1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Nije protivzakonito pijančenje vozača u parkiranom automobilu
Sud: Nije protivzakonito pijančenje vozača u parkiranom automobilu
0

Sud: Nije protivzakonito pijančenje vozača u parkiranom automobilu

101
0
Podelite sa prijateljima:

Nama vozačima, a možda i pravnicima (među nama), zanimljiv slučaj je podarilo rusko pravosuđe. Naime, ovih dana je postalo aktuelno rešenje Vrhovnog suda te federacije u kom se navodi da su niže pozicionirane sudske instance pogrešile onda kada su izrekle novčanu kaznu (u iznosu od 400 evra), praćenu zabranom upravljanja motornim vozilom, vozaču koji je u vidno alkoholisanom stanju stajao uz svoj parkirani automobil pored puta.

Povodom da se sudski znalci zamisle se dogodio 16. maja prošle godine, onda kada je saobraćajni policajac napisao prijavu protiv vlasnika BMW-a, izvesnog Jegenija Aleksandrova, koji je zatečen pored parkiranog automobila, odmah uz put, što će reći da prijavljena osoba nije zatečena za upravljačem jer nije zaustavljena tokom vožnje. Ovu činjenicu nije sporio ni policijski službenik, a prvostepni organ je vlasnika vozila proglasio krivim i odredio mu pomenutu kaznu.

Slučaj je završio na Vrhovnom sudu Ruske Federacije, a koji je zauzeo željenu poziciju od strane okrivljenog lica. U obrazloženju presude najviše sudske instance stoji da je u datim okolnostima, praktično bilo nemoguće doneti nedvosmislen zaključak da je Aleksandrov prekršio zakon koji zabranjuje vožnju u alkoholisanom stanju. Shodno tome, poništene su odluke nižih sudskih instanci, a rešenjem suda je dodatno dato pojašnjenje koje će usmeriti buduću praksu prizemnijih sudova na ovu temu.

Naime, u rešenju se kaže da nije legalna praksa, a koja je bila živa i veoma rasprostranjena u Ruskoj Federaciji, da se kažnjavaju vozači koji se opijaju u parkranim automobilima, ili u blizini istih. Do ove presude, i takav splet okolnosti se na sudu tumačio kao deo ciklusa „upravljanja vozilom“.

AutoRepublika

(101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments