1. Home
  2. Vesti
  3. Motor Trend „bacio“ dva diva na uporedni test
Motor Trend „bacio“ dva diva na uporedni test
5

Motor Trend „bacio“ dva diva na uporedni test

3.16K
5
Podelite sa prijateljima:

Voleli mi to da priznamo ili ne, vreme četvorotočkaša pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva polako prolazi. Masovno ćemo ih viđati do kraja ove decenije u kategoriji putničkih vozila, odnosno pet ili šest godina duže među vozilima za komercijalne namene, posle čega će polako početi da izumiru. Takva situacija će barem važiti u Sjedinjenim Američkim Državama, ako je verovati pričama koje nam kažu automobilski proizvođači, ali naravno niko od nas ne zna šta budućnost donosi i moraćemo lično da se uverimo da li su u pravu.


U slučaju da ono što nam govore jeste istina, ostaje nam još malo vremena da uživamo u svemogućim benzincima (barem u novim izdanjima). Jenkiji naravno vole pikap kamionete i ovo tržište trenutno pruža dva ekstremna modela.

Jedan od njih je Ram 1500 TRX dok nam je Ford nedavno podario izdanje R svog velikana F-150 Raptora. Na neki način, oba modela mogu da zahvale jedan drugom što uopšte postoje. Ford je originalno predstavio Raptor još pre petnaestak godina, a TRX (čita se T-Rex) je stigao kao direktan odgovor na njega. Međutim, Ramov model je razvijao čak 702 „konja“, što se činilo baš mnogo u poređenju sa Raptorovih 450 „grla“ i to je nateralo Forda da debituje s novim R-om.

On pruža identičan 5,2-litarski benzinac sa 700 konjskih snaga koje se dobijaju uz pomoć kompresora i pozajmljen je iz modela Mustang Shelby GT500. T-Rex je zadržao titulu najmoćnijeg serijskog pikap kamioneta, ali Ford kaže da su ta dva „konja“ beznačajna sila, pošto je Raptor R lakši za više od 300 kilograma.


Dve firme su i na različite načine odlučile da pozicioniraju svoje velikane. Primera radi, Ram košta „tek“ 85.785 američkih dolara, najviše zato što pruža dosta opcija za koje je potrebno doplatiti. S druge strane, Ford je napucao model Raptor sa svim i svačim kao delom standardne opreme, ali zato i košta čak 109.145 „zelembaća“.

Iako se vode kao modeli za ekstremne uslove, oni zapravo imaju drugačiju svrhu od vožnje na teškim terenima, u stilu „metar po metar“. Obe firme će reći da bi za tako nešto trebalo da kupite Jeep Wrangler i/ili Ford Bronco dok TRX i Raptor R jure do 160 km/h po pustinjama Kalifornije i Arizone. Daleko od toga da nećete moći da uživate u njima i u ostalim predelima, što nam je Motor Trend i pokazao na testu u hladnim i snežnim predelima Mičigena, ali pravu snagu pokazuju tek na pesku.


Na pravcu su oba modela manje-više jednako startna. Raptoru je potrebno 3,7 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h dok je TRX za 0,2 sekunde sporiji. Međutim, Fordu idu u korist druge dve karakteristike. Jedna od njih je, kao što smo spomenuli, značajno niža masa (za 300 kg), pa se Ramove tri tone svakako primećuju.

Raptor takođe pruža desetostepeni automatski menjač što je za dve „brzine“ više od rivala. Motor Trendu se Raptorov balans mnogo više dopao, dok je Ram ciljao na sirovu snagu pa samim tim mu daju prednost na ovom testu. TRX je nešto bolji u svakodnevnoj vožnji, posebno u sekciji ocenjivanja završne izrade enterijera, ali momenata kada siđete sa asfalta ono „R“ u Raptoru zaista postaje „race“.


Ne sumnjamo da kupci neće pogrešiti bez obzira koji model izaberu i sve je pitanje ličnog ukusa. Zato uživajte u ovakvim vozilima, jer je pitanje koliko dugo ćemo ih viđati na ulicama…

AutoRepublika

(3160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na svoj način veoma su mi lepi. Oba.
A izabrao bih lakšeg.

Renault Terminator

Samo čekam kada ćeš se pohvaliti jednog dana sa ovako jednom rbinom ispred kuće😁

Yankee

Imao sam Ford F-150 dugo godina, ali nije to vozilo za mene, ja volim sto manje aute. I dan danas najvise vozim starog Yarisa iako imam prakticno novog Chryslera 300 u garazi. Gledam i da kupim Fiat 500 Abarth za zabavu, ali retko kada ih ima u oglasima.
Moj brat gleda da kupi Ram 1500, trebalo bi se desiti ove godine.

Renault Terminator

Znam da si imao,zato i kažem.
Taj Abarthić ti nije loš izbor,i njih ima viš verzija,mislim različitog raspona snage…

s mile

Platio bih koliko treba samo da me provozaju u ovim monster truck ovima.