1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors razvija novi motor sa osam cilindara
General Motors razvija novi motor sa osam cilindara
0

General Motors razvija novi motor sa osam cilindara

234
0
Podelite sa prijateljima:

Gotovo svaka automobilska vest ovih dana se odnosi na podatak koji otkriva da vozila pogonjena motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva polako nestaju sa tržišta i menjaju ih oni automobili koji se kreću na struju. Sve indicije ukazuju na to da će putnički četvorotočkaši sa SUS motorima nestati sa američkog tržišta do 2030. godine dok će komercijalna vozila nastaviti sa proizvodnjom dodatnih pet godina.

To se naravno odnosi na proizvodnju i sigurno ćemo ih još dugo godina viđati na ulicama, ali će biti nemoguće kupiti takve modele tamo negde nakon 2035. godine.


General Motors je prethodnih godina bio jako aktivan u oblasti električnih automobila i podario nam je veliki broj koncepata i prototipova koje ćemo narednih godina videti u serijskoj proizvodnji. Znajući sve to, posebno nas je iznenadila priča da je zapravo planirana i sledeća generacija takozvanog benzinca „small block V8“ i da će u njegov razvoj biti investirano čak 854 miliona američkih dolara.

Najveći američki proizvođač je debitovao sa svojim prvim takavim motorom još 1955. godine preko svoje divizije Chevrolet i u proizvodnji su do današnjeg dana. Trenutno se ugrađuju i veće kamionete, kombije, kao i sportske modele poput Chevroleta Camaroa i Corvette. Takođe su popularni i u „hot rod“ kulturi među tjunerima i svima onima koji se bave restauracijom klasika. Sadašnja generacija je debitovala pre devet godina u modelu Corvette C7.

Osim podatka da njegov razvoj trenutno traje, General Motors nam nije predočio ništa novo o budućem „malom bloku“. Sasvim je sigurno da će se opet ugrađivati u kamionete i model Corvette, dok bi Camaro trebalo da bude izbrisan s liste, pošto će u penziju nakon 2024. godine. Ne sumnjamo da će kompanija nastaviti da ga nudi i kao zaseban atrikal za sve one koji bi da ga ugrade u sopstveni automobil.


Bilo kako bilo, više informacija će sigurno biti dostupno narednih godina, a mi ćemo ih preneti kada se to desi. Šta drugo reći osim, trebaće mnogo više od električnih agregata da se ubije američka opsesija jeftinim benzincima sa osam cilindara…

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments