugaoniji nego trenutno, posebno pozadi gde su vidljive nove ivice. Uprkos delimičnoj kamuflaži, pretpostavlja se da su prednja svetla oštrija nego danas u kojima se nalaze četiri LED crtice kao dnevna svetla, kao i svetlosna traka koja obezbeđuje osvetljenje na zadnjem delu. Na zadnjem poklopcu se nalaze i dva mala uzdužna peraja. Ali pravi estetski raskid sa tri prethodne generacije Boxstera nalazi se na bokovima, bez usisnika za vazduh na ovom električnom modelu.

Ime 718 se vratilo kod Porschea dolaskom generacije 982 jer je bio dostupan sa četvorocilindričnim motorom poput istoimenog modela iz pedesetih godina. Ime sledeće generacije ostaje da se potvrdi. To će biti treći model Porschea koji će biti bez termičkog motora nakon Taycana i Macana II. Njegova zvanična prezentacija mogla bi da se održi 2024. godine. Do 2030. Porsche želi da ostvari da 80 % njegove prodaje čine električna vozila.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prerada Porseovih sportskih modela – Boxter, Cayman i Carrera – na e-pogon konstruktivno zahteva minimum rada. Mnogo teze je preraditi jednu normalnu limuzinu sa gorivnog na e-pogon jer kod nje baterija mora da se smesti ispod poda, gde zbog prostora za stopala putnika nema dovoljno mesta. Kod sva tri Porseova modela paketi baterija mogu da se ugrade na dva mesta: – napred, iznad prednje osovine gde je bio tank za gorivo – nazad iza sedista, centralno, gde je kod Boxtera i Caymana bio motor a kod Carrere drugi red sedista. Sa ovom preradom dobice se veci prtljazni prostor: napred ostaje… Pročitaj više »