1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li je Renault Twingo bio kopija dela poljskog inženjera?
Zanimljivost dana: Da li je Renault Twingo bio kopija dela poljskog inženjera?

Zanimljivost dana: Da li je Renault Twingo bio kopija dela poljskog inženjera?

1.55K
5
Podelite sa prijateljima:

Renault Twingo prve generacije je bio jedan od najvećih uspeha za francusku automobilsku industriju. Sa karijerom koja je trajala čak 20 godina (proizvodnja se odvijala u Kolumbiji sve do 2012. godine), Twingo I je pronašao čak 2,6 miliona kupaca širom sveta čime je postao jedan od najprodavanijih superminija u istoriji.

Renault će reći da je Twingo dizajnirao Patrik Lekument i da je za bazu korišćen W60 projekat iz ranih 1980-ih godina, ali to možda nije istina. Naime, ovaj supermini je i dalje morao da bude izuzetno kockast i prostran po uzoru na uspešni Espace MPV, a jedan poljski proizvođač je u spomenuto vreme već imao koncept koji nije smeo da uđe u serijsku proizvodnju.

Poznati proizvođač FSM (Fabryka Samochodow Malolitrazowych) je uglavnom proizvodio automobile pod licencom Fiata i očajnički je tražio zamenu za zastareli model 126p (kod nas poznatija kao Peglica).

Iz tog razloga, FSM je kontaktirao lokalni biro za razvoj i dizajn BOSMAL i zatražio prototip automobila sličnih dimenzija, a posao je poveren inženjeru Vislavu Viatraku. Njegov tim je proveo dve godine pre nego što je prvi prototip, poznat kao Beskid (po istoimenom planinskom predelu u Poljskoj), debitovao 1983. godine.

Beskid je bio izuzetno aerodinamičan automobil sa CD od samo 0,29, što je impresivno čak i za današnje standarde, a pokretao ga je maleni benzinski motor zapremine 594 ccm sa 28 konjskih snaga. To je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 90 km/h i kombinovanu potrošnju od samo 3,9 litara na 100 km.

FSM je zaštitio patent na takav dizajn, ali je on trajao svega deset godina i istekao je do perioda kada je Twingo stigao u salone. Renault je, naravno, demantovao bilo kakvu vezu, iako je dizajnerska sličnost između dva automobila bila očigledna.

Kao što se očekivalo, Beskid nikada nije ugledao serijsku proizvodnju zahvaljujući podatku da je stigao iz komunističke države sa planiranom ekonomijom gde nisu smeli da postoje automobilski rivali. Iako je postojala naredba da svih sedam jedinica Beskida budu uništeni. BOSMAL je uspeo da sačuva čak šest njih i danas se nalaze u muzeju u Varšavi.

Zoran Tomasović

(1549)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Eto, bili su marljivi i poljski strucnjaci iz oblasti automobilizma pored onih iz DDR-a i Cehoslovacke.

SuperBee

Eeee, oni su barem sačuvali prototipe. A mi…

Matija

Takozvani „monospejs dizajn“ bio je drugo vremena prava obsesija mnogih dizajnera. Vec 1984 godine Reno je lansirao svoj prvi Espas, bas sa takvi dizajnom. Nepuna godina razlike izmedju Espasa i Beskida je suvise kratko vreme da se razvije Novi Auto! U to vreme za razvoj sasvim novog Modela bilo je potrebno vise od 5 godina. O nekakvom kopiranju nema tu ni teoretske sanse! Tvingo je dosao mnogo kasnije, 1992 godine, a bio je okarakterisan kao „Mali Espas“. Tvingo i gornji prototip imaju samo jednu slicnost a to su hauba i vetrobran u Jednoj liniji.

M M

Iste su boje imaju isti broj vrata i brave su im slične
Toliko sličnosti
Na ovo liči Tavria.
Komunistički modeli budućnosti

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M
BB

Evo u ponedeljak idem na taj Beskid, ne na auto već planinski lanac, ali ne u Poljskoj već u Češkoj, to je natromeđi sa Slovačkom ..