1. Home
  2. Life
  3. Mazda patentirala heliodrom na krovu vozila
Mazda patentirala heliodrom na krovu vozila

Mazda patentirala heliodrom na krovu vozila

397
2
Podelite sa prijateljima:

Već smo navikli kroz vreme da nas Mazda iznenadi inovativnim rešenjima iz oblasti automobilske tehnologije, a evo ih ponovo s istom temom među nama i na samom kraju kalendarske godine. Naime, japanski proizvođač automobila je nadležnom zavodu za zaštitu intelektualne svojine podneo prijavu kojom se zahteva registracija dodatne opreme koju bi pružali automobili, a kojom je predviđena instalacija piste za uzletno-sletne aktivnosti dronova na krovu četvorotočkaša.

Imajući u vidu saznanje da će dron biti povezan s elektronskim sistemima Mazde, klijenti odnosno vozači će biti u mogućnosti da koriste svoje bespilotne letilice za sve zamišljene namene, i to iz putničke kabine. Tako će letilica moći da fotografiše sam automobil ili snima druge snimke, bez straha da se „izgubi“ u prostoru i vremenu.

Dron bi u nebeske pohode kretao s minijaturnog heliodroma montiranog na krovu vozila, tačnije na njegovom delu pozicioniranom iza leđa vozača. Bespilotnu letilicu bi mogli lansirati u vazduh u bilo kom trenutku tokom same vožnje, a sve to korišćenjem posebnih kontrolnih tastera smeštenih iza volana.

Kao što se može videti i na priloženom crtežu koji je sastavni deo same prijave podnete zavodu za zaštitu intelektualne svojine, dron će biti pričvršćen za vozilo putem male platforme heliodroma čijim će se radom upravljati od strane vozača iz kabinskog prostora.

Da bi ovo bilo moguće, bilo je nužno da marka iz Hirošime inovira i softver koji reguliše rad informativno-zabavnog sistema, što je deo promena koji je skopčan s najavom moguće komercijalizacije ove opcije. Na taj način bi u postavku bila uključena i aplikacija za kontrolu bespilotne letilice.

Inače, nadležni u Mazdi su početkom novembra podneli još jedan patent na zaštitu, a on je predvideo način kako bi se zamenila klasična fizička dugmad koja se nalaze u kabini, rešenjem koje predviđa upotrebu holograma.

AutoRepublika

(397)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Super stvar, kupujem! 😃
Zamisli dron leti, vidiš iza krivine, javlja ti za odron, policijsku patrolu, stacionarni radar (onaj na stubu) ili mobilni (onaj iza žbuna). Dolaziš kući a on već zna šta je za ručak. 😜

Balkanboj

MUP već ima takve letelice, helikopter koji snima saobraćaj iz vazduha i javlja patroli ko pretiče kolonu, preko pune linije i slično…

Ja čekam sistem kao što imaju putnički avioni, da automobili medjosobno javljaju jedni drugima poziciju, brzinu i pravac kretanja iz navigacije. Sistem tada može naći potencijalne tačke susreta i upozoriti vozače ako postoji mogućnost bliskog susreta.