1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Koji su pokazatelji da su gume „zrele“ za promenu?
Koji su pokazatelji da su gume „zrele“ za promenu?

Koji su pokazatelji da su gume „zrele“ za promenu?

8.49K
9
Podelite sa prijateljima:

Povodom našeg „rekordera“ u kilometraži s jednim parom pneumatika, i diskusijom koja je kasnije inicirana, hajde da vidimo kada je zaista vreme za promenu guma.

Kvalitetne gume su jedna od najvažnijih komponenti na vozilu i na njima nikako ne treba štedeti. I one, kao i druge stvari, zahtevaju održavanje. Gume se vremenom troše i habaju, tako da je veoma važno zameniti ih kada dođe vreme. Međutim, kako odrediti da li su neophodni novi pneumatici? Pred nama je pet signala koji javljaju da je vreme za novi komplet i vulkanizera.

Izbočine, izlizane površine i pukotine

Ukoliko vidite posekotine, ogrebotine ili udubljenja na gumi, vreme je za zamenu. Bilo kakva promena teksture bočnih zidova u formi pukotina ili linija, znak je da su „mladi dani“ odavno prošli.

Povećana buka

Ukoliko pneumatici šalju intenzivnije šumove u kabinu nego ranije, to bi mogao biti znak da ima je potrebna zamena. Istrošene gume imaju lošu distribuciju pritiska, što kreira karakterističan vrtložni zvuk, sličan onome kao kada radi centrifuga na mašini za pranje veša.

Konstantno izduvavanje

Jedan od uobičajenih signala da je guma loše je kada pušta vazduh u kontinuitetu. Ukoliko prečesto morate da ih „dopumpavate“, vreme je za zamenu. Ipak, u ovom slučaju treba proveriti da se ne radi o lošem ventilu, što je čest slučaj.

Istrošen gazni sloj

Loš gazni sloj gume, odnosno „šare“, takođe je jasan pokazatelj da je vreme za zamenu. Čak i ukoliko guma nije „ćelava“, a primetno je potrošena, ne treba „obarati rekorde“ u kilometraži.

Kada površina gaznog sloja dođe do indikatora, guma je za zamenu.

Skakutava vožnja

Osećate više vibracija nego inače? Možda je reč o lošem kolovozu, naravno, ali moguće je i da su za to krive loše gume. Takođe, moguće je da se pneumatici ne troše ravnomerno, tako da je neophodno rotirati ih. U svakom slučaju, odlazak u servis treba da bude zakazan.

AutoRepublika

 

(8490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Ovih dana se bavim jednim vidnim oštećenjem mojih Continental pneumatika, na relativno novom autu koji je prešao 25 000. Na prenumaticima imaju vidna linijska udubljenja (na vrućem danu), u pravcu poluprečnika točka. Znači, nesto suprotno „bubutkama“.
Na engleskom se to zove „sidewall indentation“. Na sajtu proizvođača taj vidno (ružan) nedostatak nazivaju bengnim, i posledica je nastavljanja – dupliranja platna u konstrukciji gume, zbog čega guma ima veću krutost na tim mestima.. Te nedostatke neće primiti u garantnom roku. Tek, kod zahtevnih vožnji i opterećenja javlja se kod dosta premijum guma, Contiental, GoodYear…..
https://www.continental-tires.com/car/technology/tire-knowledge/lex-1-4

Sad razmišljam šta kupiti?

moron

Mislim da sam ja imao takvu bočnu deformaciju na nekom letnjem Bridgestone-u (ne na svim gumama). Nije pravilno ni najmanje probleme do kraja eksploatacije.
A „šta kupiti?“, to već jeste velika dilema.
Kod te iste „kuće“, ima ona nova letnja ContiPremiumContact 6, ali je 5-ica značajno jefitnija.
Znam da niski poklonik all-seasona, ali, Continentalov-a je baš „vrh“ 🙂

Mad Max

Ja još uvek vozim na letnjim gumama. Bio je onaj prvi sneg, pa se nisam peo u brda 2 dana. A i sad se sprema mogući sneg, pa je vreme za zimulje…. Tek na zimskim gumama idem kao po jajima, ako imam nameru da dožive proleće.

Slavko

Uzeo po prvi put gumu za sve sezone, Michelin CrossClimate.
Dosad vec nekih 40kkm, vozene naravno cele godine i iznenadilo me prilicno homogeno ponasanje i zimi po snegu na -20, i leti po vrelom asfaltu na +40.
Od mana bih naveo da bi mogle malo bolje da „hvataju“ kad je poledica.
Prilicno tiha, udobna, dobro amortizuje, potrosnja goriva kao letnja guma.
Jos kad bi cena bila malo niza…
Sto moron rece, vidim da hvale i novi Continental all-seasson…

Mad Max

Dobra je to varijanta za umerene zahteve i vozače u svakom pogledu. Rekao bi za vozila koja uglavnom vreme provode po gradu ili prigradskoj vožnji, gde godišnje padne sneg par puta, i gde nema brze vožnje.

moron

Michelin CrossClimate je u početku bio malo skuplji, ali, odavno ima cenu kao njihova prosečna letnja i/ili zimska (a povremeno bude i „na akciji“). I ja ga vozim, ali, da li je dobar ili loš, zaista ne znam, moj subjektivni osećaj objektivno ne znači ništa, a rezultati uporednih „testova“ su toliko protivrečni, da čovek veoma teško da može da im bezrezervno pokloni veru. „Istraživao“ sam tu „tematiku“, te testove i skroz se „sludio“. „Belo“ im je danas „crno“, a sutra obrnuto …

Mad Max

Sigurno je dobra, ako čovek ima meru i pameti. Bolja je od zimske za zimu, po suvom i mokrom, to jeste u bar 80% vremena, ako čovek živi u urbanoj sredini, to jeste ne u stalnom snegu i ledu. Kad se njima krene u sneg, treba znati da nije kao zimska -sigurno. Treba imati spremna pomoćna sredstva kao lanci i sl, ili odustati od takvog puta. Za period van zime, bez snega, ne može se porediti sa letnjom, ni poperformansama ni po trajnosti. Ali, umerena vožnja će je činiti prihvatljivom. Mislim da je najgora varijanta za nju duže vožnje na… Pročitaj više »

Slavko

Da jos malo zakomplikujemo. Citam jutros test 4S pneumatika. Po ocenama koje se zasluzuju sekundama, pomenuti Continental, recimo, bolje ocenjen u voznji po vlaznom od Pirelli-ja. Ali, vele ljudi, ono sto se ne moze izmeriti je primetna nestabilnost vozila sa Continental pneumaticima na vlaznom i veoma neuravnotezeno ponasanje zadnjeg kraja vozila, dok losije ocenjen Pirelli (ima losije vreme u sekundama) je veoma homogen i predvidiv u voznji…

Daniel

Michelin Energy gume vrlo brzo ispuckaju sa strane, mozda cak i posle godinu, dve.