1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Google i veštačka inteligencija žele da okončaju strah od “izdaje” elektromobila
Google i veštačka inteligencija žele da okončaju strah od “izdaje” elektromobila

Google i veštačka inteligencija žele da okončaju strah od “izdaje” elektromobila

238
1
Podelite sa prijateljima:

Američki gigant Google je odlučio da podrži proces tranzicije na električnu mobilnost. Međutim, postoje brojni izazovi koje treba prevazići pre no što električni automobil može definitivno da zameni automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

A jedan od izazova se odnosi upravo na anksioznost koju generiše autonomija, tačnije, strah da će električni automobil ostaviti vlasnika na cedilu zbog nedostatka „goriva“ i električnih „pumpi“.

Google želi da primeni veštačku inteligenciju (AI) da iskoreni strahove zbog autonomije. Preciznije, odgovor leži u Googleovim mapama.

Google uvodi nove funkcije za električna vozila sa ugrađenim Google mapama. Ovo je potvrdila i sama kompanija tokom događaja održanog u Parizu. Funkcije, koje su uvedene u novembru u aplikaciji za pametne telefone, imaju za cilj ublažavanje simptoma anksioznosti zbog dometa u električnim automobilima.

Korisnici koji prvi put koriste potpuno električna vozila često krive ovu anksioznost zbog straha da će ostati zaglavljeni na putu zbog nedostatka punjača. Sada, vozači koji koriste Google mape na multimedijalnom ekranu svog električnog automobila mogu lako da pronađu obližnje stanice za punjenje sa punjačima od 150 kW ili više.

Korišćenjem veštačke inteligencije vozaču se predlaže najbolje mesto za zaustavljanje za punjenje baterije. Faktori kao što su saobraćajni uslovi, nivo naplate ili potrošnja energije tokom putovanja se uzimaju u obzir da bi se izračunala najbolja ruta, ili u ovom slučaju, mesto za zaustavljanje zbog punjenja. Ili, ako ste u žurbi, naći ćete stanicu na kojoj možete brzo da se dopunite.

U novoj verziji Google mapa za električna vozila biće prikazane i korisne informacije za vozača, kao što je lokacija supermarketa gde su dostupna mesta za punjenje.

Google je potvrdio da će ove nove funkcije za električna vozila početi da se uvode u narednim mesecima. Geely, General Motors i Renault su neki od proizvođača automobila koji imaju vozila sa ugrađenim mapama.

AutoRepublika

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … Sada, vozači koji koriste Google mape na multimedijalnom ekranu svog električnog automobila mogu lako da pronađu obližnje stanice za punjenje sa punjačima od 150 kW ili više …“

Uh, mapa Srbije sa ovako jakim punjačima bi bila prepuna „čioda“ 😊