1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza: Kako je krenula prodajna 2023. godina u Evropi
Analiza: Kako je krenula prodajna 2023. godina u Evropi
1

Analiza: Kako je krenula prodajna 2023. godina u Evropi

732
1
Podelite sa prijateljima:

Začuđujući podaci, tačnije nesvakidašnji stižu s nemačkog automobilskog tržišta. Tamo je u januaru zabeležen pad tražnje za novim vozilima od 2,6% u poređenju s januarom 2021. Usporavanje ovog tržišta u uvodnom mesecu godine je nastupilo nakon uzastopnog petomesečnog rasta.

Pad prodaje je ostvaren zahvaljujući plasmanu 179.247 automobila, kako je objavilo Savezno telo nadležno za pitanja saobraćaja (KBA) u saopštenju za javnost od pre par dana. Razlog nije tako teško pronaći, a on se krije u ogromnom padu performansi tržišta električnih automobila.

U strukturi prodaje analizirano po markama, ističe se Tesla koja beleži rast od oko 900% novoregistrovanih vozila. Maskova firma je objavila sniženje cena u Evropi do dvadesetak procenata za Model 3 i Model Y, a to su i najtraženiji proizvodi kompanije. Ideja se pokazala vanserijskim uspehom i tražnja je značajno oživela. U luskuznom segmentu se ističe Mercedes s prodajnim rezultatima koji su u plusu za 14,5%, dok je glavni rival iz Minhena, BMW u minusu od 24%.

Kada se analiziraju proizvodni rezultati dolazi se do zaključka da se situacija s iskidanim lancima nabavke popravila pa je više automobila sišlo s proizvodnih traka montiranih u Nemačkoj. Januarski rezultat je bio bolji od uporednog za značajnih +31%, sudeći po podacima koje objavljuje Asocijacija proizvođača automobila Nemačke (VDA – Verband der Automobilindustrie).

Za razliku od Nemačke, kod drugih evropskih tržišta od ekonomskog značaja za kontinent, došlo je do povećanja broja novoregistrovanih vozila, ali takav rast još nije dovoljan da se dostignu cifre koje su bile uobičajene u doba pre nego što smo spoznali novi korona virus, napominju iz konsultantske kuće EY. Kao važan primer se može istaći Francuska gde je, sudeći po podacima Automobilske platforme (Automotive Platform – PFA) koja predstavlja proizvođače automobila i opreme za sklapanje automobila, došlo do rasta od 8,8%, tahvaljujući isporuci 111.939 četvorotočkaša.

Nakon eksplozije tražnje za električnim automobilima tokom decembra u Nemačkoj, sada drastičan pad

Veoma je interesantan podatak koji govori o januarskom padu prodaje električnih automobila. Posrnuće je rekordnih razmera i iznosi 43% u odnosu na mesec koji je prethodio. Ipak, kažu da to nije za čuđenje. Naime, zaključno s 31. decembrom je istekla važnost subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila, pa su Nemci požurili da pazare vozila pre isteka godine.

Zaista, nakon isporučenih 174 hiljada električnih i hibridnih auotmobila u decembru i ostvaren rast prodaje od 114%, šta je bilo smisleno i očekivati, nego pad prodaje. Decembar je bio i mesec u kom je po prvi put prodaja elektrifikovanih vozila premašila realizaciju konvencionalnih automobila i to odnosom 55:45, prenela je Federacija uvoznika automobila Nemačke (VDIK).

Neki stručnjaci s nemačke teritorije izražavaju zabrinutost da će doći do prekida entuzijastične crte i raspoloženja koje je zahvatilo kupce električnih automobila. “Jasno je da je decembarski bum bio samo bljesak,” zaključuje Peter Fas iz pomenute revizorsko-konsultantske kuće EY. Kumulativni udeo elektrifikovanih automobila (dopunjivi hibridi i baterijski automobili) je tokom januara u Nemačkoj bio na nivou od samo 15,1%, dok je u istom mesecu 2021. bio 21,6%, a u decembru 2022. kako rekosmo 55,4%.

U ovoj godini nema povratka na nivo koji je prethodio krizi

Čak i u ovoj godini će nemačko automobilsko tržište ostati ispod performansi koje su zabeležene 2019. godine, ali je ipak za očekivati nekakav jednocifreni rast, primećuje kuća EY. Podsećanja radi, u 2022. godini je indeksirano oko 2,65 miliona novoregistrovanih automobila u Nemačkoj, što je za samo 1,1% bolje no 2021. Ipak, imajući u vidu da su uporedne godine bile katastrofične i obeležene pandemijom, to nije ohrabrujuće. Tokom 2020. i 2021. godine je prodato 2,8 odnosno 2,6 miliona automobila, što su najniži nivoi realizacije još od rušenja Berlinskog zida i pada SSSR-a.

Pisali smo već da se na evropskom tržištu u ovoj godini očekuje rast tražnje za novim automobilima od 5%, odnosno isporuka 9,8 miliona jedinica, kako je prognozirala Asocijacija proizvođača automobila (Association of Manufacturers – ACEA).

Godina 2022. je bila treća uzastopna, da tako kažemo, komplikovana godina za automobilsku industriju, nakon 2020. godine koja je obeležena zatvaranjem fabrika i zdravstvenim ograničenjima, i 2021. koju su pogodili nestašica elektronskih komponenti (neophodnih za sklapanje automobila) i logistički problemi, umanjujući na taj način nade za trajni oporavak. Rat u Ukrajini i inflatorni skok koji je taj sukob izazvao, možda su takođe naterali potrošače da odlažu kupovinu, ali je ovaj efekat teško proceniti. Pogotovo što većina proizvođača ima pune knjige narudžbina.

AutoRepublika

(732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nema još nigde dostupnih podataka o TOP 20 ( ili TOP 50 ) GLOBALNO najprodavanijih modela u 2022 ?
Za Evropu smo videli da je u 2022. pežo 208 „za dlaku“ pobedio Sandera 😊