1. Home
  2. Vesti
  3. Upoznajte novi Peugeot 2008 (GALERIJA)
Upoznajte novi Peugeot 2008 (GALERIJA)
2

Upoznajte novi Peugeot 2008 (GALERIJA)

943
2
Podelite sa prijateljima:

Najveća novitet je e-2008, odnosno potpuno električna varijanta ovog krosovera. 

Što se tiče konvencionalnih pogonskih jedinica u ponudi će biti benzinski i dizel motori. Čast benzinaca brani 1,2-litarski turbo trocilindraš dobro nam poznat iz brojnih modela PSA grupacije. Dolaziće u tri izdanja koja se razlikuju po snazi, najslabiji će imati 100 ks, sledeći 130, a najsnažniji 155 ks. Snaga se na prednje točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača ili opcionalne automatske transmisije. Kada je reč o dizelašima u pondi će biti samo jedan agregat – 1,5-litarski četvorocilindraš koji će biti dostupan samo sa manuelnim menjačem.

Što se tiče električne varijante, ona koristi jedan elektromotor koji pogoni prednje točkove. Razvija 138 ks i uz bateriju od 50 kWh ima autonomiju kretanja po WLTP ciklusu od 300 km. Nešto lošiji rezultat nego što je to slučaj sa električnim 208, jer je 2008 ipak krosover te ima i veću masu i lošiji koeficijent otpora vazduha.

Što se tiče dizajna samog automobila, može se reći da je napravljen ozbiljan iskorak u odnosu na prethodnu generaciju. Ipak, sve je to ostalo dosledno stilu koji je zauzela 208-ica, tako da nema nekih velikih iznenađenja.

Peugeot 2008 postavljen je na CMP platformu koju deli sa nekoliko modela iz PSA grupe. Nova iteracija duža je od prošle za 140 mm i niža za 120 mm. Zapravo sa dužinom od 4,3 metra, novi 2008 je samo 150 mm kraći od većeg brata, modela 3008. Veći međuosovinski razmak omogućio je prijatniji boravak putnicima na zadnjoj klupi uz rast zapremine prtljažnika koja sada iznosi 434 litra.

Nova generacija 2008-ice proizvodiće se u Vigu u Španiji. Ovde će se sklapati i konvencionalne i električna varijanta. Modeli za kinesko tržište proizvodiće se u Kini.

AutoRepublika 

(943)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Uvek je najpametnije reci da je najbolje da se saceka i automobil vidi uzivo, ali kako stvari trenutno stoje nisam odusevljen, povotovu prednjim delom, mada ni bocna linija nema neku pricu.

Gril je apsolutno ogroman, kamionski, oblik farova mi je bzvz i ove kljove me nerviraju jer automobil izgleda uzi i visi.

Pozadi je ok jer lici na 3008, mada kud metnuse ovaj logo lava tacno iznad tablice, a ispod crne trke..

Enterijer je lep, ali preterase, svaki model isti…

moron

Narastao je (u dužinu) za 14 cm i sa 4,3 metra ( i sa gepekom od 434 litra ) to već može da posluži i kao veoma komforan porodični prevoz.
Ali, mislim da će cena da mu „skoči“ za malo više od 3,3% ( koliko mu je „skočila“ dužina ).