1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada su Japanci dominirali relijem
AR pijaca klasika: Kada su Japanci dominirali relijem

AR pijaca klasika: Kada su Japanci dominirali relijem

163
0
Podelite sa prijateljima:

Ako su devedesete godine prošlog veka ostale poznate po jednoj temi u automobilskom svetu, to su svakako sportski uspesi firmi iz Japana u Svetskom reli šampionatu (WRC). Takmičenje koje je nekada bilo rezervisano za Audi, Lanciju i ostale evropske firme je odjednom obeleženo i izdominirano od strane kompanija iz zemlje izlazećeg Sunca.

U periodu od 1990. do 1999. godine, njihovi vozači su osvojili svaku titulu osim jedne, a jednako uspešni su bili i u ratu među konstruktorima. To se donosi na Toyotu, Mitsubishi i Subaru, a za našu priču je najbitniji ovaj poslednji.

Njegov model Impreza je zapravo najuspešniji individualni model u istoriji relija sa pobedama na 46 događaja (isto koliko je zabeležila i Lancia Delta), a Subaru je osvojio titule konstruktora u sezonama voženim 1995, 1996. i 1997. godine.

Za tako nešto je bio zaslužan model Impreza WRX STi, a da bi se automobil kvalifikovao za takmičenje, prvo je moralo biti napravljeno i dovoljno drumskih jedinica radi homologacije. Prvi STi je bio dostupan samo u Japanu i debitovao je 1994. godine.

STi je bio ekstremna konfiguracija WRX-a i pružao je desetak konjskih snaga više uz dodatne modifikacije na račun ogibljenja, kočnica i niže mase. Vrhunac ponude je stigao 1998. godine kada je Subaru debitovao s verzijom nazvanom Type RA STi Version IV V-Limited.

Napravljeno je samo 555 jedinica u želji da japanski gigant proslavi tri uzastopne titule u WRC-u među konstruktorima, a takva konfiguracija se izdvajala po posebnoj plavoj boji i olakšanoj karoseriji. Masa vozila je iznosila tek 1.250 kilograma, što je bila relativno mala brojka za jedan automobil sa pogonom na sva četiri točka.

Pokretao ga je 2,0-litarski turbobenzinac sa 276 konjskih snaga, a menjač je bio petostepeni manuelni. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Kao što smo spomenuli, STi prve generacije se nije prodavao izvan Japana, ali danas ga je moguće uvesti u mnogobrojne države širom sveta kao poželjan klasik. U tu kategoriju spadaju i Sjedinjene Američke Države, koje imaju zakon po kojem je moguće uvesti modele starije 25 ili viša godina, a onda ih uredno registrovati i koristiti u svakodnevnom saobraćaju.

Baš tamo smo pronašli ovaj STi iz 1998. godine i to konkretno u gradu San Francisko unutar američke savezne države Kalifornije. Automobil je do sada prešao 68.600 kilometara i pripada spomenutom izdanju od specijalnih 555 jedinica.

Nosi broj šasije 103 i takođe je dobio nekoliko specijalnih modifikacija, kao što su 16-inčne felne, audio sistem i par dizajnerskih detalja. STi je proveo ceo život u Japanu pre nego što je uvezen „preko bare“ početkom godine.


Aukcija je donela jedanast ponuda od čega je najviša iznosila 20.500 američkih dolara, ali to nije bilo dovoljno da promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments