1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se fabrička Shelby Cobra usavršena za trkanje na pravcu
Prodaje se fabrička Shelby Cobra usavršena za trkanje na pravcu

Prodaje se fabrička Shelby Cobra usavršena za trkanje na pravcu

157
0
Podelite sa prijateljima:

Priča o Kerolu Šelbiju i njegovom modelu Cobri nam je svima poznata, jer smo je ispričali toliko puno puta do sada. Kombinacija britanske školjke i američke mehanike se pokazala punim pogotkom pa je Cobra dominirala u gotovo svakom šampionatu gde se takmičila. Međutim, iako je firma Shelby American zapravo bila američka, Kerol je obično izbegavao one popularne šampionate u ovoj državi.

Pričamo u najpopularnijim formama profesionalnog auto-moto sporta „preko bare“ kao što su NASCAR, Indy i NHRA, već se uglavnom fokusirao na trke izdržljivosti, i naravno serije sportskih automobila. Istorijske knjige su zabeležile samo jednu Cobru za tadašnji NHRA (National Hot Rod Association) koje odlikuje trkanje na pravcu na razdaljini od četvrtine milje (402 metra).

Naravno, tu ne spadaju oni privatni timovi koji su lično modifikovali Cobru za trkanje već govorimo isključivo o fabričkim automobilima, a ovo je priča o primerku pod nazivom Dragonsnake (Zmajolika zmija).

Tehnički gledano, njegovo zvanično ime je CSX2427 po broju šasije, a Shelby American ih je proizveo u kontigentu od samo šest jedinica. Sve osim jedne je pokretao V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) dok je ona preostala imala svemogući Fordov benzinac zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara).

Voleli bismo da možemo da kažemo da je Dragonsnake taj primerak, ali zapravo nije i njega pokreće benzinac s 306 konjskih snaga. Ali, to ne znači da nije poznat iz nekog drugog razloga, pa je jedina fabrička Cobra iz NHRA koja je završila u privatnim rukama. Naručio je čovek po imenu Don Rajmer iz grada Getizburg (američka savezna država Pensilvanija) i pružala je veoma čudnu žutu boju, baš po želji vlasnika.

Rajmer je navodno već posedovao Ford Thunderbird u sličnoj boji, pa je želeo da Cobra izgleda identično. S izuzetkom nešto većih zadnjih pneumatika i olakšane šasije, Dragonsnake se nije mnogo razlikovao od svake druge Cobre, a bio je u stanju da pređe četvrtinu milje za manje od dvanaest sekundi. To je bilo značajno brže nego glavni rival Chevrolet Corvette, ali i pored toga, Kerol Šelbi se nije mnogo koncentrisao na ovu seriju, pošto je dobio ponudu da predvodi napad Forda GT40 u trkama izdržljivosti.

Njegove fabričke Cobre su dominirale, među kojima i Dragonsnake, ali se o ovom delu istorije firme jako malo zna i to u velikoj meri umanjuje današnju vrednost.


Rajmer se takmičio samo tokom 1965. sezone, posle čega je CSX2427 promenio nekoliko privatnih vlasnika pre nego što je restauriran pre nekih desetak godina. Dok je takvo zadovoljstvo koštalo 7.500 američkih dolara pre više od pet decenija, što iznosi tek nešto više od 65 hiljada „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, pre četiri godine ovaj konkretni primerak je promenio vlasništvo za 1,7 miliona najmanjih zelenih novčanica.

Na aukciji će se ponovo pojaviti početkom naredne godine i nema sumnje da će kupac morati dobrano da odreši kesu ukoliko želi da Dragonsnake završi u njegovoj garaži.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments