1. Home
  2. Vesti
  3. McLarenove muke sa nedostatkom mikročipova
McLarenove muke sa nedostatkom mikročipova
0

McLarenove muke sa nedostatkom mikročipova

99
0
Podelite sa prijateljima:

Ni McLaren, kao ni ostatak automobilske industrije, nije pošteđen glavobolje oko mikročipova i poluprovodnika. 

McLaren je rešio da po drugi put odloži početak proizvodnje modela Artura, upravo zbog nestašice mikročipova. Onu ograničenu količinu komponenti koju uspevaju da nabave usmeravaju na montažu vozila koja donose veći profit, kao što su Elva ili 765 LT.

Britanski brend se do sada dobro držao u vezi sa ovim problemima nabavke ali ih je kriza konačno sustigla. Tako je proizvodnja Arture odložena za leto iduće godine (a možda i kasnije). Prema nezvaničnim podacima, prve jedinice trebalo bi da budu isporučene u julu 2022. godine, no i to će zavisiti od toga kakva će situacija biti sa dostupnošću mikročipova.

Podsetimo, Artura je prvi plug-in hibridni automobil McLarena, i stoga je od velike važnosti za tu marku. Ovaj automobil koristi hibridni pogonski sklop koji kombinuje 3,0-litarski V6 biturbo agregat (isporučuje 585 ks i 585 Nm) sa elektromotorom, te je vozaču ukupno na raspolaganju velikih 690 ks i 720 Nm. Snaga se na točkove prenosi putem osmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom.

No, autonomija u EV režimu vožnje je vrlo skromna – iznosi tek 30 km, a i baterija je vrlo skromnog kapaciteta od svega 7,4 kWh. S druge strane performanse koje omogućava McLarenov hibrid su fenomenalne. Juriš do „stotke“ se obavlja za ravno 3 s, do 200 km/h stiže se za 8,1 s, dok se do 300 km/h dolazi za 21,5 s. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h, dok koristeći samo električnu energiju Artura može stići do 140 km/h.

Ovim odlaganjem proizvodnje britanski proizvođač ostvariće najmanje godinu dana kašnjenja u odnosu na prvobitne planove kada su prvi primerci Arture trebalo da stignu do novih vlasnika još sredinom ove godine.

AutoRepublika 

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments