1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang je daleko skuplji i značajno slabiji na evropskom tržištu
Ford Mustang je daleko skuplji i značajno slabiji na evropskom tržištu
0

Ford Mustang je daleko skuplji i značajno slabiji na evropskom tržištu

2.76K
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja nove generacije Forda Mustanga će krenuti maovnom obim tek za nekoliko meseci. Iako američki proizvođač vozila vidi domaće tržište kao lokaciju gde će biti isporučeno najviše primeraka, Mustang će ipak biti dostupan i širom sveta.

Za ovu priču je najbitnije evropsko tržište, gde su kupci mogli da dobiju američkog velikana i ranije. Ali za razliku od Jenkija, gde ponuda startuje sa 2,3-litarskim turbobenzincem, u Evropi je bio dostupan samo jedan motor i to poznati 5,0-litarski atmosferski benzinac.

Takva strategija će ostati na delu i u 2025. godini, ali sa nekoliko bitnih izmena. Fordova divizija za tržište Velike Britanije je upravo objavila neke zvanične detalje u vezi spomenutog motora i kaže da razvija 440 konjskih snaga i maksimalnih 540 Nm obrtnog momenta.  Oni koji prate američku automobilsku industriju će brzo primetiti da je brojka za 40 „konja“ i maksimalnih 28 Nm obrtnog momenta niža u poređenju sa onom koju spomenuti 5,0-litarski motor razvija „preko bare“.

Slična situacija je i sa izdanjem nazvanim Dark Horse. Sa 448 „grla“ i maksimalnih 540 Nm obrtnog momenta, ova konfiguracija je za 52 konjske snage i maksimalnih 28 Nm obrtnog momenta slabija od američkog rođaka. Ford nije obrazložio razloge, ali ćemo pretpostaviti da razlike u zakonima u vezi izduvnih gasova igraju ključnu ulogu.

Ukoliko se kupac odluči sa šestostepeni manuelni menja, Dark Horse može da ubrza od nule do 100 km/h za 5,2 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 263 km/h. Desetostepeni automatski menjač smanjuje vreme nužno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za čak 0,8 sekundi, ali je maksimalna brzina limitirana na „tek“ 250 km/h.

Mustang će na Starom kontinentu biti i daleko skuplji. Početna cena u Velikoj Britaniji iznosi 55.585 funti (65.053 evra ili 70.900 dolara), odnosno 65.585 funti (76.758 evra ili 83.700 dolara) za Dark Horse. Radi poređenja, cene na američkom tržištu se kreću od 42.710 do 59.485 „zelembaća“ za ista izdanja, a ključna razlika leži u takozvanom VAT (value-added tax), to jest porezu na dodatu vrednost u iznosu od 20% u ovoj ostrvskoj državi.

Ford će kod kuće ove godine ponuditi i specijalnu verziju GTD sa čak 800 „konja“ (cena će da iznosi oko 300 hiljada dolara), ali još uvek nije poznato da li će u njemu moći da uživaju i evropski kupci.

I pored značajno viših cena i manjka snage, Mustang opet pruža mnogo i nema sumnje da će biti veoma poželjan četvorotočkaš. U vreme kada svi forsiraju manje turbobenzince ili ipak automobile na struju, vozila kao što su Mustang sa atmosferskim benzincem sa osam cilindara i retro stilom su retkost i nema sumnje da imaju svoje kupce.

AutoRepublika

(2764)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments