1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesova G Klasa dobija neočekivanog rivala
Mercedesova G Klasa dobija neočekivanog rivala
12

Mercedesova G Klasa dobija neočekivanog rivala

5.39K
12
Podelite sa prijateljima:

Iz potpuno razumljivih razloga je Audi odbio da na porodični, Volkswagenov pikap kamionet Amarok stavi svoj logotip, posebno imajući u vidu iskustva Mercedesa sa X Klasom i bratskim modelima iz alijanse Renault-Nissan, a koja je brže povučena iz prodaje nego što se uopšte i nalazila u opticaju. Međutim, sada stižu malo drugačije vesti sa zapada.

Druga generacija pikap kamioneta iz grupacije Volkswagen sada počiva na platformi američkog Forda Rangera, pa to svakako nije ono na šta smo mislili u prethodnoj rečenici. Naime, ono o čemu piše najstariji svetski automobilski medij, ostrvski Autocar, menadžeri iz Ingolštata su zainteresovani da lansiraju svemogući terenac koji bi se na tržištu našao 2027. godine i koji bi konkurisao dolazećem modelu EQG iz Mercedesa (električoj G Klasi). Novajlija koji je u planovima Audija bi pružao takođe električni pogon.

Pogađate, radi se o vozilu čiji bi temelj najverovatnije bio koncept Activesphere, a koji smo premijerno videli sinoć. Britanski medij kaže da najavljeni model ne bi počivao na platformi PPE (Premium Platform Electric), niti na Fordovoj arhitekturi T6, a koja je baza modela Ranger, Everest, ali i pomenutog Volkswagena Amaroka.

Arhitektura SSP koju je razvio Volkswagen za potrebe cele grupacije nosi originalan naziv Scalable Systems Platform i njena implementacija je odložena za kraj ove decenije, pa nije verovatno ni da će Audijev terenac biti utemeljen na istoj. Umesto toga, novi model bi mogao biti mehanički blizanac terenca koji će biti lansiran pod markom Scout koji je pak najavljen za 2026. godinu, američko tržište, i to kao SUV i pikap kamionet. Audijev šef dizajna Mark Lihte je kazao da „postoji prostor“ i za takav model, odnosno da „tržište ima potencijala za takva dva modela, kao jedine premijum adute u toj klasi.“

Čovek je očito mislio na G Klasu i na JLR-ov Defender, pri čemu je i konstruktor ovog drugog najavio električnu modifikaciju za drugi deo tekuće decenije. Ako glavešine Audija odobre ovaj model, on svakako neće doneti kutijast dizajn: „Neće ličiti na G Klasu, a ni na Defender. To mogu da vam obećam. Biće to nešto drugačije.“

Direktor odeljenja dizajna bavarske marke navodi i da njegov tim već „ima neke konkretne, veoma konkretne ideje“ u vezi noviteta i kako bi on trebalo da izgleda. Korišćenje platforme namenjene proizvodnji električnih vozila bi rezultiralo malim, kratikim prepustima što bi donelo bolje parametre u oblasti prilaznih i odlaznih uglova. Međutim, Lihte nije želeo da dalje razvija priču na ovu temu, barem ne dok se više pozicionirani rukovodioci ne izjasne na ovu temu, odnosno dok ne odobre dalja ulaganja u razvoj.

AutoRepublika

(5387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako zeli da konkurise Mercedesu G Audi mora da napravi nesto sasvim novo, u svakom slucaju pravi terenac a ne SUV kao Activsphere ili pikap kao Amarok i Avendzer. Nije slucajno da Audi nagovestava ovakav auto posle sakupljenih iskustava sa svojim prototipom napravljenim za reli Dakar, „RS Q e-tron“! Prototip se pokazao kao uspesan, nastavlja svoje ucesce na relijima uz stalna poboljsanja. Predpostavljam da ce on biti izvor „know-how“ za novog serijskog terenca. Dizajner „Auto, Motor und Sporta“ vec je napravio prvu viziju novog terenca: Stilista je ovo ocigledno napravio na brzinu jer njegova vizija lici na „Frankenstajna“ koji je… Pročitaj više »

s mile

Prateći trendove, verujem da će biti EV. I to za npr 3 godine.

Sva moja logika podržava EV u gradu i okolini, ali van puta, van naselja, offroad…mogu ga voziti samo avanturisti sa agregatom u gepeku.

BB

Pa i ja sam mislio tako dok nisam gledao poređenje Defendera na gorivo i na struju (čovjek ga preradio). Bilo je riječ o ektremnoj terenskoj vožnji, i onaj benzinac potrošio najmanje 20 litara a strujać 1% svoje baterije 😳. Onda skontam da žestoka terenska vožnja ne treba veliku snagu već veliki obrtni moment. A i njega angažuješ jako kratko vrijeme dok savlađuješ prepreku, većinu vremena motor i ne radi ili radi jako niskim intenzitetom. Dok SUS motor mora stalno da se vrti (start stop sistem ne vrijedi na terenu jer su nagli zahtjevi za snagom što starter ne može da… Pročitaj više »

s mile

Ne verujem. Zaista bi voleo da vidim uporedni test dva „džipa“ koji idu nekim šumskim putem, naravno SUV i EV, i koliko oni mogu tako da pređu. Neka imaju napunjene baterije / rezervoare, pa da vidim ko je koliko prešao. ako imaš neki link, postavi. da ne spominjem koliko je teži EV u odnosu na SUS. a to treba izneti na neki uspon a svaka offroad vožnja troši bar 3-5puta više od neke svakodnevne / asfaltne tu se autonomija od 500km, svede na 100-200km, nije ni to malo, ali ako je to dovoljno, u šumi negde, zašto svi kukaju kako… Pročitaj više »

Elvis

Jos ako se uzme u obzir voznja u hladnim zimskim uslovima koji crpe bateriju bez da se auto uopste koristi te da se za duze relacije u SUS autu lako natovari koji kanister goriva te tako „produzi“ domet, stvarno ne mislim da je razvoj EV dosao do stepena kad to moze biti opcija za prave avanturiste.

s mile

po meni, EV je fantastična stvar za grad i okolinu, sve na do 300-400km, sa dovoljnom pauzom za punjenje od par sati.

BB

https://youtu.be/lNqJyQ4zt5A

Pa i u gradu SUS troši puno a električnom je najpovoljnije, i ovdje je spora vožnja…
A ako si napravio 100 km terenske vožnja, došao si do drugog grada 😉

s mile

odličan klip, svaka čast na prepakivanju E pogona

BB

Ima tu jedan u Hrvatskoj na forumu e-vozila.com preradio Jeep Willys i Wrangler, napravio jedan pa mu žena otela a onda preradi i drugi 🤣😂

Matija

Mene nije iznenadilo. 🙂

Fala Qrcu

Molim da koristiš naučno utemeljen naziv dildo.😁

Matija

Novi Audijev terenac bice sigurno baterijski. Poruka svima onima koji brinu kako ce takav terenac da ide „kroz pustinju i prasumu“ – nece da ide. Mercedes G, novi Audi, novi Defender, bilo elektricni ili gorivni – sve su ovo veoma skupi automobili koji ce retko kada sici sa asfaltnog puta i ako to mogu. Niko ne zeli da rizikuje ogrebotine na skupocenom laku ili ostecenja aluminijumske karoserije. Audijev prototip za reli Dakar je hibrid: ima trkacki motor od 2 litra, generator, bateriju i po jedan e-motor napred i nazad. Tank za gorivo ima 340 litara! Ocigledno je da ima veliku… Pročitaj više »