1. Home
  2. Vesti
  3. Mähle proučava uticaj vremenskih prilika na brzo punjenje baterija EV
Mähle proučava uticaj vremenskih prilika na brzo punjenje baterija EV
1

Mähle proučava uticaj vremenskih prilika na brzo punjenje baterija EV

181
1
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili će biti normalnost od 2035. godine. Proizvođači punim kapacitetom razvijaju nove modele koji već dolaze na tržište i istražuju nove tehnologije zajedno sa dobavljačima baterija kako bi postigli maksimalnu autonomiju. Istovremeno, države su zadužene za razvoj infrastrukture za punjenje, ali su i dobavljači automobila uskočili da ponude električne punjače velike snage.

Kompanija Mähle je samo jedna od mnogih koja je posvećena tehnologiji električnih automobila. Danas je na tržištu veoma malo modela koji mogu, uprkos tome što imaju električni sistem napona od 800 V, da podrže veoma veliku snagu i brzinu punjenja; jedva dostižu 250 ili 270 kW. Cilj je dostići 350 kW, što je veoma visoka cifra za ugrađene punjače, ali koja značajno smanjuje vreme punjenja.

Ali jedan od velikih problema je ekstremna temperatura koju sistem za brzo punjenje može da dostigne, a da zadrži „savršen“ rad bez oštećenja vozila i, naravno, rad u svim vremenskim uslovima.

Uz ova dva faktora, Mähle je instalirao sistem brzog punjenja od 350 kW u svom aerotunelu u Nemačkoj. Ta instalacija u isto vreme omogućava proveru efikasnosti i performansi vozila u veoma nepovoljnim klimatskim uslovima, takođe će omogućiti da se iz prve ruke proveri efekat brzog punjenja na litijum-jonske baterije.

Testovi koji se mogu konfigurisati sa temperaturama okoline iznad 40°C i u kojima vazduh teško može da rashladi vozilo, tako da veća izloženost užarenom suncu može da izazove oštećenje baterije, povećanje degradacije i povećanje osetljivosti na određene temperature. Nešto što, usred procesa punjenja, može da izazove nepopravljivu štetu na baterijama.

Studija koju Nemci započinju podrazumeva punjenje električnih vozila do 350 kW, postižući energiju za domet od 100 kilometara za samo pet minuta.

Međutim, ovaj napor ugrađenog punjača direktno utiče na kapacitet baterije, čiji sistem hlađenja mora da održava optimalnu temperaturu između 15°C i 40°C, što sprečava oštećenje ćelija baterije usled pregrevanja.

Jedan od ključeva studije je da se pokaže da brzo punjenje ne smanjuje kapacitet baterije i ne utiče na rad klima uređaja, što bi takođe trebalo da spreči pregrevanje putničke kabine ili prestanak rada klima uređaja.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Baterijski pogon otkriva svoje slabosti ko na tekucoj traci – taman se jedno resi a dolazi drugo! 🙂